Hirdetés
. Hirdetés

Goldman Sachs: a chiphiány az év második felében már mérséklődhet

|

A világ a chiphiánnyal küzd, amely a háztartási elektronikai cikkek gyártását is sújtja, beleértve a kenyérpirítóktól a mosógépekig mindent.

Hirdetés

A Goldman Sachs befektetési bank és pénzügyi szolgáltató szerint hamarosan véget érhet a globális chiphiányból eredő zavarok legrosszabb része. Andrew Tilton, a bank vezető ázsiai közgazdásza szerint a helyzet 2021 második felében javulhat.

A szakember elmondta a CNBC-nek, hogy "érezhetően szűkülnek" az ellátási láncok és késnek a szállítások a félvezető-ellátási láncban érintett észak-ázsiai gazdaságokban, például Japánban, Tajvanon és Dél-Koreában. "Elemzőink szerint valószínűleg most éljük a legrosszabb időszakot. Vagyis most látjuk a legnagyobb zavarokat a downstream iparágakban, például az autóiparban, de ez az év második felében fokozatosan enyhülni fog" - mondta Tilton.

A világ a chiphiánnyal küzd, amely a háztartási elektronikai cikkek gyártását is sújtja, beleértve a kenyérpirítóktól a mosógépekig mindent. De ez a helyzet az AlixPartners tanácsadó cég szerint 2021-ben várhatóan 110 milliárd dollár bevételkiesést okoz a globális autóiparnak.

Hirdetés

A cég várakozásai szerint a chiphiány a legnagyobb hatást az autógyártásra a második negyedévben gyakorolja, majd fokozatosan javul az év második felében és 2022-ben - jelentette ki korábban Dan Hearsch, az AlixPartners autóipari és ipari üzletágának ügyvezető igazgatója a CNBC-nek.

A Tilton szerint a helyzetet érdemes szorosabban figyelemmel kísérni, különösen akkor, ha az ellátási láncban más zavarok is jelentkeznek. "Tajvanon sokan aggódtak amiatt, hogy az aszály vagy egy új Covid-járvány újbóli kitörése jelentős termeléskiesést eredményezhet. De eddig nem láttunk ilyet. Volt néhány elszigetelt zavar, ami eddig nem volt elég ahhoz, hogy jelentős fennakadást okozzon a félkész termékek ellátási láncában" - tette hozzá.

A chipgyártó üzemek naponta hatalmas mennyiségű vizet használnak fel, és Tajvan, a világ legnagyobb szerződéses chipgyártójának otthona, 56 éve a legnagyobb vízhiánnyal küzd. Vasárnap azonban a szigeten feloldottak néhány vízkorlátozást a közelmúltban lezajlott heves esőzések után, jelentette a Reuters.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.