Hirdetés
. Hirdetés

Gépfejlesztés: perifériák kiválasztása

|

Gépfejlesztéskor fontos a fődarabokra figyelnünk, ugyanakkor az összhatást később is leronthatjuk nem megfelelő perifériák kiválasztásával, most ezek kiválasztásához kínálunk tippeket.

Hirdetés

Májusi lapszámunkban a PC fejlesztéssel a főkomponensek tekintetében foglalkoztunk, hogy az adott felhasználási célra minél alkalmasabb és a lehetőségek szerint minél időtállóbb számítógépet állíthassunk össze. Tanácsaink alkalmazásával egy jó alapra tehetünk szert, mely a későbbiekben is bővíthető, így az évek során egyre erősödő rendszer igényekhez igazíthatjuk majd a konfiguráció teljesítményét. Van még előttünk azonban néhány buktató, melyek közül némelyik ergonómiai hátrányt jelent, mások csupán komfort érzetünkre lehetnek hatással, de van, ami a mi egészségünkre és a gép tartósságára is kihat majd. Online összeállításunkban a leglényegesebb szempontokat taglaljuk.

 

Ha nem is feng-shui, de megnyugtató látkép


Rég vége a kockapécé korának. A kezdetben szinte csak szakemberekre korlátozódó felhasználók elnézték, hogy munkaeszközük esztétikai kihívásokkal küszködik, de a széles közönség végül kikövetelte magának az igényesebb megjelenést. Ez vonatkozik a gépházra, de akár a billentyűzetre-egérre és a monitorra is. Ma már nincs többszörös árkülönbség az igényes megjelenésű és a hagyományos megjelenésű termékek között, így megéri a kínálat szebbik feléből választani. Érdemes mindenképpen szemügyre venni a perifériákat vásárlás előtt és ügyelni a színválasztásra, hogy a konfiguráció és a körítés nagyjából egymáshoz illő legyen. Kis dolognak tűnhet, de ha szívesen nézünk a gépre, akkor jobban is érezzük magunkat előtte.

ibmpc_.jpg
Sokat változott a PC külseje megjelenése óta, már nem ilyen szürke kocka


Ha leültünk a gépe elé, akkor onnantól a monitor a leglényegesebb pont, hiszen ezt fogjuk órákig feszülten bámulni. Két megjelenítő között óriási különbség lehet, technológiában, árban és méretben, jellegben is, ezért júniusi lapszámunkban ennek kiválasztására is kitérünk részletesen. Szerencsére évről évre olcsóbban juthatunk egységnyi képernyőfelülethez, így a választásban mind kevésbé korlátozó az ár, egyre szabadabban választhatunk.

pixmaip2500_.jpg

Ma már a belépő nyomtatókategóriában is találunk igényes darabokat.

 

 

Tartós géphez tartós felhasználót

 

 

Sokat hallunk az ergonómiáról, de keveset teszünk érte. Nem csak a karosszék kiválasztásakor, de gépbővítéskor is jusson eszünkbe, hogy az adott eszközt hosszú órákon át fogjuk használni, így egyik leglényegesebb szempont az, hogy kényelmesen kezelhető, szó szerint „testhez álló" legyen. Legközvetlenebbül a beviteli eszközökkel, tehát az egérrel és billentyűzettel érintkezünk, így itt tehetünk legtöbbet az egyoldalú, tartós terhelés okozta egészségkárosodás ellen. Emellett persze olyan apróságok is számítanak, hogy helyesen rendezzük el munkakörnyezetünket, ha gyakran használunk USB eszközöket, akkor gondoskodjunk elosztóról, hogy ne kelljen minduntalan az asztal alá görnyednünk. Általános szabály, hogy jó irányba tett kis befektetés is sokat enyhíthet a munka okozta stresszen, míg ha nem figyelünk a részletekre, akkor az apró bosszantó hibák halmozottan terhelik hangulatunkat.


Billentyűzetnél és egérnél - lévén könnyen cserélhető PS/2 és USB eszközök - nem hibázhatunk végzeteset, hiszen utóbb átállhatunk egy másik darabra. Elsődleges szempont a kényelem, hiszen rendszeresen fogjuk órákon át folyamatosan használni őket. A klaviatúra kiképzése, elrendezése alapvetően lényeges, aminek szerepe csak fokozódik, ha kifejezetten munkára használjuk, illetve sokat gépelünk rajta. Kézfájósak választhatnak teljesen formabontó, a Natural Keyboard mintájára ergonomikus szögben elrendezett modellt, mely valóban tehermentesebbé teszi a munkát. Számoljunk azzal, hogy időbe és türelembe telik az átszokás is és később egy hagyományos billentyűzet elé ülve nagyon idegenül érezzük majd magunkat. Ha már eleve erősen hozzászoktunk a standard kiosztáshoz, akkor zavaró lehet egy eltérő elrendezés (például egy elfordított home-end blokk) is. Ilyen esetekben még az egyébként termelékenységet fokozó extra funkció- és médiakezelő billentyűk sem feledtetik az átszokás feszültségét, ezért vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a megszokott elemek, blokkok (Ctrl a sarokban, három csoportra osztva 12 F gomb) nincsenek e zavaróan áthelyezve, megszűntetve.

