Hirdetés
. Hirdetés

Google: készen áll a HTML5

|

Egy követ fúj az Apple és a Google, nem csak Steve Jobs véleménye, hogy a HTML5 készen áll a bevetésre és kiválthatja a privát szellemi tulajdonú Flasht. Jobs azt állítja, hogy a Flasht csupán technológiai hibái miatt bojkottálja.

Hirdetés

Attól eltekintve, hogy még messze jár a hivatalos befejezéstől, a HTML5 készen áll a használatra, legalábbis a legtöbb platformot és feladatot illetően, állítja a Google fejlesztője.

?Attól függően, hogy kit kérdezünk a HTML5 már készen van, illetve nem is készül el 2022-ig" - mondta Mark Pilgrim, a Google szószóló fejlesztője a WWW2010 konferencián. Az esemény ezen a héten zajlik az észak-karolinai Raleigh-ben. Pilgrim szerint mindkét válasz helyes lehet, attól függően, hogy mit értünk kész alatt.

A HTML5 egy újabb mérföldkő lesz, mivel magában alkalmas a leíró nyelv új változata arra, hogy gazdag internetes alkalmazásokat (RIA, azaz Rich Internet Applications) szolgáljon ki. Nem véletlenül szólította fel az iPhone és iPad fejlesztőket Steve Jobs, az Apple első embere arra, hogy használják a HTML5 lehetőségeit a Flash helyett, nemrég pedig blog postjában technológiai jellegű döntésként jellemezte a Flash kitiltását az Apple mobil eszközeiről. Jobs máig hiányolja az Adobe részéről, hogy egy hibamentes, támadásnak ellenálló és mobil készülékeken is jól futtatható platformként szolgáljon. Úgy tűnik, hogy az Apple részéről is erős, sőt sürgető az igény rá. és legalábbis a kezdeti bevetés szintjén készen is áll HTML5.

Nem mindenki látja azonban elérkezettnek a HTM5 idejét. ?Lehetséges ugyan, hogy hosszú távon HTML5 elfogadható helyettesítőjévé válik bizonyos RIA platformoknak, de még nem tart ott. Meghatározó hatással lesz a HTML5 a weblapok felépítésére, de mint kiegészítő technológia a vezető RIA platformok mellett és nem mint helyettesítő platform." összegezte véleményét Jeffrey Hammond, a Forrester elemzője múlt heti jelentésében.

Pilgrim azonban olyannyira bizakodó, hogy már könyvet is ír a HTML5-ről. Legújabb prezentációjában nem csak összegzi a HTML5 új képességeit, de emellett azt is leírja, hogy az egyes lehetőségeket mely böngészők milyen szinten támogatják. Munkájára a Google 2009 I/O konferencia egyenes folytatásaként tekint és ne feledjük, hogy Vic Gundotra a Google fejlesztési vezérigazgatója ezen az eseményen már bátran bevetésre késznek írta le a HTML5-öt.

A Google nézőpontjából bíztató a helyzet. Ha beleszámítjuk a béta állapotú Internet Explorer 9-et is, akkor látszik, hogy minden főbb böngészőprogram - Safari, Vhrome, Firefox, Opera - támogatja a HTML5 használatát, de eltérő szinteken, állapítja meg Pilgrim. Nem minden funkció támogatott, de a főbb dolgok - szemantikus címkék, űrlapok, multimédia, canvas geolokáció és off-line webalkalmazások - igen. A mobil oldalról egylőre a Google Android és az iPhone az, ami sok HTML5 fejlesztést támogat már.

?A canvas (festővászon) egy üres tábla, melyre bármit elhelyezhetünk a JavasSript segítségével. ? írta le Pilgrim. Egymást folyamatosan követő képek is leíhatók JavaScript könyvtárak alkalmazásával, Pilgrim be is mutatta a Canvas tag használatát, két képet lehetett átméretezni és mozgatni a lapon. Bemutatta a weblap forráskódját, mely nem tartalmazott Flash objektumot.

Mind a videó és hang használatát támogatja a HTML5. A weblaptervezők használhatják a beépített irányítópultot vagy készíthetnek saját változatot. A designer címkék segítségével megadhatja, hogy milyen lehetőségek és miként éljenek (például automatikus lejátszás, alapértelmezett vezérlő). Ezeket a lehetőségeket aegy szkripttel nehezebb lenne biztosítani.

Hogy melyik HTML5-nek megfelelő video kódolásokat támogassák, arról egyelőre vita van a böngészőfejlesztők között,  A Safari csak a H.264 formátumot ismeri, míg az Opera és a Firefox által jelenleg csak az Ogg Theora támogatott. A Chrome-nak mindegy, a Microsoft pedig pénteken bejelentette, hogy kizárólag a H.264-et ismeri el, vagyis náluk az OGG nem lejátszható. Pilgrim ennek ellenére bizakodóan összegezte a kérdést, mondván, hogy ?ha hajlandó valaki kétféle kódolással is tárolni a videóit, akkor azok szinte bárhol lejátszhatóak lesznek".

A geolokációs kódok megadásával a a felhasználók földrajzi pozíciójukat tehetik közzé (például egy térképen). Jelenleg a Google használ geo kódokat az iPhone és Android mobil keresés funkciókban. A Twitter is él a lehetőséggel.

Az offline webalkalmazások révén egy weboldal olyan módon tölthet át adatokat a kliens gépére, hogy azok az alkalmazásból kapcsolat hiányában is kezelhetők maradnak. Ez már ma is működik, a Google jelenleg is alkalmazza ezt a Gmail alkalmazásában, a Gmail felhasználók kapcsolat nélkül is olvashatják a már áttöltött leveleket.

A Google nagyon bizakodó tehát és bátorítja a fejlesztőket, hogy kezdjék megismerni és használni a HTML5 újdonságait, mivel az számottevően kiterjeszti a jelölőnyelv alkalmazási területeit. Néhány év múlva pedig a HTML5-öt is csak HTML-ként emlegetjük majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.