Hirdetés
. Hirdetés

Google: célpontban a Hold

|

Magánvállalatok szállhatnak versenybe a Google Lunar X-díjért. A feladat: minél előbb a Hold felszínére jutni.

Hirdetés

Az X-díj Alapítvány és a Google közös nemzetközi megmérettetése szerte a világon arra motiválja a mérnököket és vállalkozókat, hogy az űr robotizált felfedezésének aránylag olcsó módozatait kutassák. A 10 millió dolláros Ansari X-díjról - amelynek célja az első privát űrrepülés volt - ismertté vált X-díj Alapítvány egy oktatási célú nonprofit intézmény. Célja olyan radikális áttörések támogatása, amelyek az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásokra nyújtanak megoldást.

A 30 millió dolláros összdíjazásból 20 millió a győztesnek, 5 millió a második helyezettnek, míg szintén 5 millió egyéb különdíjazottaknak jut. A fődíj megnyeréséhez sikeresen leszállást kell végrehajtani egy nem állami forrásból megalkotott űrhajóval a Holdon, legalább 500 métert kell megtenni a felszínén, valamint képeket, videókat és adatokat visszaküldeni a Földre. A 20 milliós díj 2012. december 31-ig érvényes, majd a következő két évben 15 millióra csökken. A verseny vége a tervek szerint 2014. december 31., hacsak a Google és az X-díj Alapítvány meg nem hosszabbítja azt. A második díjhoz mindössze le kell szállni a Hold felszínén és adatokat kell visszaküldeni a Földre.

A különdíjakat azok kapják, akik sikeresen teljesítenek egyéb olyan feladatokat, mint például nagyobb távolságok leküzdése a felszínen (több mint 5 km), ember alkotta tárgyak lefényképezése (például darabok valamelyik Apollo űrhajóból), vízjég felfedezése, vagy egy zord holdi éjszaka átvészelése (ami körülbelül 14,5 földi napnak felel meg). A versenyző űrhajók HD-kamerákkal és fényképezőgépekkel lesznek felszerelve, és képeket és videókat fognak küldeni a Földre, amelyeket bárki megtekinthet majd a Google X-díj honlapján.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.