Hirdetés
. Hirdetés

Gyors, de drága a gigabit

|

Sokba kerül a Google Fiber, és még így is ráfizetéses az amerikai óriásvállalatnak. De a jövő megkezdődött ezen a téren is.

Hirdetés

Google Fiber
Google Fiber

Másodpercenként egy gigabit - nos, erre hazánkban még várni kell egy darabig, de a legfejlettebb országokban sem érkezett még el a Kánaán. Talán kevesen tudják, a Google ezen - mármint az egy-két nagyságrenddel megnövelt sávszélességen - is dolgozik: a vállalat saját, Google Fiber névre keresztelt fejlesztése igyekszik szélesebb körben elterjeszteni az ultra-szélessávot. Egyelőre csak az Egyesült Államokban, ott is mindössze pár helyen: Kansas City a szerencsések közé tartozik.

Jelenleg a keresővállalat a Google Fiber népszerűsítésén dolgozik; a 165 ezer háztartásból egy hét alatt 7 ezer (4 százalék) jelzett vissza, hogy érdekli az ajánlat, és fizette is be a 10 dolláros regisztrációs díjat. A várost egyébként több körzetre osztotta a Google, és ezekben kínálja szolgáltatását; az érdeklődőket is bevonva az akcióba. Arra buzdítja ugyanis az egy körzetben lakókat, hogy minél többen csatlakozzanak a programhoz, és ha megvan a kellő számú delikvens, akkor a Google Fiber szolgáltatást kiépíti számukra a keresőgigász.

Becslések szerint az ultragyors net egyelőre mindenkinek drága. Az előfizetőknek nagyjából 100 dollárba kerül havonta (ez körülbelül 22-23 ezer forint, mai árfolyamon), és a Google még így is veszít rajta, nem keveset. A Macquarie Capital elemzőcég feltételezése szerint, ha a város negyede fizetne elő a Google Fiberre, még akkor is többe kerülne a Google számára a szolgáltatás kiépítése/fenntartása, mint amennyit a bevételek (évente nagyjából 50 millió dollár) finanszíroznának. A vállalatnak nyilvánvalóan nem rövidtávon kell megszednie magát a szolgáltatásból, sőt, hosszútávon sem fog ebből egyéb bevételeihez mérten nagy összegekre szert tenni. Ugyanakkor arra sarkallhatja az immáron versenytársaivá vált internetszolgáltatókat, hogy maguk is rukkoljanak elő nagyobb adatátviteli sebességet kínáló csomagokkal. Utóbbiból már profitálna a Google, hiszen számos olyan online szolgáltatásból származik bevétele, amelyek nagy sávszélességet igényelnek - gondoljunk például a Youtube-ra, különösen annak HD-s videóira.

És hogy mikor lesz máshol is elérhető a Google Fiber? Egyelőre nem lehet tudni, de a vállalat ígérete szerint gondolkodnak az infrastruktúra kiterjesztésén az USA-n belül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.