Hirdetés
. Hirdetés

Gazdaságélénkítés a hibrid világ hajnalán

|

Miközben a kormányok és a gazdaság szereplői az újraindításon munkálkodnak, már le lehet szűrni az átmeneti időszak tapasztalatait. A teszteredmények a hibrid megoldásokat hozzák ki legjobbnak.

Hirdetés

Emberek millióit érinti közvetve vagy közvetlenül a Covid-19 válság, amely az elemzők szerint egyértelműen meggyorsította több iparág digitális átalakulását, egyúttal konszolidációs hullámhoz vezet több ágazatban. Ugyanakkor mind a munkavégzésben, mind például a rendezvényszervezésben hibrid modellek kialakulása és térnyerése figyelhető meg.

A mennybe mennek az óriások

A technológiai, média- és távközlési ágazatból (TMT) a legsúlyosabban érintett szegmens a hagyományos média- és szórakoztatóipar: a mozik, színházak, koncerttermek - és a hagyományos sajtótermékek. A reklámipar gyors lejtmenetével egy időben újult erővel támadnak a digitális hirdetések; nagyot szakított az elmúlt időszakban többek között a Google és a Facebook, és megugrott a karantén-időszakban a letölthető tartalmak és játékok forgalma, amiből csurrant-cseppent a távközlési szolgáltatóknak is, derül ki a PwC közép- és kelet-európai régióra kiterjedő friss elemzéséből.
Profiljuktól függően pozitív, illetve negatív hatással volt a krízis a technológiai vállalatokra: a b2b termékeket kínáló cégek jobban megszenvedték, mint a b2c-k; szárnyaltak az e-kereskedelmi platformok, a telekonferencia- és távgyógyászati alkalmazások. A PwC elemzői úgy találták, hogy a fogyasztói magatartás változásait a tőzsdék is tükrözték: a nagy technológiai társaságok jelentősen növelték piaci tőkeértéküket, és sokkal gyorsabban magukhoz tértek a márciusban elkönyvelt kezdeti veszteségek után.
Bonyolultabb helyzetben találták magukat a technológiai startup-vállalkozások, mivel ezek közül sok küzd likviditási problémákkal. Az elemzők konszolidációs hullámmal számolnak ezen a piacon: a jelentős készpénzállománnyal rendelkező szolgáltatók megragadják a lehetőséget jelenlétük bővítésére,

elég utalni arra, hogy már a DocuSign, a Facebook, az Intel, a Microsoft, az Uber és a Zoom is jelentett be új akvizíciót.

Daniel Dines, a UiPath vezérigazgatója szerint az új gazdasági helyzetben Közép- és Kelet-Európa számára lehetőség nyílik arra, hogy egy generációt átugorjon a digitális technológiai és a távmunkával kapcsolatos fejlesztésekben. Ehhez a térség vállalatainál újra kell gondolni a sokcsatornás megközelítést és a digitális ügyfélélményt; fel kell készülni a lehetséges kormányzati beavatkozásokra a gazdaságban, amilyen például a gyorsan növekvő ágazatok aszimmetrikus adóztatása vagy a követelésbehajtás korlátozása a veszélyeztetett fogyasztók védelmében. Ügyelniük kell a friss indulóknak a likviditásra, és fel kell készülniük a behajthatatlan követelések állományának esetleges megugrására; fel kell mérniük az akvizíciós lehetőségeket; érdemes fontolóra venniük, hogy belépjenek új, magas potenciállal rendelkező piaci szegmensekbe, mint például az online oktatás vagy a távgyógyászat.

A szakértelem nem kallódhat el

Sem a fluktuáció, sem a fizetési színvonal nem változott jelentősen a járvány miatt az informatikai szektorban, viszont a kétlaki munkavégzés, a mesterséges intelligencia és a fejlett feedback-kultúra megjelenése máris tetten érhető. Vajon milyen lesz a jövőben egy-egy céges rendezvény az IT-szektorban, és milyen módszerekkel motiválhatjuk a kollégákat az új időszámítás kezdetén?
A világ legnagyobb telekommunikációs és informatikai cégei villámgyorsan és drasztikusan reagáltak a globális járvány nyomában járó változásokra.

Lehet irigykedni: a Twitter már május elején bejelentette, hogy felkínálja az "örökös" home office lehetőségét az erre igényt tartó kollégáknak, a Google pedig fejenként ezer dollárral járul hozzá, hogy munkavállalói otthon is megfelelő munkakörülményeket tudjanak kialakítani, amíg csak szükséges.

Magyarország finoman szólva nem tündököl az állásukat vesztők bér-, a home office-ban dolgozók eszköztámogatásában, és bár indultak átképzési kezdeményezések, Halász Judit, a Stylers Group HR-szakértője szerint a hazai munkaerőpiac egyelőre nagyon bizonytalan; sokszor egymásnak ellentmondó trendek uralkodnak a folyamatosan változó járványhelyzet nyomában, így jelenleg talán mindennél fontosabb, hogy stabil szakembergárda segítse a vállalatok munkáját.
Szerinte egyre több humánerőforrás-szakember és cégvezető ismeri fel, hogy a pszichésen megterhelő helyzetekben egy egyszerű "Hogy vagy?" is helyrerázhatja a célt vesztett kolléga motivációját. Mi több, a mesterséges intelligencia is a HR-esek segítségére siet: pillanatok alatt kiszűrhetővé teszi a támogatásra szoruló munkavállalókat. Nagyon úgy tűnik, hogy a céges rendezvények is megváltoznak: a Stylers HR-ese szerint a nagy éves események és ünnepségek helyett kisebb, informálisabb, de sokkal rendszeresebb csapatépítők jöhetnek. (A rendezvények átalakulásáról lejjebb még lesz szó.)


