Hirdetés
. Hirdetés

GYIK: webes Microsoft Office CTP

|

Megjelent az Office Web Apps első technológia előzetese. Kérdések és válaszok a webes Office szolgálásairól!

Hirdetés

Pár hetes késéssel a Microsoft több ezer kiválasztott tesztelő számára elérhetővé tette az Office Web Applications első technológiai előzetesét (Community Technology Preview - CTP). Ezzel egy időben a szoftvercég és a szerencsés kiválasztottak több részletet is megosztottak a várhatóan jövőre megjelenő webes szolgáltatásról. Közöttük mazsoláztunk, s megnéztük, hogy mit érdemes tudni a webes Office-ról!

 

excel-web-app.jpg


Miért webes Office?


Az Office Web Apps gyakorlatilag nem más, mint a Microsoft Office webes megfelelője. A szolgáltatáscsomag tartalmazza a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote böngészőkben futtatható változatait, amelyek egyrészt megszólalásig hasonlítanak kliens oldali megfelelőjükre, másrészt a bennük kiadható utasítások zömét is megöröklik. Vagyis a szolgáltatáson belül elérhető alkalmazásokat az Office webes megfelelőjeként kell elképzelnünk.

Kik tesztelhetik a CTP verzióját?

Az Office Web Apps most kiadott első technológiai előzetesét csak néhány ezer kiválasztott tesztelő számára tették elérhetővé. Fontos, hogy akik kipróbálhatták az Office 2010, illetve a SharePoint CTP kiadását, nem kapnak automatikusan meghívót a mostani tesztelésre. A szoftvercég jelenleg ugyanis csak néhány Egyesült Államokbeli és Japán (utóbbinál valószínűleg a távol-keleti nyelvet is vizsgáztatják) tesztelő számára küldött meghívott, köztük több Office Live Workspace felhasználónak is.

Lesz publikus tesztverziója is?

A Microsoft tervei szerint még idén ősszel elérhetővé teszi az Office Web Apps első nyilvános bétáját, amelyet már mindenki kipróbálhat majd a Live fiókján belül.

Hol érhető el?

Korábban több verzió is volt a szoftvercégnél, hogy az Office Web Apps pontosan hova kerüljön. Információink szerint két szolgáltatás versenyzett: a jelenleg még béta állapotú Live Workspace és a Microsoft Skydrive. Végül a jelek szerint az utóbbi győzedelmeskedett, hiszen a webes alkalmazások CTP verzióit a 25 GB-os ingyen tárhellyel rendelkező online fiókhoz csatolták.

Miért éppen Skydrive?


Ezt talán leginkább a Microsoft döntéshozói tudhatják, de ha egy kicsit mélyebben beleásunk a Skydrive funkcióiba, akkor talán megérthetjük, hogy miért éppen e szolgáltatást választották. Az ugyanis egyrészt ingyenes 25 GB online tárhellyel rendelkezik, míg a Live Workspace csak 5 GB-ot biztosít felhasználóinak. Habár utóbbi is remekül használható csoportmunkára és dokumentum-megosztásra, a Skydrive javára billenti a mérleget, hogy az mélyebben van integrálódva a Live szolgáltatásaiban. Ráadásul a Windows felhasználóknak ismerősebb is lehet a felületet, hiszen meglehetősen hasonlít a Windows Intézőben látottakra.

 

excel-skydrive.jpg
 

 

A Skydrive esetében ráadásul a jogosultságok kezelése is jobban áttekinthető. Valamint fő erénye, hogy esetében lehetőségük van a felhasználóinak az állományukra hivatkozni, illetve azt beilleszteni egy web-oldalon belülre. A Live Workspace erre még nem képes, de valószínűleg a leendő végleges Office Web Apps annak több funkcióját is megörökölheti.

Mi lesz a Live Workspace bétájával?

A szolgáltatás a szoftvercég tájékoztatása szerint hamarosan meg fog szűnni. Az Office Web Apps felváltja a Live Workspace bétáját. 10,5 millió felhasználójának azonban a Microsoft tájékoztatása szerint nem kell aggódnia, mivel amint elkészül a webes Office, a szoftvercég automatikusan migrálja majd a benne található állományokat az új szolgáltatásba.

Mire képes a CTP?

