Hirdetés
. Hirdetés

Franciaország legalizálná a fájlcserét?

|

A francia kulturális miniszter szerdán egy bizottsági meghallgatáson vesz részt, hogy tovább kampányoljon egy furcsa tervezetért - általánydíj fejében mindennemű fájlcsere legálissá válna. Persze a szórakoztatóipari vállalatok és szövetségek pánikolnak, hiszen ez tönkretenné eddigi munkájukat.

Hirdetés

A francia miniszter, Renaud Donnedieu de Vabres a törvényhozás kulturális és gazdasági bizottságában részt vevő képviselők kérdéseit fogja megválaszolni - a hírek szerint egyértelműen azzal a céllal, hogy a legális fájlcserét biztosító törvénytervezetet elfogadtassa.

A tervek szerint Franciaország lenne az első a világon, ahol minimális, néhány eurós havidíj megfizetése után korlátlanul cserélgethetne minden, a díjat fizető felhasználó bármilyen fájltípust, beleértve az audió és videó tartalmakat is.
Francia és nemzetközi jogvédő és szórakoztatóipari szervezetek azonban eddigi kalózkodás-ellenes munkájuk megtorpedózását látják a tervezetben: szerintük az alacsony havidíj nem fedezné a jogdíjakat a cserélt zenék és videók szerzői felé.

Ráadásul a tervezet pont egy ellentétes felvetésből született: 2005 decemberében a kormány épp egy olyan rendeletet készült hozni, mely szerint akár háromszázezer eurós pénzbüntetést, és három éves börtönt helyezett volna kilátásba a fájlcserélésért - több módosítás után azonban átbillent a mérleg, és kialakult a jelenlegi koncepció a fájlcserélés havidíjas, legális módjáról.

Francine Cunningham, az egyik legfontosabb zenei érdekvédő szervezet, az International Federation of the Phonographic Industry (Nemzetközi Hangrögzítő-Ipari Szövetség - IFPI) szóvivője kissé óvatosabban fogalmaz a lázongó zenei kiadóknál: szerinte még hosszú időnek kell eltelnie, míg a tervezet törvénnyé válhat, addig pedig a zeneipar még sok helyen keresztbe tehet a törekvésnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.