Hirdetés
. Hirdetés

Gyári minőségellenőr lett a robot

|

Az IR1 magától megtanulja, melyik munkadarab megfelelő és melyik selejt - de azért az emberi faktor sem tűnik el teljesen a gyárakból.

Hirdetés

Két év és 17 millió dollárnyi fejlesztés után a Los Angeles-i Elementary Robotics hivatalosan is elérhetővé tette robotjait, amelyek úgy végzik a gyártás utáni minőségellenőrzési feladatokat, mintha emberek volnának. Mármint persze ez nem azt jelenti, hogy egy hibás munkadarabnál a "Józsikám, hiszen ez hulladék!" felkiáltással a földre hajítják azt, de a háromdimenziós, mozgás közben végzett vizsgálat már hasonló ahhoz, ahogy egy humán dolgozó is átnézi a terméket. Csak épp pontosabb.

Hirdetés

Az Elementary Robotics már rendelkezik pár nagynevű ügyféllel, ilyen például a Toyota, de több megnevezni nem kívánt partnerrel is dolgoznak az amerikai hadsereg és légierő vonzáskörzetében. Ezek amolyan éles tesztüzemként működtek, mostantól viszont bárki megvásárolhatja a vállalat futurisztikus megoldásait.

Az IR1 robot neve nem épp a fantázia magasiskolája (Inspection Robot és első generáció), viszont a megvalósítása annál inkább leleményes. Olyasmit kell elképzelni, mint egy három dimenzióban mozogni képes állványzat, amelynek alsó részére mozog be a megvizsgálandó munkadarab, fölötte pedig az állványrendszeren egy minden irányba mozogni képes, szabadon dönthető kamera található egy gimbal jellegű felfüggesztésen. Ez vizsgálja meg magát a terméket, a mozgását pedig egy második, mélységérzékelő kamera képe alapján koordinálja a rendszer.

A robot "agya" a talpban kapott helyet, ahol egy edge computingra és mesterséges intelligenciára épülő elemzőrendszer dolgozik. Az öntanuló algoritmusoknak először meg kell adni jó pár olyan termék adatait, amelyeket hibátlannak fogadhat el, és innentől önállóan végzi el a munkáját.

Az Elementary hivatalos álláspontja az, hogy a robotjai nem helyettesítik teljesen az emberi munkaerőt, tehát nem kell attól tartani, hogy egy modernizálási folyamat végén kizárólag automatákkal feltöltött, "lights-out" gyárak maradnak világszerte. A lights-out factory kifejezés abból a hipotézisből ered, hogy a robotoknak még fény sem kell a munkához, tehát ha teljesen kivesszük a humán munkaerőt, egy üzem akár teljes sötétben is képes termelni - de Arye Barnehama, az Elementary Robotics vezérigazgatója szerint a tapasztalataik azt mutatják, hogy még mindig a robot plusz ember kombináció adja a legjobb hatékonyságot.

Az IR1-gyel segített minőségellenőrzést mindenesetre villámgyorsan be tudják építeni bármilyen gyár működésébe. A vállalat szerint, ha a megfelelő formában megkapják a munkadarabok vizsgálatához szükséges adatokat, a robot akár egyetlen nap alatt munkába állhat. Az IR1 abban is segíthet, hogy a mostanihoz hasonló járványhelyzet esetén az üzemek működőképesek maradjanak csökkentett munkaerővel is, mivel a rendszer felügyeletét akár távmunkában is el lehet végezni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.