Hirdetés
. Hirdetés

Háborognak az iPhone-os fejlesztők

|

Ahogy növekszik az iPhone-ra fejlesztők közössége, úgy növekszik elégedetlenségük az Apple jogi szabályozását illetően.

Hirdetés

Az iPhone 3G kapcsán a legfrissebb hír, hogy a T-Mobile-nál augusztus 22-én idehaza is megjelenik az Apple készüléke. Az iPhone 3G az iPhone összes képességét ötvözi a szélessávval, kétszer gyorsabb az első iPhone-generációnál, beépített GPS-vevője révén pedig helyfüggő mobilszolgáltatásokat képes nyújtani. Az új iPhone 2.0 szoftver támogatja a Microsoft Exchange ActiveSync megoldást, valamint több száz külső fejlesztésű alkalmazást, amelyek már elérhetők a nemrég kibocsátott iPhone SDK-nak köszönhetően.

A szóban forgó SDK (fejlesztői csomag) elvileg az iPhone-os alkalmazások elkészítésének legfontosabb eszköze, különösen, ha azokat az App Store-ban való értékesítésre szánják. Ezzel szemben az a titoktartási szerződés (NDA), amelyet az SDK letöltésekor mindenkinek el kell fogadnia, gyakorlatilag megtiltja a programozóknak, hogy fórumokon vagy e-mailben kérdéseket tegyenek fel egymásnak, illetve megosszák egymással tapasztalataikat.

A Webmonkey tegnap közölt összeállításából kiderül, hogy a fejlesztők egyre inkább úgy érzik: hátrakötött kézzel kell dolgozniuk. Justin Williams, a Second Gear fejlesztője odáig ment, hogy létrehozta a FuckingNDA.com oldalt (a kifejezést fordítsuk "átkozott NDA-nak"), amelyre mai napig is özönlenek a hozzászólások. Ezekből kiderül, hogy - bár az NDA alkalmazása bevett gyakorlat a szoftverfejlesztésben - az Apple túlzásba esett a korlátozásokkal. Williams szerint a fejlesztőknek nincsen legális eszközük arra, hogy megosszák egymással munkájuk tapasztalatait, vagy segédleteket készítsenek; a kódolás során újra és újra fel kell találniuk a kereket, miközben - normális esetben - a feltett kérdésekre percek alatt választ kaphatnának.

Az iPhone 3G megjelenése előtt maga az SDK is bétaverziós volt, így a korlátozásoknak is volt értelme, amennyiben egy megjelenés előtt álló termék hardveres és szoftveres funkcióiba engedett betekintést. A helyzet azóta megváltozott, így sokan állnak értetlenül a vállalat döntése előtt. Az Apple álláspontját ebben a kérdésben még nem ismerjük, a cég Webmonkey megkeresésére sem reagált.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.