Hirdetés
. Hirdetés

Fizikai Nobel-díj 2007

|

Albert Fert, az Université Paris-Sud és Peter Grünberg, a jülichi Forschungszentrum kutatója kapta meg idén megosztva a fizikai Nobel-díjat az óriás magnetorezisztencia felfedezéséért.

Hirdetés

Maga a magnetorezisztencia természetesen nem újdonság - ez mindössze annyit jelent, hogy egy anyag ellenállása külső mágneses tér hatására megváltozik. A jelenséget már 150 évvel ezelőtt leírta Lord Kelvin, aki észrevette, hogy a vas és a nikkel ellenállása a külső mágneses tér irányától függően más és más. Ez viszonylag gyenge hatás, általában maximum pár százalék eltérést jelent, ennek ellenére sok, igen fontos felfedezéshez vezetett - többek közt ez teszi lehetővé, hogy lemezekre írjunk, vagy olvassuk azokat.

Egymástól függetlenül kezdte meg a két kutató az óriás magnetorezisztens anyagokkal (GMR) való kísérletezést. Olyan anyagokkal, anyag-összeállításokkal foglalkoztak, amelyek a magnetorezisztencia jelenségére sokkal érzékenyebbek. A pár százalékot vas- és krómrétegekkel sikerült 50 százalékra feltornászni - ezt az addig ismeretlen jelenséget nevezték el óriás magnetorezisztenciának.

? Alkalmazások és a Svéd Királyi Akadémia Fizikai Karának PDF-anyaga:
a cikk folytatása ť

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.