Hirdetés
. Hirdetés

Google: Jön a WebP, megy a jpeg?

|

Új képformátummal akarja felturbózni a webet a Google, de vajon csinál-e egy fecske nyarat? Annyi bizonyos, hogy már rég ideje lett volna a váltásnak, a keresőóriásnak azonban számos nehézséggel kell megbírkóznia.

Hirdetés

Ma jelentette be a keresőóriás, hogy kifejlesztette a JPEG képformátum egy alternatíváját, melynek használata felgyorsítaná a webet. Az újdonság neve WebP. Az új formátum hatékonyabb kódolást használ, így azonos képminőség mellett megtakarítható a tárterület mintegy 40 százaléka.

Richard Rabbat, a Google vezető termékmenedzsere elmondta, hogy a két formátum hatékonysága közötti különbség ?megrázó". A 40 százalékos tárhely megtakarítás egyből a megfelelő perspektívába kerül, ha figyelembe vesszük, hogy a weboldalak 65 százalékát teszik ki a képek.

Tegyük hozzá, hogy az első JPEG szabvány 1992-ben látott napvilágot és akkoriban rendesen meg is tornáztatta a számítógépeket egy jobb képernyőt betöltő, mondjuk 1024×768 képpontos képállomány megjelenítése. Azóta több nagyságrenddel nőtt a gépek teljesítménye, így a tömörítés jellegén és beállításain - vagyis magán a formátumon - tulajdonképpen több mint időszerű változtatni. Ahogy a JPEG, úgy a WebP is egy veszteséges tömörítésen alapuló formátum.

Egyik oldalról tehát kívánatos a váltás, másrészt a megtakarítás csak akkor valósul meg, ha a böngészők - nem csak a Chrome - ismerik és a weblap fejlesztők használják is az újdonságot. A Google nagysága egymagában még nem kényszeríti ki az átállást, de ha a formátum találkozik az iparág érdekeivel, akkor hamarosan takarékosabban tárolhatjuk fotóinkat a weben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.