 

editkeys.jpg
A modernebb billentyűzetek kétoszlopos navigációs blokkja hatékony és logikus, mégis megzavarhatja azokat, akik a régi elrendezéshez szoktak.

 


Egeret felhasználáshoz és pontossághoz válasszunk, ma már mindenképpen maradjunk az optikai érzékelővel szerelt modelleknél. Noteszgép mellé természetesen kis méretűt, asztalra normál modellt válasszunk. Ha pontosságban többet szeretnénk, akkor a lézeres letapogatás adhatja meg számunkra a továbblépést, ma már ötezer forint körüli áron is kaphatunk ilyen egeret. Munka közben leglényegesebb a minőségi gördítőkerék és esetleg az extra, tipikusan hüvelykujjra eső nyomógombok megléte, programozhatósága.

 

ergokeyboard.jpg

 

Érdemes gondolni az ergonómiára, ha nem is annyira, mint a képen látható eszköz tervezői.

 

A vezeték nélküli technológia nagyobb szabadságot nyújt, mint a vezetékes, hiszen néhány méteres körben szabadon mozgathatjuk az eszközöket. Számoljunk azonban azzal, hogy biztosabban és elemek nélkül is működik a hagyományos összeköttetés, és annak a veszélye sem áll fenn, hogy zavarja a Wi-Fi hálózatot vagy a Bluetooth adatforgalmat. Akciójátékokhoz mindenképpen vezetékes eszközök a jobbak. A szokásosnál lényegesen drágább Bluetooth egér vagy billentyűzet beszerzése akkor lehet praktikus, ha már eleve használunk kompatibilis eszközöket és a Bluetooth adapter megtalálható mondjuk noteszgépünkbe építve.


Természetesen érdemes a beviteli eszközeink megjelenését is figyelembe venni, hogy illeszkedjenek a teljes konfiguráció designjához.

 

 

Optikai meghajtók és HD őrület

 


A nagy felbontású (HD) őrület küszöbön áll, így a nagy felbontású monitor mellett a megfelelő optikai lejátszó beszerzése is előbb-utóbb alapvető lesz. A HD DVD kontra Blu-ray harc ugyan eldőlt, a Blu-ray írók ára azonban nem mérséklődött még annyira, hogy ne kelljen kompromisszumos megoldások után néznünk, optikai meghajtókról szóló szakaszunkban kitérünk arra, hogy milyen felhasználásra mit érdemes választani.


Napjainkban olyan megfizethető szintre süllyedt a DVD írók ára, hogy gyakorlatilag felesleges azon gondolkozni, hogy inkább DVD olvasót vagy CD író/DVD olvasó kombinált egységet vásároljunk. Egy ATA vagy SATA csatlakozású DVD író a legtöbb esetben éppen elegendő és bizonyosan kijön 6-8000 Forintból. A felhasználás jellege adhat okot arra, hogy más különleges modellt válasszunk. A külső, USB 2.0 egységek ugyan drágábbak, de szabadabban használhatók, megosztva mondjuk egy iroda számítógépei között. Ha noteszgépünket szeretnénk írási képességekkel felvértezni és erre az extrára utazáskor is szükségünk van, akkor célszerű minél apróbb, USB 2.0 csatlakozású készüléket beszerezni. Ma már minden DVD író egyformán jól kezeli a DVD+R/RW és DVD-R/RW típusokat, a legtöbb pedig a DVD-RAM-ot is írja, e tekintetben konszolidálódott a helyzet.

 

dvdramwriter.jpg

 

Váltás előtt állunk azonban, még talán évekig elnyúlik, de már javában tart az átállás nagy felbontású (HD) technológiára. Ha számítógépünkön szeretnénk a kereskedelmi forgalomban kapható Blu-ray mozialbumokat lejátszani, akkor szükségünk lesz egy alkalmas optikai egységre és ez azért megdrágíthatja a konfigurációt. Amennyiben csak „fogyasztók" vagyunk, megfelel egy Blu-ray olvasásra és DVD írásra is alkalmas kombó egység, mely mintegy negyvenezer forinttal terheli meg a pénztárcánkat. Ha lemezeket írni is szeretnénk, akkor mintegy dupla annyit kell a meghajtóra áldoznunk. A sors és a fejlesztési politika fintora, hogy ugyan a HD DVD gyakorlatilag csatát vesztett és maradt a Blu-ray, mégis szinte valamennyi újonnan megjelent Blu-ray író-olvasó támogatja a vesztes formátum olvasását. Ez azoknak kifejezetten jó hír, akik már beruháztak HD DVD albumokba.

