Hirdetés
. Hirdetés

Füstszűrőset, vagy nem füstszűrőset?

|

Az MSI P35 Platinum Combo eszményi lehet egy szolidabban felszerelt asztali gép bázisaként, majd pedig a lépcsőzetes bővítéshez.

Hirdetés

Az Intel még a nyáron, a tajvani Computexen mutatta be a középkategóriás P35 lapkakészletet. A vadonatúj, 45 nanométeres technológiával készülő Intel CPU-k támogatása kapcsán tartottuk érdemesnek szemügyre venni a DDR2 és DDR3 memóriákkal is kompatibilis MSI alaplapot. Valószínűleg nem mondunk újdonságot azoknak, akik végfelhasználókat szolgálnak ki, hogy a hazai közönség előszeretettel fejlesztgeti apránként a meglévő gépét. Már csak ezért lehet érdemes a figyelmünkre az MSI, P35 Platinum Combo alaplapja.

A DDR2 és DDR3 memóriákat egyaránt támogató alaplap eszményi lehet egy szolidabban felszerelt asztali gép bázisaként, majd pedig a lépcsőzetes bővítéshez. DDR2 memóriából összesen négy modult, míg DDR3-ból kettőt képes fogadni, természetesen vagy-vagy alapon. Olyannyira, hogy a nem használt típusú memória egy-egy foglalatába be kell illeszteni a két mellékelt modult, melyek leginkább az RDRAM-os alaplapok lezáróira emlékeztetnek. A négy-kettes osztás is jó ötlet; mire a DDR3-as memóriák megfizethetőek lesznek, addigra lényegesen nagyobb modulonkénti sűrűség lesz a gyakori, mint a DDR2-őknél most megfizethető 1GB/modul.

A P35 hivatalosan is támogatja az 1333 megahertzes Intel processzorokat, beleérve az új, 45 nanométeres technológiával készülő Penrynt is - újabb fontos pont az apránként bővítőknek. Az alaplapon nehéz nem észrevenni a Circu-Pipe névre keresztelt, hőcsöves passzív hűtést, mely az Északi Híd, a Déli Híd, a memória és a CPU feszültségszabályozóit is lefedi. Ez a gyártó szerint 19 Celsius fokkal is képes csökkenteni ezek hőmérsékletét, miközben tökéletesen zajtalan - hiszen nem tartalmaz mozgó alkatrészt - és még a legnagyobb processzorhűtőknek sincs útban.

1218msi.jpg

Az, hogy a lapon két 16x PCIe csatlakozót látni, ne tévesszen meg senkit. Ugyan a P35 támogatja a Crossfire-t - azaz a két ATI/AMD alapú grafikus kártya egyetlen gépben való, összekapcsolt használatát -, de csak a fehér színű aljzat valódi 16x sebességű, a sárga mindössze 4x. Éppen ezért bár lehetséges fejlesztési irány a két grafikus vezérlő együttes használata, de közel sem fogják azt a 3D-s teljesítményt nyújtani mint például egy X38 chipsetes alaplapban. A kapuk közt már nem találunk egyet sem az egyre inkább jelentőségüket vesztő soros, és párhuzamosak közül, de cserébe 6 USB 2.0-ás, egy Firewire 400-as kivezetést is találunk a gigabites Ethernet-vezérlő és a két eSATA csatlakozó mellett.

A P35 chipset már nem támogatja a párhuzamos IDE meghajtókat így az a faramuci helyzet áll elő, hogy a PATA optikai meghajtók támogatásához egy külső vezérlőt kellett a gyártónak a lapra integrálnia. A 8-csatornás, 106dB jel-zaj arányú hangchip optikai kivezetést is kapott a hátlapon. Kizárólag japán gyártmányú, szilárd elektrolit kondenzátorokat használtak a lapon, ami jótékony hatással van a termék élettartamára. Az alaplaphoz jár egy szoftver, mely nem csupán a CPU, de a támogatott grafikuskártyák - nem csupán MSI gyártmányúak - memória illetve GPU órajelét is képes a terhelés függvényében a növelni (overclock), de ami fontosabb, hogy csökkenteni is (underclock), ezzel csökkentve a felesleges fogyasztást és a zajt.

Az MSI a P35 Platinum Combo alaplapja kitűnő középkategóriás termék, mely azokat az otthoni és céges felhasználókat célozza, akik megelégszenek egyetlen grafikus kártya használatával, de ugyanakkor akár a legújabb, négymagos Intel CPU-t is képes fogadni. A DDR2 és DDR3 memóriák támogatása pedig jó utat biztosít a fokozatos bővítéseknek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.