Hirdetés
. Hirdetés

Gépek egymás közt

|

Rendőrséget maguktól felhívó autók, egymással kommunikáló háztartási eszközök - a robotcsevejre érdemes és kell is odafigyelni.

Hirdetés

 

machine to machnie m2m kommunikáció
machine to machnie m2m kommunikáció

„25 éven belül a robotok létszámban felül fogják múlni az embereket a fejlett országokban. Olyan gépekről van szó, melyek mindegyike hálózathoz csatlakozik" - írtuk még a nyár közepén. Nos, ez a folyamat már most is zajlik, a gépek közötti kommunikáció pedig egyre fontosabbá válik. Ennek kezelésével, fejlesztésével több vállalat is foglalkozik, legfrissebb belépőként a Telekom Austria Group, mely a minap bejelentette: leányvállalatot alapít az M2M üzleti területre.

 

Az osztrákok augusztusban saját leányvállalatot hoztak létre a gépek közötti (M2M, Machine to Machine) kommunikációs üzleti terület számára, amely ezekben a napokban kezdi meg teljes körű működését. „Az M2M reményteljes fejlődés elé néz. Néhány év múlva teljesen természetes lesz majd, hogy autók, háztartási készülékek, és szolgáltatói intézmények online kapcsolatban lesznek egymással" - mondta Dr. Hannes Ametsreiter, a Telekom Austria Group és az A1 ügyvezető igazgatója.

Az új vállalat a nemzetközi vállalati ügyfelekre összpontosít
Az új M2M társaság a kezdeti fázisban összesen nyolc olyan ágazatra koncentrál, amelyben az M2M érdekes lehetőségeket kínál: autóipar, szórakoztató elektronika, egészségügy, logisztika és szállítmányozás, kiskereskedelem és fizetési rendszerek, biztonsági- és megfigyelő rendszerek, ipari automatizálás, valamint energia.

A vállalat a jövőben a projekttervezéstől a megvalósításon át az M2M alkalmazások üzemeltetéséig kínálja ügyfeleinek M2M területen jártas szakembereinek tudását. Az egyes, nemzetközi vállalatokon belüli helyi kezdeményezések irányítása és koordinálása is a vállalati tevékenység részét képezi, emellett modulárisan felépített szervizszolgáltatást kínálnak, árulta el Bernd Liebscher, a Telekom Austria Group M2M GmbH ügyvezető igazgatója.

A hálózati gépek nagy potenciálja
Az M2M-piac jelentős növekedési fázis kezdetén áll: a szakértők előrejelzése szerint 2020-ig kb. 20-50 milliárd készüléket kapcsolnak össze egymással. „Az összekapcsolás túlnyomórészt SIM kártya segítségével történik. Az új M2M alkalmazások fejlesztése révén a jövőben nem csak egy SIM kártyánk lesz a telefonunkhoz, a PC-nkhez vagy a táblagépünkhöz, hanem mindenki sok kártyával rendelkezik majd a legkülönbözőbb készülékekbe beépítve." - mondta Bernd Liebscher, a Telekom Austria Group M2M GmbH ügyvezető igazgatója.

A keretfeltételek is pozitívan befolyásolják az M2M kínálatot: egyrészt kedvezően alakul az árszerkezet a hardverek alacsony és tovább csökkenő darabköltségének, valamint az egyre kifinomultabb és hatékonyabb szervizplatformoknak köszönhetően, másrészt az EU aktuális jogi keretfeltételei is elősegítik az olyan M2M-es innovációkat, mint például a „Smart Metering" és az új gépkocsik esetében kötelező „Emergency Calls" funkció. 2015-től ugyanis már csak olyan új gépjárművek kerülhetnek forgalomba az EU területén, melyek súlyos baleset esetén automatikusan értesítik az eseményről az illetékes hatóságokat.

 

Vissza a jövőbe Delorean fluxuskondenzátor
Vissza a jövőbe Delorean fluxuskondenzátor

 

Mégsem a fluxuskondenzátoré a jövő?

M2M - A dolgok internete
M2M-nek nevezzük azt a fajta adatkommunikációt, amely a végkészülékek és egy központi információs platform között automatikusan jön létre. Így például állapotinformációk (egy hűtőkonténer hőmérséklete, egy jármű helyzetének adatai, hibajelzések az üzemi normáktól való eltérés esetén stb.) továbbíthatók. Az adatátvitel SIM kártyák segítségével történik, de a végkészülékek többnyire nem mobiltelefonok, hanem a mindenkori felhasználási célra kialakított hardverek.

Az alkalmazási lehetőségek az ipari mérő- és vezérlőrendszerektől az automatizálási és nyomkövető (Track & Trace) rendszereken keresztül a hibajelzési és biztonságtechnikai megoldásokig terjednek. Az M2M alkalmazása a költségmegtakarítás mellett a folyamat-optimalizálást is elősegíti, így olyan üzleti modellek kialakítása válik lehetővé, mint például a kilométerfüggő gépkocsi felelősségbiztosítás („pay as you drive").

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.