Hirdetés
. Hirdetés

Gigabüntetés egyetlen fájlmegosztásért

|

400 ezer fontos pénzbüntetést kapott egy svéd férfi.

Hirdetés

Egyetlen film jogsértő megosztásáért kapott rekordbüntetést de még a magyar államadósságot is elérheti a tartozása, mivel összesen további 517 filmet és TV-showt is megosztott.

A 28 éves férfi a Beck - Élve eltemetve című film premier előtti változatát osztotta meg az egyik legrégebben működő svéd BitTorrent oldalon, a Swebits-en, amiért rekordbüntetést szabott ki rá a bíróság. Az elkövetőt a szerzői jogok jogosultjai "minden idők legkártékonyabb" egyéni, filmes jogsértőjének nevezték - írta a HENT.

Hirdetés

A férfi 2008-tól működött a Swebits BitTorrent tracker-oldal feltöltőjeként és moderátoraként, egészen annak megszüntetéséig. Az illegálisan működő fájlmegosztó oldalt 2011-ben, a férfi letartóztatása után egy héttel állíttatták le. A Rights Alliance és a Nordisk Film vizsgálata nyomán kiderült, hogy a férfi további 517 filmet és TV-showt is megosztott az oldalon. Ezért a bíróság felfüggesztett szabadságvesztéssel és 160 órányi közmunkával büntette a szerzői jogok megsértése miatt.

A Svéd Kerületi Bíróság által kiszabott 4 és fél millió koronás büntetés sokkal magasabb, mint az egy filmért az Egyesült Államokban kiszabható, 150.000 dolláros (33 millió forintos) maximum összegben meghatározott pénzbüntetés összege. A kártérítési összegben benne van film terjesztésére a jogosult által adott engedélyben meghatározott, részére fizetendő jogdíj is. A film megosztott változatának minősége ráadásul olyan rossz volt, hogy az elkövető ezzel még annak jó hírnevét is megsértette, amelyet a bíróság szintén figyelembe vett.

 

A filmet egyébként eredetileg 2009-ben, Németországban mutatták be és egy évvel később került Svédországba. A svéd nyelvű alkotás egy sorozat huszonhatodik része. A történet egy kitalált személy, Martin Beck rendőrnyomozó kalandjairól szól, aki egyébként szerepelt már más filmekben, regényekben és egy, a BBC által készített rádiójátékban is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.