 

lg_ggw-h10n.jpg
Megjegyzendő, hogy ugyan megvásárolhatjuk pécénkbe a legmodernebb optikai írót-olvasót, de nem élvezhetjük a filmeket teljes minőségben, ha a rendszerünk nem elég erős a lejátszáshoz és megjelenítőnk a teljes részletesség visszaadásához. Az árak elindultak lefelé, de az átállás nem sürgető, érdemes kivárásra játszani.

 

 

 

Nyomtató-multifunkciós


A túlköltés réme leginkább a nyomtató kiválasztásakor sejlik fel. Általában elég rosszul közelítik meg ezt a témát a hozzáértőbb felhasználók is, ezért segítünk a nyomtató illetve multifunkciós kiválasztásakor végiggondolni a felhasználói igényeket és ennek megfelelő készüléket ajánlani, nem pedig „egyedül üdvözítő" technológiát.


canonselphy.jpg
Sokszor elcsábulnak a vásárlók a nyomtatók, vagy alternatív kellékanyagok szembeötlően akciós áraitól és háttérbe szorulnak az igazán fontos szempontok. Legkönnyebben úgy választhatunk jól nyomtatót, hogy elvonatkoztatunk az áraktól és technológiáktól és inkább felmérjük magunkban a nyomtatási volument, a felhasználás gyakoriságát (napi, heti, ritkább) és persze, hogy milyen jellegű nyomatokra van szükségünk (fénykép, dokumentum, szöveg). Ha leginkább levelezést, számlákat nyomtatunk és nagy szüneteket tartunk a munkában, akkor érdemes monokróm lézernyomtatóban gondolkozni, a sok állás ugyanis megnöveli a tintasugaras nyomtatók tintaveszteségeit, néhány hónapos üzemszünet esetleg fej problémákat is eredményezhet. Ha a sokoldalúság a lényeg, akkor egy négy alapszínű tintasugaras nyomtatónak vesszük leginkább hasznát. Tintasugaras kérdésben a külön patronos megoldásokat tartják takarékosabbnak, de jó tudni, hogy ezek a megoldások is pazarlóak, ha csak ritkán használjuk a készüléket és a fix nyomtatófejekre sokszor nincs garancia. A színenként cserélhető patronokkal tehát szélsőséges színfelhasználás illetve rendszeres, gyakori használat esetén járunk jól, egyébiránt a külön tankokkal megspórolt tinta pocsékba megy a fej karbantartásakor. Ha ritkán „piszkolunk papírt", akkor az elvileg kevésbé takarékos két kazettás (trikolor és külön fekete) megoldások hibatűrőbbek és gyakorlatilag jobban megérik az árukat (ráadásul a készülékek is olcsóbbak). Ha csak és kifejezetten fotót nyomtatnánk minél apróbb készülékkel, ne hagyjuk ki a számításból a hőszublimációs nyomtatókat sem, melyek tökéletesen sima árnyalatokat kevernek.


Színes lézernyomtatót otthonra nem sokan vesznek, de az irodai dokumentumokhoz ez vagy egy üzleti célú tintasugaras, esetleg gélnyomtató a legkézenfekvőbb ajánlat. Ügyeljünk arra, hogy a színes lézernyomtatókhoz mellékelt induló kazetták tonerkapacitása sokszor csak jelképes és hamar meg kell vennünk a „tizenezer" forintos kellékanyagokat, ezt számítsuk bele az árba, költségekbe. Szintén nem reklámozott tény, hogy sok konstrukció nem csak a toner, de más kopóanyagok (képátvívő szalag, hulladék-toner gyűjtő tálca) cseréjét is igényli, igaz, általában húszezer oldalanként vagy ritkábban. Ezeket és a havi (átlagos és nem csúcsszintű) terhelhetőséget ellenőrizzük vásárlás előtt.
Ma már a legtöbb készülék nem nyomtató, hanem többfunkciós, azaz tartalmaz lapolvasót, mellyel önállóan is használható másolásra, esetleg faxolásra. Főként irodában, de akár otthon is jobban jöhetnek a memóriakártya olvasóval, képernyővel kombinált multifunkciósok. Ha nem csak kifejezetten nyomtatásra van szükségünk akkor a bővebb szolgáltatáscsokor miatt érdemes kicsit többet fizetni és ezeket választani.

 

hpofficejetpro.jpg

 

Egyre többen választanak multifunkciós készüléket a számos extra szolgáltatás miatt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.