Hirdetés
. Hirdetés

A dot.com időszaknál is mélyebb a válság

|

A Gartner 3,2 százalékos visszaesést jósol idén az IT szektornak. Rosszabbat, mint amiben 2001-ben része volt.

Hirdetés

A Gartner legfrissebb jelentése szerint a dot.com lufi kipukkanását követő időszaknál is nagyobb recesszióra számíthat idén az IT szektor. Felmérésük szerint ugyanis 2009-ben 3,8 százalékkal csökken az informatikai ipar növekedése: 3,2 trillió dollárra, 3,4 trillió dollárról. Míg 2001-ben csak 2,1 százalékos visszaesést kellett a cégeknek elszenvedniük.

Mint ismert anno sokan felelőtlenül fektettek az IT szektorba, azt remélve, hogy a növekedésnek nincs határa. Ám kiderült idővel, hogy a cégek jelentős részét túlértékelték, aminek hatására a vállalatok részvényei zuhanni kezdtek, a kisebb cégek is nehezebben jutottak forráshoz. Végül több informatikai cég is csődbe ment, s most viszont még ennél is rosszabb a helyzet, ami nem túl kellemes időszakot vetít előre a szektor számára.

 

 

dotcom.jpg


A Gartner szerint mindez leginkább a hardver-gyártókat fogja érinteni, akik 14,9 százalékos visszaeséssel számolhatnak. Míg egy kicsit kedvezőbb kilátások várnak a telekommunikációs cégekre (-2,9 százalék) és az informatikai szolgáltatókra (-1,7 százalék) is. Egyedül csak a szoftver-gyártók lehetnek egy kicsit bizakodóak, hiszen esetükben a kutatóintézet 0,3 százalékos piac-bővülést prognosztizál.

A mostani kutatással egyébként egybecseng az amerikai ChangeWave korábbi felmérése, amely szintén azt állította: nehéz időszak vár a hardver-gyártókra. Februári jelentésük szerint ugyanis idén jelentősen visszaesett az új számítógép eladások száma. A 3115 megkérdezett felhasználónak ugyanis csak 10 százaléka válaszolta, hogy új gép vásárlását tervezi ez elkövetkező 90 nap során, míg 17 százalékuk nyilatkozta azt, hogy az elmúlt 90 napban vett egy új számítógépet (s ebben még benne van a karácsony is). AEz drámai visszaesést jelentett, hiszen 2002 óta nem mértek ilyen alacsony értéketeket. Összehasonlításképpen egy évvel ezelőtt a megkérdezettek 14 százaléka tervezte a vásárlást, míg 21 százalék már túl volt az új gép megvételén.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.