Hirdetés
. Hirdetés

Firefox 15: le a memóriaszivárgással!

|

A Mozilla kiadta béta verzióját az új Firefox böngészőjének, mely jobb memóriakezeléssel és jelentős sebességjavulással kecsegtet.

Hirdetés

„Firefox 15 megakadályozza a legtöbb memóriaszivárgást, melyet add-onok okoznak, beleértve a Firebugot is.” - írta Nicholas Nethercote a Mozilla blogon. Firebug egy Firefox add-on, amely hibakeresésre alkalmas weboldalakon - „Számos felhasználónál a telepített add-onok ellenére jelentősen csökkenni fog a Firefox memóriafogyasztása, anélkül, hogy az add-onokat frissíteni kellene. Ezeknek a felhasználóknak a Firefox 15 valószínűleg gyorsabb lesz (időnként drámaian is) és kevésbé valószínű, hogy összeomlik, még akkor sem, ha több add-ont is telepítettek és/vagy a Firefox huzamosabb ideig fut újraindítás nélkül.”

firefox-15-beta
firefox-15-beta

Nethercote kifejtette, hogy ezek a memóriazavarok oka egy úgynevezett „zombi rekesz”, mely az információkat a weboldalakról tárolja és megőrzi, miután bezárjuk vagy elhagyjuk azokat. A Firefox 15 kitisztítja ezeket a réseket. Egy lépés, amiben nem voltak biztosak a fejlesztők, hogy működni fog.

Sok kritika érte a Firefoxot, mióta kezdett memóriafaló lenni, de az elmúlt hónapokban nagyszerű lépéseket tettek a memóriakezelés érdekében. Előző év novemberében például SpiderMonkey Javascript engine-t használt a böngésző diétaként. Májusban bejelentették, hogy a kampány az add-onokban lévő memóriavesztésre fókuszál.

A jobb memóriakezelés mellett a Firefox 15 immár az Opus audió formátumot is támogatja. Ez a formátum, ami közvetlenül is lejátszható a Firefox 15-ben, jobb formátumot kínál, mint az MP3, Ogg vagy az ACC. Zene és beszéd hallgatására is alkalmas, egyúttal dinamikusan szabályozza a bitrátát, audió sávszélességet és a kódolási késleltetést. Ezek mellett támogatja mind az interaktív, mind az előre felvett alkalmazásokat is.

„Úgy gondoljuk, az Opus egy hihetetlenül új formátum web audióhoz.” - írta a Mozilla blogján Timothy Terriberry - „Keményen dolgozunk, hogy elfogadtassuk más böngészőkkel, hogy áttörjük a jeget egy közös audió formátumért."

A Firefox 15 várhatóan augusztus 28-án jelenik meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.