Hirdetés
. Hirdetés

Formálódik a Microsoft csodaböngészője

|

A Gazelle a mostani böngészőktől eltérően operációs rendszerként kezelné a webes folyamatokat.

Hirdetés

Több hónapos hallgatás után a Microsoft Research fejlesztői újabb részleteket tettek közzé készülő kísérleti - operációs rendszerként működő - böngészőjükről, a Gazelle-ről. A kutatóintézet web-oldalára feltöltött bejegyzés apropóját az augusztusban tartandó Usenix Biztonsági Konferencia adta, ahol főszponzorként a szoftvercég mérnökei részletekbe menő bemutatót kívánnak tartani a szakmai nagyközönségnek. Az eseményre készített Gazelle 16 oldalas dokumentációja azonban már most letölthető.

A PDF állomány alapján talán a legfontosabb, hogy az alapkoncepció nem változott. Nevezetesen a fejlesztők célja továbbra is egy olyan böngésző létrehozása, amely az operációs rendszertől teljesen elkülönülő központi rendszermaggal menedzseli a futó folyamatokat és erőforrásokat, valamint kezeli a web-oldalak tartalmát, kvázi egy külön platformként működve. Így - a kutatók elmondása alapján - a mai böngészőknél sokkal biztonságosabb rendszer hozható létre, hiszen a webes alkalmazások nem férhetnek majd hozzá az operációs rendszerhez, vagyis egy kártékony, vagy rosszul megírt weboldal csak a megjelenítendő oldalt teheti tönkre, míg az operációs rendszerhez nem férhet hozzá.

 

 

gazelle.jpg


"Mindenki elfogadja, hogy a böngészőknek az operációs rendszeren belül kell futniuk. Pedig ez nem feltétlenül igaz a webes alkalmazásoknál. Esetükben a böngésző felel a tartalmuk megjelenítéséért és a gép erőforrásainak kezeléséért. Eddig senkiben sem merült fel, hogy a böngészők operációs rendszerként is működhetnének" - írja Helen J. Wang, vezető kutató.

A fejlesztők elmondása alapján a mai böngészőkkel a fő probléma az, hogy leginkább a régi sémát követik, s statikus web-lapok megjelenésére alkalmasak. A dinamikus weblapokat ugyan megjelenítik (statikus kódként lefordítva) de az internetes alkalmazások fejlődésével azt képtelenek kontrolálni, hogy az adott oldal éppen milyen kódot hajt végre, s milyen más oldallal kommunikál. Ez pedig szerintük komoly biztonsági kockázatot jelent, amit nehéz elvitatni, hiszen a legfrissebb biztonsági kutatások mind arról számolnak be, hogy az internetes kártevők leginkább a böngészőket támadják. A szoftver, mint szolgáltatás (SaaS) és a fejlett webes üzleti alkalmazások megjelenésével pedig egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a böngészők.

 

 

 

gazelle2.jpg


A Gazelle viszont minden webes folyamatot saját maga kezelne. Az alkalmazás kezelné a rendszer erőforrásait, a különböző domainekről érkező kéréseket és például a beépülő modulokat is (plug-ins). "A mai programok abból indulnak ki, hogy egyszerre csak egy felhasználó ül a gép előtt. A webes-alkalmazások a különböző forrásokból felépülő web-oldalak esetében információt osztanak meg egymással, s mindegyik igyekszik hozzáférni a rendszer erőforrásaihoz. E miatt szinte adja magát, hogy a böngésző lássa el ezeket a feladatokat, ahelyett hogy továbbküldené azokat az operációs rendszernek".

Nem tudni, hogy Microsoft pontosan mikor és hogyan kíván piaci terméket faragni a Gazelle-ből. S az sem egyértelmű, hogy a kísérleti böngésző az Internet Explorer leváltására készülne-e, vagy a jövőben bekerülhetne-e a Windowsokba. Főként, hogy egyelőre csak egy kísérleti projekt, ám nem elképzelhetetlen, hogy idővel sok társához hasonlóan (például Surface) piacképes termék lesz.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.