Hirdetés
. Hirdetés

Fény úton-útfélen

|

Nagyobb szabadságot, kisebb fogyasztást, olcsóbb üzemeltetést ígérnek a LED-megvilágítású projektorok. Négy modellt teszteltünk.

Hirdetés

A miniatürizálás ma olyan területeken is hódít, ahol eddig technológiai korlátok miatt nem volt lehetséges. Jó példa erre, hogy a fehér LED-fényforrás feltalálása után néhány évvel már kaphatóak erre épülő lapolvasók, fényszórók és most már kivetítők is. Ezek az összetett fénytechnikai eszközök nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években, gondoljunk csak a teljes HD-felbontású, mind csekélyebb torzítású csúcsmodellekre. A fejlesztés másik lehetséges iránya nem a jobb képminőség, hanem a kisebb méret, alacsonyabb fogyasztás és hosszabb élettartam. A hideg-katód lámpát LED-fényforrással váltották fel, amely jellegzetes fehér fényét sokkal kevesebb energia felhasználásával képes előállítani, fogyasztása ezért a megszokott töredéke, megelégszik gyengébb, csendesebb ventilátorral is, illetve találunk modelleket, amelyek egyáltalán nem igényelnek hűtést.

Az alacsonyabb működési hőmérséklet a képelőállító DMD- vagy LCD-modul élettartamát is jelentősen kitolja. Nem elhanyagolható szempont, hogy míg a hagyományos projektorok lámpái néhány ezer óránként cserére szorulnak, addig a LED-világítás kitart a készülék élettartamáig, akár 20-30 000 vetítési órán át is. Pusztán ezzel rengeteg pénzt spórolhatunk meg, hiszen egy új lámpa legalább 30 000 forintba kerül, de nem ritka a 80 000 forintos ár sem. Mivel eddig a lámpa és a hűtés foglalta el a legtöbb helyet egy vetítőben, semmi sem áll már a miniatürizálás útjába.

Nem árt, ha szó esik az új generációs fényforrással felszerelt modellek gyenge pontjairól is. Minden előnyük mellett a LED-fényforrások egyelőre csak töredékét adják a katódlámpák erejének, azaz egy átlagos, belépő szintű projektor 1600-2200 ANSI lumen fényerejével szemben a legerősebb LED-es modell is csak 160 lument tud felmutatni. Szó sincs tehát szembántóan erőteljes képről, legalább részleges elsötétítés kötelező. A jelenlegi modellek igazán erőteljes LED-fényforrás hiányában inkább a miniatürizálásra, mobilitásra hajtanak, ezért felépítésük egyszerűsített, az egy évtizeddel ezelőtti vetítőket követi - emiatt azonban a színvisszaadás, az optika minősége és a kontraszt is számottevően elmarad a ma megszokottól. Csak akkor válasszunk tehát LED-es vetítőt, ha kiemelten fontos a hordozhatóság vagy semmiképpen sem akarunk lámpára költeni, és kiegyezünk a konstrukciós gyengeségekkel.

tabla_k.jpg
A táblázat nagyítható

Tesztünkben két hordozható és két mobil modell szerepel. A hordozható típusok a hagyományos projektorokhoz nagyon hasonló, de azoknál jóval kisebb modellek, kedvezőbb áramfogyasztással és örök életű lámpával. Könnyen mozgathatók, hiszen elférnek egy kisebb táskában is, de azért elektromos hálózatról üzemelnek. A mobil vetítők fényereje alacsonyabb, de méretben egy telefonnal összevethetőek. Nem tartalmaznak hűtést, viszont akkumulátort igen, így mobil eszközökkel (videós iPod, noteszgép) áramforrás hiányában is bárhol használhatók.

Samsung SP-P400B
A legterebélyesebb modellt a Samsung szállította tesztünkbe, de egy kilogrammos tömegével és egy megtermettebb regény méreteivel még így is bőven elfér a noteszgép mellett a táskában. Fényes, lakkfekete, lekerekített gépházba rejtették a vetítőművet, ami mellett hangszóró is helyet kapott. A hátoldalon a VGA-, kompozit videocsatlakozás mellett sztereó (RCA) hangbemenetet és jack fülhallgató-csatlakozást is találunk, ami a kihangosítást hivatott megkönnyíteni. Egy állítható magasságú lábat is beépítettek a készülék aljába, hogy megdönthessük a vetítés tengelyét. A kép átlója 0,5 és két méter között változhat. A fókuszt manuálisan, a készülék oldalába épített tárcsával állíthatjuk, a függőleges trapézkorrekció digitális.

samsung.jpg


pcworldajanlata.jpg

Egy DMD-egységet alkalmaz a készülék a 4:3 oldalarányú kép előállításához, a natív felbontás 800×600 képpont. A LED-megvilágítás normál projektorokhoz viszonyítva nem mondható nagy erejűnek, de az SP-P400B kihoz belőle annyit, hogy ne csak sötétben legyen használható. Visszafogott környezeti megvilágítás mellett is élvezhető eredményt ad egyméteres képátlóval. Hordozza az egyszerűbb projektorok jegyeit (ilyen jegy például a széleken csökkenő fényesség és élesség, illetve a nem tökéletes piros és sárga), de színvisszaadásban és a mozgások megjelenítésében így is jobb más LED-es vetítőknél.

