Hirdetés
. Hirdetés

Google-Verizon közös kezdeményezés az internet-semlegességért

|

A javaslat szerint az FCC akár kétmillió dolláros bírságot is kiszabhatna az internet semlegessége ellen vétő szélessávú szolgáltatókra.

Hirdetés

A Google és a Verizon Communications közös indítványt terjesztettek elő, amely - amennyiben elfogadják az érdekelt felek - korlátozott mértékben lehetővé tenné az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (Federal Communications Commission, FCC, azaz a helyi hírközlési hatóság) számára, hogy kikényszerítse az internet semlegességére vonatkozó szabályok betartását; az FCC akár kétmillió dollárra is büntethetné a renegát szolgáltatókat.

A vállalatok illetékesei hétfői nyilatkozatukban hangsúlyozták: javaslataik azt a célt szolgálják, hogy kimozdítsák a holtpontról az internet semlegességével kapcsolatos jogi és morális vitát. Az előterjesztés szerint a szélessávú szolgáltatók direkt módon nem blokkolhatnák, vagy korlátozhatnák a webes forgalmat, ám joguk lenne ahhoz, hogy a publikus internettől függetlenül, olyan szolgáltatásokat indítsanak el, amelyek kivételt képeznek a fenti szabály alól.

A javaslat kidolgozói megtiltanák a szolgáltatók számára, hogy ?bármely törvényes internetes tartalommal, alkalmazással, szolgáltatással szemben diszkriminatív, a piaci versenyt vagy a felhasználók érdekeit sértő módon lépjenek fel".

A csomag csak a vezetékes internetre vonatkozik, a vezetéknélküli szélessávú szolgáltatásokat nem szabályozná - emelték ki a cégek képviselői, akik közös blogbejegyzésükben ezt azzal indokolták, hogy ?a vezetéknélküli szélessávú szolgáltatások világa nagyban különbözik a tradicionális internetes környezettől: a mobilpiac jóval kompetitívebb és gyorsan változik ".

A beadvány elegendő hatáskört biztosítana az FCC-nek arra, hogy betartassa a jelenlegi, internet-semlegességgel kapcsolatos szabályokat, ám arra már nem hatalmazná fel a szervezetet, hogy - ahogy azt annak vezetője, Julius Genachowski korábban javasolta - újakat alkothasson. Az FCC eseti vizsgálatok során orvosolhatná az internet semlegességének megsértésével kapcsolatos panaszokat, ám csak azután, miután az érintett felek megkíséreltek egymás között megegyezésre jutni.

Az előterjesztés természetesen a szélessávú szolgáltatók kötelezettségeit is részletezi, akiket transzparens szolgáltatások nyújtására és az elérési sebesség szavatolására kötelezné.

A javaslat alig néhány nappal azután látott napvilágot, miután olyan pletykák és híranyagok jelentek meg a sajtóban, melyek szerint a két cég különalkut kötött azzal kapcsolatban, hogyan kezeli a Verzion a Google' forgalmát. Ivan Seidenberg, a Verizon elnök-vezérigazgatója szerint javaslatuk már önmagában is cáfolja a fenti híreszteléseket, hiszen ?az előterjesztés semmiféle priorizálást nem enged meg".

Kijelentéséhez a Google elnök-vezérigazgatója is csatlakozott: ?Szó sincs üzleti megállapodásról, az üzleti kapcsolatunkról szóló jelentések hamisak, félrevezetők és inkorrektek" - jelentette ki Eric Schmidt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.