Hirdetés
. Hirdetés

Gazdaságélénkítés a hibrid világ hajnalán

|

Miközben a kormányok és a gazdaság szereplői az újraindításon munkálkodnak, már le lehet szűrni az átmeneti időszak tapasztalatait. A teszteredmények a hibrid megoldásokat hozzák ki legjobbnak.

Hirdetés

Emberek millióit érinti közvetve vagy közvetlenül a Covid-19 válság, amely az elemzők szerint egyértelműen meggyorsította több iparág digitális átalakulását, egyúttal konszolidációs hullámhoz vezet több ágazatban. Ugyanakkor mind a munkavégzésben, mind például a rendezvényszervezésben hibrid modellek kialakulása és térnyerése figyelhető meg.

A mennybe mennek az óriások

A technológiai, média- és távközlési ágazatból (TMT) a legsúlyosabban érintett szegmens a hagyományos média- és szórakoztatóipar: a mozik, színházak, koncerttermek - és a hagyományos sajtótermékek. A reklámipar gyors lejtmenetével egy időben újult erővel támadnak a digitális hirdetések; nagyot szakított az elmúlt időszakban többek között a Google és a Facebook, és megugrott a karantén-időszakban a letölthető tartalmak és játékok forgalma, amiből csurrant-cseppent a távközlési szolgáltatóknak is, derül ki a PwC közép- és kelet-európai régióra kiterjedő friss elemzéséből.
Profiljuktól függően pozitív, illetve negatív hatással volt a krízis a technológiai vállalatokra: a b2b termékeket kínáló cégek jobban megszenvedték, mint a b2c-k; szárnyaltak az e-kereskedelmi platformok, a telekonferencia- és távgyógyászati alkalmazások. A PwC elemzői úgy találták, hogy a fogyasztói magatartás változásait a tőzsdék is tükrözték: a nagy technológiai társaságok jelentősen növelték piaci tőkeértéküket, és sokkal gyorsabban magukhoz tértek a márciusban elkönyvelt kezdeti veszteségek után.
Bonyolultabb helyzetben találták magukat a technológiai startup-vállalkozások, mivel ezek közül sok küzd likviditási problémákkal. Az elemzők konszolidációs hullámmal számolnak ezen a piacon: a jelentős készpénzállománnyal rendelkező szolgáltatók megragadják a lehetőséget jelenlétük bővítésére,

elég utalni arra, hogy már a DocuSign, a Facebook, az Intel, a Microsoft, az Uber és a Zoom is jelentett be új akvizíciót.

Daniel Dines, a UiPath vezérigazgatója szerint az új gazdasági helyzetben Közép- és Kelet-Európa számára lehetőség nyílik arra, hogy egy generációt átugorjon a digitális technológiai és a távmunkával kapcsolatos fejlesztésekben. Ehhez a térség vállalatainál újra kell gondolni a sokcsatornás megközelítést és a digitális ügyfélélményt; fel kell készülni a lehetséges kormányzati beavatkozásokra a gazdaságban, amilyen például a gyorsan növekvő ágazatok aszimmetrikus adóztatása vagy a követelésbehajtás korlátozása a veszélyeztetett fogyasztók védelmében. Ügyelniük kell a friss indulóknak a likviditásra, és fel kell készülniük a behajthatatlan követelések állományának esetleges megugrására; fel kell mérniük az akvizíciós lehetőségeket; érdemes fontolóra venniük, hogy belépjenek új, magas potenciállal rendelkező piaci szegmensekbe, mint például az online oktatás vagy a távgyógyászat.

A szakértelem nem kallódhat el

Sem a fluktuáció, sem a fizetési színvonal nem változott jelentősen a járvány miatt az informatikai szektorban, viszont a kétlaki munkavégzés, a mesterséges intelligencia és a fejlett feedback-kultúra megjelenése máris tetten érhető. Vajon milyen lesz a jövőben egy-egy céges rendezvény az IT-szektorban, és milyen módszerekkel motiválhatjuk a kollégákat az új időszámítás kezdetén?
A világ legnagyobb telekommunikációs és informatikai cégei villámgyorsan és drasztikusan reagáltak a globális járvány nyomában járó változásokra.

Lehet irigykedni: a Twitter már május elején bejelentette, hogy felkínálja az "örökös" home office lehetőségét az erre igényt tartó kollégáknak, a Google pedig fejenként ezer dollárral járul hozzá, hogy munkavállalói otthon is megfelelő munkakörülményeket tudjanak kialakítani, amíg csak szükséges.

Magyarország finoman szólva nem tündököl az állásukat vesztők bér-, a home office-ban dolgozók eszköztámogatásában, és bár indultak átképzési kezdeményezések, Halász Judit, a Stylers Group HR-szakértője szerint a hazai munkaerőpiac egyelőre nagyon bizonytalan; sokszor egymásnak ellentmondó trendek uralkodnak a folyamatosan változó járványhelyzet nyomában, így jelenleg talán mindennél fontosabb, hogy stabil szakembergárda segítse a vállalatok munkáját.
Szerinte egyre több humánerőforrás-szakember és cégvezető ismeri fel, hogy a pszichésen megterhelő helyzetekben egy egyszerű "Hogy vagy?" is helyrerázhatja a célt vesztett kolléga motivációját. Mi több, a mesterséges intelligencia is a HR-esek segítségére siet: pillanatok alatt kiszűrhetővé teszi a támogatásra szoruló munkavállalókat. Nagyon úgy tűnik, hogy a céges rendezvények is megváltoznak: a Stylers HR-ese szerint a nagy éves események és ünnepségek helyett kisebb, informálisabb, de sokkal rendszeresebb csapatépítők jöhetnek. (A rendezvények átalakulásáról lejjebb még lesz szó.)