LG HS102
Második helyre állhatna a tornasorban az LG mobil, szórakoztató célzattal létrehozott HS 102-es modellje. Manapság divatos lakkfekete burkolat védi, vonalai szögletesek, tömege jóval egy kilogramm alatt van: a készülék összesen csupán 780 grammot nyom. Hátoldalán megtaláljuk a kompozit video- és hangbemeneteket, amelyeken keresztül leginkább hordozható videós eszközeinket csatlakoztathatjuk. Szokványos VGA-aljzat révén asztali számítógép, noteszgép szolgálhat a vetítés forrásául. A készülék különlegessége az USB-gazda csatlakozó, amelynek révén külső merevlemezről vagy flashmeghajtóról is önállóan képes lejátszani DivX videókat, MP3 zenéket és fotókat JPG formátumban, így akár noteszgép nélkül is megnézhetünk vele egy filmet.

lg.jpg


A képátló 38 centiméter és 2 méter között változhat, a fókuszt az optika körüli kiálló gyűrűvel állíthatjuk. A gyári adatok között más modellekét meghaladó értékeket olvashatunk, a képminőség a gyakorlatban viszont csak a második helyezésre volt elegendő. Tapasztaltunk némi zöldet a sárgában és a piros némileg rózsaszín felé hajlott, az alsó sarkokban pedig érezhető volt némi élességveszteség. Fényerő tekintetében az LG HS 102 gyakorlatilag mezőnyünk legerősebbje, azaz teljes elsötétítést mellőzve is kivehető a képe, igaz, árban is jócskán felülmúlja versenytársait. Hordozhatóból igazi mobillá alakítható opcionális akkumulátorcsomaggal.

Optoma PICO és 3M MPro110 - a cikk folytatása ť

Optoma PICO
Abszolút mobil kategóriában indul az Optoma PICO a maga mindössze 115 grammos tömegével. Kiterjedésében nem nagyobb egy termetesebb mobiltelefonnál és hasonlóképpen használható úton-útfélen, mivel tartalmaz akkumulátort is, amellyel (csökkentett fényerejű módban) két órán keresztül vetíthetünk. Tápellátásról és töltésről a mellékelt USB-tápegység gondoskodik. Ezúttal nem találunk VGA-csatlakozást a készüléken, de nem is számítógépes használatra tervezték. Kompozit videobemenettel látták el, ennek segítségével akár iPod, PSP, multimédiás mobiltelefon vagy más hordozható lejátszó eszköz is forrásul szolgálhat. Hangbemenettel és beépített hangszóróval is rendelkezik.

optoma.jpg


Fényereje visszafogott, nem mozizásra, hanem arra szolgál, hogy másokkal is megoszthassuk a mobil eszközünkön tárolt videókat, képeket, hiszen többen láthatják egyszerre a kivetített képet, mint például az iPod apró kijelzőjét. Akár 60 hüvelykes képátló is beállítható, de ez az igen szerény fényerőhöz azért sok, mi inkább 20 hüvelykes méretet tartunk még használhatónak, elsötétítés mellett. A 480×320 képpontot számláló DMD képalkotó elem adta részletesség bőven megfelel a kisméretű videók visszaadásához, de apróbb betűs szövegeket tartalmazó képekhez már nem az igazi. Egyértelműen a ma elérhető legmobilabb vetítő, még bőrtokot is mellékelnek hozzá.

3M MPro110
pcworldajanlata120keretel_1.pngSzintén mobil kategóriában indul a 3M MPro 110-es, mely méretben és tömegben nem sokban tér el tesztünk másik akkumulátoros résztvevőjétől. A beépített lítiumion teleppel 40-60 perces üzemidőt ígér a gyártó, a töltéshez, illetve az áramellátás biztosításához egy apró hálózati adaptert mellékelnek. Eltérően más modellektől, az MPro 110 szigorúan a képre koncentrál, hangszórót nem tartalmaz és nem DLP, hanem LCOS megjelenítőtechnológiát használ. Natív felbontása 640×480 képpont, azaz nagyobb, mint a másik marokvetítőé. Ez azért is lényeges, mert alapjában nem annyira szórakoztatásra, mint inkább prezentációs célokra tervezték, s a több képpont ábrák és szövegek vetítésekor a jobb részletességben fizetődik ki. Nemcsak kompozit video-, hanem VGA-bemenettel is rendelkezik.

3m.jpg


pcworldajanlata.jpg
Legfeljebb 127 centiméteres képet vetíthetünk a kis készülékkel, de ekkor már elsötétítésre is mindenképpen szükségünk lesz. Ha beérjük feleekkora átlóval, akkor a projektor egy visszafogott megvilágítású előadóteremben is használható, vagyis alkalmas arra, hogy néhány fő számára bemutatót tartsunk például egy noteszgépről, anélkül, hogy nagyobb monitort kellene magunkkal hurcolnunk. A két mobil készülék közül a 3M dicsekedhet erősebb világítással és részletesebb képpel. Akkumulátoros üzemideje valamivel gyengébb, de ezért bőven kárpótolja a vásárlót az alacsonyabb ár.

Forrás: PC World

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.