Hirdetés
. Hirdetés

Gyorsítsa fel a Windows 10-et!

|

Túlságosan lassúnak érzi a számítógépét? Pörgesse fel a teljesítményét az alábbi tippekkel!

Hirdetés

Gyakori panasz a windowsos számítógépekkel kapcsolatban, hogy lassú a működésük. Bővíthetjük a memóriát, vagy vásárolhatunk gyors SSD-meghajtót, azonban ezek a továbbfejlesztések pénzbe kerülnek. Mielőtt mélyen a zsebünkbe nyúlnánk, érdemes az operációs rendszer konfigurálásával, ingyenesen felszabadítani a Windows által feleslegesen lefoglalt erőforrásokat. A beállítások módosításával elért teljesítménynövekedés egyes esetekben kompromisszumokkal jár együtt, például hordozható gépeknél csökken az akkumulátor-üzemidő, vagy meg kell szabadulnunk egy programtól, ami túlságosan leterheli a processzort.

Hirdetés

Indítsa újra a számítógépet
Ha a PC-nk az elviselhetetlenségig lelassul, próbálkozzunk meg a régi trükkel: indítsuk újra a rendszert! Ez a jól bevált módszer sokszor megszünteti a csigalassú működést. Az alvó vagy hibernált üzemmód rendszeres használatával energiát takarítunk meg, azonban csak a teljes újraindítás távolítja el a pókhálókat a Windows agyából, és eredményez egy tiszta újrakezdést. Akik nem szokták kikapcsolni a számítógépüket, naponta végezzék el az újraindítást, ha PC-jük lassú.

Kapcsoljon nagy teljesítményű üzemmódba
Alaphelyzetben a Windows azt feltételezi, hogy energiatakarékosan akarjuk számítógépünket üzemeltetni. Szerencsére azonban lehetőségünk van növelni a sebességet úgy, hogy nő az energiafogyasztás, és nagyobb áramszámlát fizetünk. Az elektromos hálózatra nem állandóan csatlakozó hordozható PC esetében ez együtt jár továbbá az akkumulátor-üzemidő csökkenésével is.

A nagy teljesítményű üzemmódba kapcsoláshoz kattintsunk a Start gombon, válasszuk a Gépház lehetőséget, indítsuk el a Rendszer segédprogramot, és menjünk az Energiagazdálkodás oldalra. Itt a Kapcsolódó beállítások részben kattintsunk a További energiabeállítások hivatkozásra, végül a megjelenő ablakban jelöljük be a Teljesítménycentrikus lehetőséget.

Szabaduljon meg a cafrangoktól
A Windows 10 vizuális elemei, képernyős animációi első látásra lenyűgözhetik a felhasználót, később azonban már észre sem veszi őket, ha pedig viszonylag kis teljesítményű gépen futtatja a Windows 10-et, ezek a cafrangok feleslegesen fogják vissza a PC működését, így érdemes megszabadulni tőlük, vagy legalábbis egy részüktől.

Ehhez a Windows-R billentyűkombinációval nyissuk meg a Futtatás ablakot, írjuk be ide a sysdm.cpl parancsot, majd nyomjuk le az Enter billentyűt. A beugró ablakban menjünk a Speciális lapra, majd a Teljesítmény részben kattintsunk a Beállítások gombon. Egy újabb ablak jelenik meg, amelynek Vizuális hatások lapján jelöljük be az Egyéni lehetőséget, majd a listán igény szerint szüntessük meg azoknak a teljesítménycsökkentő vizuális hatásoknak a bejelölését, amelyek nélkül meg tudunk lenni, végül kattintsunk az OK gombra. Ha a Legjobb teljesítmény lehetőséget választjuk, a Windows 10 kikapcsolja az összes animációt és vizuális hatást.

Automatikusan induló programok kigyomlálása
Egy átlagos számítógépen sok program töltődik be automatikusan az operációs rendszer elindításakor, amelyek mindegyike lassítja valamilyen mértékben a rendszerindítási folyamatot, néhányuk pedig később is visszafogják a Windows működését. Ezek a programok többnyire hasznos funkciót látnak el. Ilyen például a PC-re telepített antivírus szoftver, amelynek a programkártevők elleni hatékony védekezés érdekében mindaddig futnia kel, amíg ki nem kapcsoljuk a számítógépet. Más programoknak a normális működésükhöz szintén feltétlenül futniuk kell a háttérben, ilyen például a OneDrive felhőalapú tárhely kezelőalkalmazása.