A hibrid munkavégzés várhatóan magában az irodatérben és annak funkcionalitásában is komoly átalakulást hoz majd. A közös munka, tárgyalás és csapatstátusz helyszíne továbbra is az iroda lesz, de az egyénileg megoldandó feladatok döntő része az otthoni munkatérbe kerül majd át. Ezzel

eljöhet a kisebb, funkcionálisabb irodák kora,

de a munkaadó támogatása kell majd a profi és hatékony home office kialakításához.
Úgy tűnik, látszólag egymásnak ellentmondó trendek alakítják majd az informatikai szektor HR-gyakorlatának jövőjét, hiszen miközben a távolságtartás, a home office és az automatizáció megkerülhetetlenül része lesz az IT-cégek életének, nagy hangsúlyt kapnak a személyes kötődések, motivációk, a rugalmas és támogató cégvezetők, illetve a csapatmunka. Óriási szerep jut tehát az emberközpontú menedzsmentnek, hiszen a HR-szakemberekkel karöltve a fejlesztők szakmai támogatása mellett személyes motivációikat, céljaikat és félelmeiket is meg kell ismerniük, akár külső szakértő vagy coach bevonásával.
Mindennek az alapját a transzparens és őszinte kommunikáció adja, ez nagyobb biztonságot nyújt a kollégáknak, mint ha csak a pozitív hírekről hallanak a cégvezetéstől. - A karanténidőszak alatt azt is megkérdeztük a munkatársaktól, hogy mi hiányzik nekik leginkább az irodai életből, és meglepetésünkre nem a babzsákokat vagy a kényelmes munkaállomásokat említették, hanem a közösségi terek kávégépeit, jegyezte meg Halász Judit.

Rendezvények a közigazgatásban

Rendezvények tömege került át a virtuális térbe, beleértve különféle szakmai és kormányzati konferenciákat. Ezek tapasztalatai alapján elmondható, hogy bár a kapcsolatépítésre szolgáló személyes találkozások és szakmai megbeszélések teljes körűen nem válthatók ki az online rendezvényekkel, a hibrid, azaz az élő lebonyolítás mellett a digitális részvétel lehetővé teszi a két forma előnyeinek kombinálását: a színvonalas tartalom átadását professzionális vizuális környezet előállítása mellett.

Európai uniós csúcstalálkozóktól regionális közigazgatás-fejlesztési konferenciákig lehet sorolni a példákat.

Májusban teljes egészében digitális formában rendezték meg több mint száz ország képviselőjével az észtországi e-közigazgatási konferenciát, amelynek szervezői résztvevőnkként 9,9 eurót kértek, s ezért a teljes esemény élőben volt követhető; igaz, a rendezvény előadásai később teljesen ingyenesen elérhetővé váltak annak honlapján, a korábbi évek anyagaival együtt.
Németországban e-közigazgatás témában inkább az online-t, míg a piaci szereplőket célzó eseményeknél a fizikai formát részesítik előnyben a szervezők: a hibrid forma (egyelőre) nem igazán jellemző. Várhatóan hagyományos konferenciatermi keretek között rendezik meg szeptember 23-25. között az athéni ICEGOV 2020 összejövetelt, amelynek idei témája az e-közigazgatás és a globalizáció, valamint az új technológiák alkalmazásának összehangolása. Amennyiben a járvány közbeszól, a részvételi díjat visszafizetik, és jövőre tartják meg az eseményt.
Teljes egészében digitális formában valósul meg viszont augusztus 30. és szeptember 2. között az EGOV-CeDEM-ePart 2020 konferencia, amelynek célja, hogy a tudományos, igazgatási és üzleti élet szereplői közötti kommunikációt erősítse. Erről a szervező amerikai Digital Government Society a bizonytalanságok miatt döntött, ahogy a másik nagy éves rendezvényét, a DGO.2020 konferenciáját is a tervezett szöuli helyszín helyett a Discordon tartotta meg. A rendezvény előadásait előre rögzítik, az online csatorna elsősorban azok vitájára fog szolgálni, írja a Digitális krónika.
Hiába tudják jól összehangolni a professzionalitást a biztonságos lebonyolítás igényével, a példákból látható, hogy - legalábbis az e-közigazgatás körében - nem arattak átütő sikert a hibrid rendezvények. Míg a teljes egészében online konferenciákkal általában nem biztosítható az a magas szintű szakmai minőség, amely a témát, az előadókat, illetve a teljes rendezvényt jellemzi, a hibrid megoldással a közösségi és szakmai élmény egyaránt megteremthető, emellett széles körű nemzetközi részvételt is lehetővé tesz. További lehetőségnek számítanak az úgynevezett "multi hub" rendezvények, amelyeknél a résztvevői csoportok egy-egy helyszínen gyűlnek össze, de az egyes helyszínek csak online kerülnek kapcsolatba egymással. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.