Jelenleg a Word, az Excel és a PowerPoint webes megfelelője próbálható ki, míg a fejlesztők ígérete szerint a OneNote még idén ősszel csatlakozhat hozzájuk. Fontos ezen túl, hogy a most kiadott CTP-be több funkciót még nem integráltak a szoftvercég mérnökei. Így a Word Web App alkalmazásban a tesztelők nem hozhatnak létre újabb alkalmazásokat, illetve nem szerkeszthetnek a meglévőket (ez valószínűleg a bétáig nem is fog változni). Míg az Excel és a PowerPoint esetében nem publikálhatjuk a művünket, illetve azok állományait nem illeszthetjük még be web-oldalunkba és blogunkba.

 

excel-office.jpg


A bétáig mi változhat?

A szoftvercég tájékoztatása szerint elképzelhető, hogy később további jelentős funkcionális újdonságokkal találkozhatnak a CTP tesztelői. Mivel ugyanis webes alkalmazásról van szó, ezért a Microsoft bármikor frissítheti azt. Nem kell ahhoz különösebb előkészületeket tenniük.

Az Office 2010 így feledésbe merül?

Nem egészen, mivel a szoftvercég álláspontja szerint az Office Web Apps nem helyettesíti az irodai programcsomagot. Kiegészíti azt. Érvelésük logikusnak tűnik, hiszen ha valaki például egy könyvet ír, vagy nagyobb állományon dolgozik, az valószínűleg inkább a saját gépén lévő alkalmazással szeretné mindazt megtenni.

Ennek megfelelően az Office 2010 és az Office Web Apps szorosan együtt fog működni, hogy valóban kiegészíthessék egymást. A kliens oldali alkalmazásokba bekerül majd a "Mentés a Skydrive tárhelyre" opció, amellyel állományainkat közvetlenül az online tárhelyre is menthetjük majd. Sőt a Microsoft tájékoztatása szerint a jövőben az Office XP, 2003, 2007 és a Mac Office 2008 felhasználói is képesek lesznek az Office Web Apps állományok megnyitására és szerkesztésére. Valószínűleg egy későbbikben megjelenő programfrissítés fogja ezt tartalmazni.

Ez csak Windowsos cucc?

Nem egészen. Mivel böngészőben futtatható alkalmazásokról van szó, ezért teljesen mindegy, hogy azokat Windows, Linux, vagy Macintosh operációs rendszeren szerkesztjük. Mivel a szoftvercég logikus módon a saját böngészőjére fejlesztette az alkalmazásokat, azért azok az Internet Explorer 7-es és 8-as verziója mellett jelenleg még csak Firefox 3.5 és a Safari 4 for Mac böngészőkkel tesztelhetők. Miközben a hivatalos kompatibilis listán a Google Chrome, a Safari for Windows, az Internet Explorer 6 és az Opera nem szerepel (illetve nem ajánlott a használatuk). A felhasználóknak ezen felül erősen ajánlott lesz a Silverlight telepítése is a megfelelő felhasználói élményhez.

iPhone-os verziója lesz?

Egyelőre e téren zavaros a kép, mivel a Microsoft képviselőinek elmondása szerint a bétával egy időben elkészítik az alkalmazások mobileszközök által elérhető változatait is. Azt viszont nem lehet tudni, hogy ez pontosan mely eszközöket és azokon milyen böngészőket érinthet.

Hogyan nyomtathatók?


A most kiadott CTP-ben már lehetőségük van a tesztelőknek arra, hogy kinyomtassák a webes Word állományait. Vagyis ennek megfelelően mikor elkészül az Office Web Apps programcsomagja, akkor már a többi alkalmazás esetében sem lehet gondunk a nyomtatással.

Mennyibe fog kerülni?

Jó hír, hogy a böngészős alkalmazások ingyenesen is elérhetőek lesznek, cserébe csupán néhány reklámot kell elviselniük a felhasználóknak. Illetve információink szerint mivel hazánkban meglehetősen népes a Live felhasználók köre (a Messenger havonta körülbelül 2,5 millióan használják) elképzelhető, hogy nálunk más országokhoz képest kevesebb hirdetéssel fogják terhelni a felületet. Ezen felül a vállalkozásoknak lehetőségük lesz havi előfizetési díjért cserébe céges szolgáltatásként is megrendelni a webes megoldásokat a Microsoft Online Services-en keresztül, valamint a nagyobb cégek mennyiségi licenc konstrukcióban is hozzájuthatnak az Office Web Application csomaghoz, saját szerverükön futtatva az alkalmazásokat.

Mikor jelenhet meg a végleges verziója?

A Microsoft korábbi tájékoztatása szerint valamikor 2010 első félévében lesz mindenki számára elérhető a végleges Office Web Apps. Körülbelül három évvel a Google Docs megjelenését követően.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.