Azonban vannak olyan gyakran használt alkalmazások, amelyeknek nem kell feltétlenül folyamatosan futniuk. Ezeket nem kell eltávolítani a számítógépről, de érdemes megakadályozni azt, hogy rendszerindításkor automatikusan betöltődjenek.

A Feladatkezelőben megnézhetjük, hogy mely programok indulnak el automatikusan. Kattintsunk a jobb egérgombbal a tálcán, a megjelenő menüben válasszuk a Feladatkezelő lehetőséget (vagy alkalmazzuk a Ctrl-Shift-Esc billentyűkombinációt), és menjünk az Indítás lapra. Itt láthatjuk a Windows betöltődésekor automatikusan elinduló összes alkalmazást. A programok neve mellett megjelenik a készítőjének a neve, az, hogy engedélyezve van-e a futása, valamint, hogy milyen hatással van a rendszerindításra, vagyis, hogy mennyire lassítja le a Windows betöltődését.

Egy program automatikus elindulását úgy állíthatjuk le, hogy kattintunk a jobb egérgombbal a kiszemelt alkalmazás nevén, és a megjelenő gyorsmenüben a Letiltás lehetőséget választjuk. Ha később úgy döntünk, hogy mégis induljon el a program automatikusan, úgy engedélyezhetjük a futását, hogy kattintunk a programon a jobb egérgombbal, és a gyorsmenüben az Engedélyezés lehetőséget választjuk.

Gondot okozhat, ha egy programról nem tudjuk, hogy mire való, mivel nem akarunk törölni egy olyan alkalmazást, amelyre a normális működéséhez a számítógépnek szüksége van. A Feladatkezelő segít ezen a problémán. Ha a jobb egérgombbal kattintunk a kérdéses program nevén, a gyorsmenüben három lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy további információkat szerezzünk a programról. A Fájl helyének megnyitása lehetőség egy külön ablakban megnyitja azt a mappát, amelyben a programfájl található; az Online keresés lehetőség az interneten kutat fel információt számunkra a programról; a Tulajdonságok lehetőség pedig az operációs rendszer által a programról tárolt információt mutatja meg.

Ha még ezek után sem tudjuk eldönteni, hogy biztonságos-e egy program automatikus futásának leállítása, kérhetünk információt a Should I Block It? online szolgáltatástól, amelyet kifejezetten erre a célra hoztak létre.

Indexelés kikapcsolása
Ha nem használjuk a Windows 10 kereső funkcióját, kapcsoljuk ki a keresőindexelést, ami szintén erőforrásokat vesz igénybe a működéséhez. Kattinsunk a jobb egérgombbal a Start gombon, és a megjelenő menüben válasszuk a Számítógép-kezelés lehetőséget. A baloldalt lévő panelben nyissuk meg a Szolgáltatások és kiszolgálói alkalmazások menüt, majd kattintsunk a Szolgáltatások almenüre. A megjelenő listán keressük meg a Windows Search tételt, kattintsunk ezen kétszer, a beugró ablakban az Indítás típusa legördülő listán válasszuk a Letiltva lehetőséget, végül kattintsunk az OK gombra.

Windows-tippek kikapcsolása
A Windows 10 alkalmanként ötleteket ad az operációs rendszer hatékonyabb használatához, ami azzal jár együtt, hogy folyamatosan figyelgeti, hogy mit csinálunk. Ez egyrészt aggasztónak tűnik adatvédelmi szempontból, másrészt lassítja a PC működését. Szerencsére a tippek kikapcsolhatók. Kattintsunk a Start gombra, válasszuk a Gépház lehetőséget, indítsuk el a Rendszer modult, menjünk az Értesítések és műveletek lapra, és az Értesítések részben kapcsoljuk ki a Tippek, trükkök és javaslatok megjelenítése a Windows használata közben lehetőséget.

Szabadítson fel lemezterületet
Ha számítógépünk beépített merevlemez-meghajtója tele van, ez szintén lassíthatja a PC működését. Kattintsunk a Start gombra, és indítsuk el a Windows Felügyeleti eszközök mappában található Lemezkarbantartó segédprogramot. Várjuk meg, amíg az alkalmazás ellenőrzi a lemezmeghajtót, majd kattintsunk a Rendszerfájlok törlése gombra, és várjuk meg a következő elemzés lefutását. A listán láthatjuk, hogy mennyi helyet szabadíthatunk fel az egyes kategóriák törlésével. A kijelölt tételek az OK gombra kattintás után törlődnek. További helyet szabadíthatunk fel a merevlemezen a nem használt programok rendszerből való eltávolításával.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.