Hirdetés
. Hirdetés

Vége a PC-piac válságának?

|

A piackutató intézet friss előrejelzése szerint újra növekedésnek indulhatnak a PC eladások.

Hirdetés

A Gartner piackutató intézet friss prognózisa szerint az IT iparág már túl van a válság nehezén: míg az első félévben 4,4 százalékkal estek vissza globálisan a PC eladások, addig a második félévre már növekedést jósolnak. Előrejelzésük szerint 2009 második negyedévében 4 százalékkal több gép találhat gazdára, mint 2008 azonos időszakában. Ennek eredményeként az intézet szakemberei módosították az idei évre korábban prognosztizált 6 százalékos visszaesést. Mostani adataik szerint ugyanis éves szinten 285 millió gép eladásával számolnak, ami csak 2 százalékos csökkenést jelent a 2008-ban mérthez képest.

 

 

netbook.jpg


Taroltak a netbookok


"A PC-k iránti kereslet nagyobb, mint azt korábban várni lehetett" - mondta George Shiffler, a Gartner vezető elemzője. Az Egyesült Államokon és Kínán belül ugyanis jól fogytak idén a netbookok és a notebookok, ami komolyan hozzájárult a nem várt eredményhez. "A hordozható gépek a fejlődő piacokon új erőre kaptak, míg az asztali PC-k iránti keresletcsökkenés lelassult. Álláspontunk szerint 2009 utolsó negyedévében újra növekedhetnek az eladások" - tette hozzá.

A netbookok térhódítása egyébként a Gartner előrejelzése szerint jövőre is folytatódni fog: az idei várható 25 milliós eladást 2010-ben számításaik szerint 37 milliós értékesítés követhet. Bár a Gartner szerint számukra erős konkurenciát jelenthetnek majd az olcsó notebookok, amelyek szintén jól fogyhatnak az elkövetkező évben. "Összességében 2010 jó év lehet az informatikai piac számára. 12,6 százalékos növekedéssel számolunk, ahol az eladások jelentős részét a hordozható gépek fogják adni, míg az asztali PC eladások ismét növekedésnek indulhatnak" - nyilatkozta a George Shiffler.

Windows 7: csak jövőre lesz érezhető

A piackutató cég szakembere szerint viszont nem érdemes túlságosan túldimenzionálni a Windows 7 érkezését, mivel az szinte semmilyen kihatással nem lesz az idei PC eladásokra. "Habár az új operációs rendszer generálhat eladásokat az otthoni felhasználók és a kisvállalkozások körében, a nagyobb cégek, kormányzati szervek és az oktatási intézmények csak 2010 végén válthatnak át tömeges mértékben. Szerintünk sokan túlbecsülik a Windows 7 megjelenését e téren, annak a jelenléte ugyanis csak jövőre lesz érzékelhető a PC piacon" - vélte.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.