Hirdetés
. Hirdetés

Földrengéssel nem viccelünk!

|

Egy 19 éves kínai férfi feltörte a regionális szeizmológiai intézet weboldalát, és ott hamis riasztást helyezett el.

Hirdetés

A Chen nevű, 19 éves kínai tinédzsert - ez a vezetéknév nagyjából olyan gyakori Kínában, mint nálunk a Kovács, persze az ottani népességi adatokra vetítve - azért vette őrizetbe a rendőrség, mert betört a Guangxi Szeizmológiai Intézet weboldalára, és a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földmozgásra figyelmeztető hamis üzenetet helyezett el rajta.

A hamis figyelmeztetés pánikot okozott Délnyugat-Kínában, ami nem is csoda. Idén május 12-én 7,8-es erősségű földrengés okozott súlyos károkat Szecsuan tartományban 70 ezer halálos áldozatot követelve, és milliókat változtatva földönfutóvá. Ezt követően Kínában sokan elhitték azt a szárnyra kapott híresztelést, miszerint a földrengések hasonlóképp előre jelezhetőek, mint az időjárás, és a szecsuani földmozgást szándékosan hallgatták el a hatóságok a lakosság elől. 2004-ben egy nagyjából 9-es erősségű földmozgás okozta azt a szökőárat, ami hozzávetőleg 250 ezer ember halálát okozta az Indiai-óceán környékén.

guangxi1.jpg
Guangxi Délnyugat-Kínában

A hatóságok nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan milyen hatást váltott ki a hamis riasztás. Chent június 4-én tartóztatták le. A hivatalos sajtóközlemény nem részletezi, hogy pontosan milyen vádat hoztak a fiatalember ellen, vagy hogy milyen büntetésre számíthat. Chen beismerte, hogy ő helyezte el a hamis riasztást, de csak azért, hogy ismereteit fitogtassa. A lehetséges következményekkel nem számolt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.