Hirdetés
. Hirdetés

Elkerülhetetlen a Windows 7

|

A Windows 2000-et felejtsük el, az XP csak ideig-óráig jó, a Vistára való átállás pedig idővel megtérül - a Gartner szerint.

Hirdetés

Üzleti partnereinek a Gartner elemezői azt tanácsolták, hogy a Windows 7-re érdemes úgy gondolniuk, mint egy elkerülhetetlen operációs rendszerre. Egyórás előadásában Michael Silver és Stephen Klyehans, a cég két prominens képviselője mindezt több elemmel is igyekezett alátámasztani, óva intve hallgatóságukat az XP-vel megkötendő hosszabb házasságtól.

 

 

xpvistawin7.jpg


Sőt a Windows 2000 felhasználóinak egyenesen a sürgős átállást tanácsolták. Emlékeztettek arra, hogy az operációs rendszer terméktámogatása 2010 nyarán megszűnik, mikortól már nem lesznek elérhetők hozzá a biztonsági sérülékenységet orvosló hibajavítások. Az XP hasonló okokból került a Gartner tűrt listájára, amelynek a bevezetését csupán 2010 első negyedévéig ajánlják. Habár a 2001-es platform egy kicsit jobban áll, mint a Windows 2000, hiszen a Microsoft egészen 2014. áprilisáig nyújt terméktámogatást szoftveréhez, az elemzőcég szerint mégis a külső gyártók körülbelül két évvel korábban - 2012-ben - le fognak állni megoldásaik támogatásával. Vagyis míg a Windows 2000-et szinte nincs értelme bevezetni egy üzleti környezetbe, addig az XP csak ideig-óráig jelenthet megoldást, miután kényszeredetten váltani kell majd.

A Gartner ajánlása alapján egyébként akik elkezdték a Vistára való átállást, azoknak nem érdemes azt félbehagyniuk. Felmérésük szerint ugyanis jelentősen kisebb összegért migrálhatnak majd át Windows 7-re, mint Windows 2000/XP-t használó társaik. Így az elemzőcég szakemberei alapján érdemes folytatni a Vista bevezetését, s körülbelül 2011-ben átállni a legújabb operációs rendszerre. Mellette a Windows 7 bevezetése kapcsán a Gartner 12-18 előzetes tesztelést tanácsol, amelyet ha a cégek már a Windows 7 RTM megjelenésekor megtettek, akkor körülbelül egy éven belül megkezdhetik az átállást.

gartner-migration-costs.jpg
 

Forrás: Gartner

Természetesen a nyílt forráskódú rendszerek is felmerültek alternatívként, ám az elemzők szerint "mivel a cégek jelentős része erősen kötődik a Windows rendszerekhez" a Linuxra történő átérésre nem szabad egy rövid határidőn belül megléphető opcióban gondolkodni. Fontos, hogy akik ezen gondolkodnak, számolják ki a váltás megtérülési mutatóját, s mérlegeljék, hogy hosszútávon érdemes-e váltaniuk.

A Gartner tanácsadói szerint egyébként több ok is van, amiért érdemes a cégeknek a Windows 7-re váltani. Egyrészt a Windows 7 nem egy önálló Windows kiadás, hiszen nagymértékben a Vistára épül, ami miatt viszonylag csekélyebb problémát jelenthet az alkalmazások és az eszközök kompatibilitási hibája. Sőt annak lecsiszolt változatában több, a cégek számára hasznos funkció rejtőzik szerintük, gondolva itt az AppLocker, a BitLocker to Go, a BrandCache, az UAC, és a HomeGroup elemekre.

Valamint elmondásuk alapján nem érdemes megvárni a Windows 7 SP1 megjelenését, sokkal hamarabb érdemes elkezdeni a tesztelést. Számításaik szerint a szervizcsomag körülbelül jövő nyáron érkezhet, mikor azt átállt gépek egy részét könnyedén frissíteni lehet majd a Windows Update-en keresztül. Főként, hogy optimális esetben 12-18 hónapos felkészülési idővel is érdemes számolni.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.