Hirdetés
. Hirdetés

Forrnak az indulatok az Internet Explorer 10 körül

|

Az Apache is belesodródott a Do Not Track botrányba.

Hirdetés

Körülbelül egy hónappal ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy a Windows 8-cal szállított Internet Explorer 10-ben a Microsoft alapértelmezett beállítások mellett bekapcsolta a Do Not Track funkciót, amely segítségével a webböngésző képes a meglátogatott webhelyek „tudomására” hozni, hogy a felhasználó nem kíván követős sütiket kapni.


A most már az összes fontos böngészőgyártó által implementált megoldás természetesen technikailag nem képes megakadályozni a követős sütik létrehozását, ám hosszas tárgyalások után többek közt a Digital Advertising Alliance (Digitális Hirdetési Szövetség) is kijelentette, hogy a tagjai egészen addig hajlandóak tiszteletben tartani, amíg a funkciót tudatosan aktiválják a felhasználók.


Sajnos a Microsoft az automatikus aktiválással nem hajlandó tartani magát a megállapodáshoz, amely rengeteg heves vitát váltott ki az utóbbi hónapokban, és lényegében aláássa a komplett egyezség komolyságát és kivitelezhetőségét a felek közt.


Az ügyben Roy Fielding, a Do Not Track mellesleg főállásban az Adobe-nál dolgozó kieszelője most újból olajat öntött a tűzre, hiszen elérhetővé tett az piacvezető Apache webszerverhez egy patchet, amely automatikusan kikapcsoltnak veszi az Internet Explorer 10 esetében beállított DNT állapotot.


Az úriember tettét bírálók szerint mindez technikailag az égvilágon semmit sem old meg, csupán egy alapjában rossz helyzetet súlyosbít tovább. Ezen felül többen nehezen tűrik azt is, hogy Fielding az Apache Alapítványt öntörvényűen belesodorta egy politikainak mondható vitába, hiszen a javításának „Az Apache nem tolerálja a nyílt szabványok szándékos megsértését” nevet adta, noha a szervezet hivatalosan nem foglalt állást a témában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.