Hirdetés
. Hirdetés

Frissítette CPU-útitervét az Intel

|

A kiszivárgott útitervből nemcsak az év végi hajrára tervezett központi egységekről tudhatunk meg többet.

Hirdetés

A kínai PCOnline valamilyen úton-módon hozzájutott az Intel legújabb ütemtervéhez, melyből például kiderül, hogy a várva-várt Core i5-ös processzorok mikor és milyen típusszámmal jelennek meg. Ám még mielőtt rátérnénk a Lynnfield és a Clarkdale kódnéven ismert központi egységekre, nézzük, mi várható a felsőbb kategóriákban.

Jelenleg a Core i7 975 Extreme Edition jelenti a csúcsot,és olybá tűnik, hogy a helyzet egészen 2010 második feléig változatlan marad. Majd csak ekkor érkezik az új zászlóshajó, azonban ha hinni lehet a pletykáknak, akkor a Gulftown kódnéven tervbe vett processzor nem csak teljesítményben, hanem típusszámban - Core i9 - is a Core i7-ek fölé fog kerülni. A hatmagos - Hyper Threadinggel 12 programszál - szörnyeteg egyúttal gyártástechnológia váltást is jelent, a tick-tock stratégiának megfelelően a 32 nanométeres gyártósorok beindításán van a sor 2010-ben.



Egy szinttel lejjebb két vonalon halad a fejlődés. Egyrészt a nemrég bemutatott Core i7 950 hamarosan nyugdíjazásra kerül, helyét a 960-as, 3,2 gigahertzes üzemfrekvencián ketyegő típus veszi át. Az újonc CPU specifikációi alapján tulajdonképpen egy 965 EE, azzal a különbséggel, hogy ezúttal az órajelszoró zárt állapotban marad. Sokkal izgalmasabb az i7 870 modell, ami jelen információk szerint a Lynnfield magos processzorok leggyorsabbika lesz. A 800-as családdal együtt azonban megjelenik az LGA 1156-os foglalat is, tehát bár i7-nek nevezik ezeket a CPU-kat, az LGA 1366-tal felszerelt alaplapokban nem hozhatók majd működésbe. A natív négymagos felépítés viszont megmaradt, sőt, a Hyper Threading technológia is az alapfelszereltség részét képezi. Csöppet erőteljesebbé vált a Turbo mód, mellyel a 2,93 gigahertzes 870-es modell órajele szükség esetén 3,6 gigahertzre változik, a Core i7 920 mellé pozícionált 860-as pedig adott esetben 3,46 gigahertzre kapcsolhat fel.

A mainstream kategória legfelső részében 2010-től megjelennek a Clarkdale alapú kétmagos egységek is, amelyek 32 nanométeres gyártástechnológiával, aktív Hyper Threading technológiával és nem mellesleg integrált grafikus egységgel érkeznek. A legmagasabb üzemfrekvencia 3,46 gigahertz lesz, mely Turbo móddal 3,6 gigahertzre növekedhet. A pontos megnevezés egyelőre még nem ismert. Az viszont igen, hogy a 3,33 gigahertzes Clarkdale-lel együtt fut majd a hamarosan megjelenő, 2,66 gigahertzes órajelen üzemelő Core i5 750. A 700-as család is natív négymagos processzorokból fog állni, ám a Hyper Threading technológia és a hardveres virtualizáció támogatása ezúttal kimaradt.

Az ütemterv utolsó sora nem jelez újdonságokat az idei évre, 2010-től azonban a kétmagos Clarkdale processzorok átveszik az irányítást a 45 nanométeren gyártott Q8000 és E8000 processzoroktól. Ez persze nem jelenti azt, hogy az LGA 775-ös processzorok hirtelen eltűnnének a boltok polcairól, csupán a piacon betöltött szerepük fog egyre inkább háttérbe kerülni. A szeptemberre időzített P55-ös alaplap invázióval kezdi a platformváltást az Intel, melyet 2010 első felében várhatóan újabb lapkakészlet variánsokkal erősítenek meg.

Forrás: PC World

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.