Hirdetés
. Hirdetés

Flash memória: meghajtó helyett gyorsítótár?

|

A Flash Memory Summit konferencián továbbra is inkább a merevelemezek alternatívájaként emlegették az SSD-t, ám az IBM egyik szakembere szerint a gyorsítótárazásban is áttörést jelenthet a technológia.

Hirdetés

A gyártók fokozatosan fogadják be és alkalmazzák a flash alapú meghajtókat, amelyeket eddig elsősorban a hagyományos merevlemezes meghajtók gyorsabb, kisebb fogyasztású - és drágább - alternatívájaként tartották számon. Ezen a héten a Flash Memory Summit konferencián az IBM egyik embere fejtetőre állította a világot, és felvázolta a a flash egyik eddig kiaknázatlan alkalmazási lehetőségét: a DRAM mögötti csatasorban, mint alsóbb szintű gyorsítótár is funkcionálhatna a technológia.

A NAND flash gyorsabban olvasható és írható, mint egy merevlemez, hiszen nincsenek benne mechanikai alkatrészek és kevesebbet is fogyaszt, mivel nem kell benne lemezt pörgetni és olvasófejet mozgatni. Sokkal drágább azonban egy flash alapú meghajtó (SSD), mint egy merevlemez, ezért a gyártók csak a gyakran igényelt információk tárolására rendszeresítik, kiegészítőleg. Az IDC szerint azonban így is töretlen lesz az SSD-k térnyerése, a kutató cég átlagosan évi 165 százalékos növekedést vár ezen a területen 2013-ig.

 

 

Andy Walls, az IBM Systems and Technology divíziójának illetékese azonban más ígéretes alkalmazási területeit is látja az SSD-knek. Ahelyett, hogy a merevlemezek felett álló gyorsabb tárolóeszközök harcvonalába állítaná őket, inkább besorolja a DRAM memóriák mögé, mint alsóbb szintű gyorsítótárat.

Walls előadásában elsősorban megtakarítást remél az újfajta implementációtól. A DRAM mintegy 12-szer annyiba kerül, mint a flash és az árszakadék csak nő. Ha az SSD-t a RAM kiterjesztésére használnánk, az igen nagy előnyt jelenthetne a memóriaigényes alkalmazásokat (pl. Java) futtató vállalatok számára. Bármely más memóriaigényes alkalmazás, például a nagy adatbázis logok kezelése is profitálhat az új másodszintű memóriamegoldásból.

 

 

Egy másik, friss alkalmazási terület a hasznosításra a memória adatbázisoké, ilyen az IBM SolidDB relációs adatbázis rendszer, mely a teljes adatbázist a dinamikus memóriában (tartja) a nagyobb teljesítmény érdekében.

Walls újszerű alkalmazási ötletének útjában leginkább az áll, hogy hiányzik az a szoftver réteg, mely másodlagos memóriaként használhatóvá tenné a flasht. Természetesen ezt a feladatot nem hagyhatják az alkalmazás és adatbázis fejlesztőkre, a rendszernek kell egységesen kezelnie a a kétféle memólriát.

Az új szemlélet teret nyerhet a mindennapi PC-kben is, hiszen ott is csak merevlemezként gondolnak a flash-re, holott mint alsóbb szintű gyorsítótár nagyobb hasznot hajthatna, kevesebb merevlemez művelettel úszná meg a rendszer és nem kellene egy teljes SSD meghajtót kifizetnie a felhasználónak.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.