Hirdetés
. Hirdetés

Foxconn-dolgozók tüntettek a kínai Vuhanban

|

A helyi hírügynökségek jelentése szerint az Apple, a HP és a Dell termékeit gyártó vállalat dolgozói fizetésemelésért és jobb munkakörülményekért demonstráltak.

Hirdetés

Tüntetés a Foxconn vuhani kampuszán
Tüntetés a Foxconn vuhani kampuszán

Kínai sajtójelentések szerint január 4-én több mint százötven Foxconn-dolgozó tüntetett a cég vuhani kampuszán. A fizetésemelésért és jobb munkakörülményekért demonstráló munkavállalók állítólag azzal fenyegetőztek, hogy levetik magukat a komplexum egyik épületének tetejéről.

A nagy észak-amerikai vállalatok, köztük az Apple, a Hewlett-Packard és a Dell termékeit gyártó Foxconn vezetői szerdán közleményben ismerték el a tüntetés tényét - kénytelenek voltak, hiszen a megmozdulásról készült fotók időközben kínai sajtóorgánumokban és közösségi médiaoldalakon is megjelentek.

„Az incidens a dolgozók, a helyi Foxconn-vezetők és tisztségviselők, valamint a kormány helyi képviselői részvételével rendezett tárgyalásokat követően sikeresen és békésen megoldódott” - írja közleményében a vállalat. A cég nem közölte, milyen termékeket gyártanak a vuhani létesítményben.

A munkavállalók és cégvezetők közötti vita azután robbant ki, miután néhány dolgozóval közölték, hogy profilváltás miatt más üzemegységekhez vezénylik őket – írta a Foxconn. A cég közlése szerint 45 alkalmazottjuk azonnali hatállyal felmondott, a többiek státuszban maradtak.

A Foxconn kínai gyáraiban tapasztalható kíméletlen munkakörülményekre először 2010-ben figyelt fel a világsajtó, miután valóságos öngyilkossági hullám tört ki a cég munkavállalói között. A Students & Scholars Against Corporate Misbehavior jogvédő szervezet adatai szerint abban az évben összesen 18-an kíséreltek meg öngyilkosságot a dolgozók közül; tizennégyük életét nem tudták megmenteni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.