A hibrid munkavégzés várhatóan magában az irodatérben és annak funkcionalitásában is komoly átalakulást hoz majd. A közös munka, tárgyalás és csapatstátusz helyszíne továbbra is az iroda lesz, de az egyénileg megoldandó feladatok döntő része az otthoni munkatérbe kerül majd át. Ezzel

eljöhet a kisebb, funkcionálisabb irodák kora,

de a munkaadó támogatása kell majd a profi és hatékony home office kialakításához.
Úgy tűnik, látszólag egymásnak ellentmondó trendek alakítják majd az informatikai szektor HR-gyakorlatának jövőjét, hiszen miközben a távolságtartás, a home office és az automatizáció megkerülhetetlenül része lesz az IT-cégek életének, nagy hangsúlyt kapnak a személyes kötődések, motivációk, a rugalmas és támogató cégvezetők, illetve a csapatmunka. Óriási szerep jut tehát az emberközpontú menedzsmentnek, hiszen a HR-szakemberekkel karöltve a fejlesztők szakmai támogatása mellett személyes motivációikat, céljaikat és félelmeiket is meg kell ismerniük, akár külső szakértő vagy coach bevonásával.
Mindennek az alapját a transzparens és őszinte kommunikáció adja, ez nagyobb biztonságot nyújt a kollégáknak, mint ha csak a pozitív hírekről hallanak a cégvezetéstől. - A karanténidőszak alatt azt is megkérdeztük a munkatársaktól, hogy mi hiányzik nekik leginkább az irodai életből, és meglepetésünkre nem a babzsákokat vagy a kényelmes munkaállomásokat említették, hanem a közösségi terek kávégépeit, jegyezte meg Halász Judit.

Rendezvények a közigazgatásban

Rendezvények tömege került át a virtuális térbe, beleértve különféle szakmai és kormányzati konferenciákat. Ezek tapasztalatai alapján elmondható, hogy bár a kapcsolatépítésre szolgáló személyes találkozások és szakmai megbeszélések teljes körűen nem válthatók ki az online rendezvényekkel, a hibrid, azaz az élő lebonyolítás mellett a digitális részvétel lehetővé teszi a két forma előnyeinek kombinálását: a színvonalas tartalom átadását professzionális vizuális környezet előállítása mellett.

Európai uniós csúcstalálkozóktól regionális közigazgatás-fejlesztési konferenciákig lehet sorolni a példákat.

Májusban teljes egészében digitális formában rendezték meg több mint száz ország képviselőjével az észtországi e-közigazgatási konferenciát, amelynek szervezői résztvevőnkként 9,9 eurót kértek, s ezért a teljes esemény élőben volt követhető; igaz, a rendezvény előadásai később teljesen ingyenesen elérhetővé váltak annak honlapján, a korábbi évek anyagaival együtt.
Németországban e-közigazgatás témában inkább az online-t, míg a piaci szereplőket célzó eseményeknél a fizikai formát részesítik előnyben a szervezők: a hibrid forma (egyelőre) nem igazán jellemző. Várhatóan hagyományos konferenciatermi keretek között rendezik meg szeptember 23-25. között az athéni ICEGOV 2020 összejövetelt, amelynek idei témája az e-közigazgatás és a globalizáció, valamint az új technológiák alkalmazásának összehangolása. Amennyiben a járvány közbeszól, a részvételi díjat visszafizetik, és jövőre tartják meg az eseményt.
Teljes egészében digitális formában valósul meg viszont augusztus 30. és szeptember 2. között az EGOV-CeDEM-ePart 2020 konferencia, amelynek célja, hogy a tudományos, igazgatási és üzleti élet szereplői közötti kommunikációt erősítse. Erről a szervező amerikai Digital Government Society a bizonytalanságok miatt döntött, ahogy a másik nagy éves rendezvényét, a DGO.2020 konferenciáját is a tervezett szöuli helyszín helyett a Discordon tartotta meg. A rendezvény előadásait előre rögzítik, az online csatorna elsősorban azok vitájára fog szolgálni, írja a Digitális krónika.
Hiába tudják jól összehangolni a professzionalitást a biztonságos lebonyolítás igényével, a példákból látható, hogy - legalábbis az e-közigazgatás körében - nem arattak átütő sikert a hibrid rendezvények. Míg a teljes egészében online konferenciákkal általában nem biztosítható az a magas szintű szakmai minőség, amely a témát, az előadókat, illetve a teljes rendezvényt jellemzi, a hibrid megoldással a közösségi és szakmai élmény egyaránt megteremthető, emellett széles körű nemzetközi részvételt is lehetővé tesz. További lehetőségnek számítanak az úgynevezett "multi hub" rendezvények, amelyeknél a résztvevői csoportok egy-egy helyszínen gyűlnek össze, de az egyes helyszínek csak online kerülnek kapcsolatba egymással. 

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.