Hirdetés
. Hirdetés

Hackerek kezében az amerikai áramellátás?

|

Az amerikai áramellátó rendszer informatikai hálózata az orosz és kínai hackerek folyamatos csínytevéseinek a helyszíne.

Hirdetés

A "Drágán add az életed" című film negyedik részének szürreális valóságát idézi, hogy egy nyilvánosságra hozott kongresszusi vizsgálat szerint biztonsági rések tátongnak az Egyesült Államok energiaellátó rendszereiben, amely kihasználásával egy hacker akár át is veheti az irányítást az ország energiaellátása mögött. A kettő között lényegi különbség, hogy míg az előbbi Hollywoodi produkció, addig az utóbbi a valóság. A Washington Post írása szerint (a cikk olvasásához regisztráció szükséges) ráadásul orosz és kínai támadók már évek óta próbálkoznak ezeknek a réseknek a feltérképezésével. A hálózatok üzemeltetőinek szerencséje, hogy eddig még nem jártak sikerrel, pedig a támadóknak néhányszor már sikerült behatolniuk a rendszeren belülre, ahol ugyan elhelyezték a saját kis alkalmazásukat, de azok mind veszélytelenek voltak.


Az oroszok már a spájzban vannak...


"Ezek a behatolások körülbelül 10 évvel ezelőtt kezdődtek, de el kell ismernem, hogy nem tudunk mindegyikről. Néha sikerült elcsípnünk azokat a programokat, amiket telepítettek, de ha észlelték, hogy figyeljük őket, akkor nem hagytak
hátra semmit" - fogalmazott a lapnak egy kormányzati IT-biztonsági szakértő. A lap szerint egyébként nem kizárható, hogy az orosz és a kínai hadsereg állhat a támadások hátterében. A két ország hadászati egyetemein ugyanis tantárgy az internetes-hadviselés és így a hacker ismeretek is. A rendszerek letapogatása pedig valamifajta gyakorlat lehet, amely békeidőben nem más, mint erőfitogtatás, ám ez később könnyen elfajulhat.

 

utilities.jpg


Pont ezen okból Obama elnök kiemelt figyelmet fordít a közművek IT-rendszerei biztonságának a növelésére. Az elmúlt 6 hónapban a Pentagon 100 milliárd dollárt költött a védelmi vonalak korszerűsítésére, amelyet a fentiekkel együtt jelentettek be. Ráadásul nem csak az ország energiaellátási rendszerében találtak hibákat, rizikósak ezen felül az Egyesült Államok vízellátási, szennyvízhálózati és más közüzemi rendszerei is.

...az Al-kaida pedig Houstonban

A Washington Post ugyanakkor egy másik érdekes tendenciára is felhívja a figyelmet. A lap információ szerint több Amerika-ellenes terror csoport weboldala is az Egyesült Államokban lévő szervereken van elhelyezve. Példának egy olyan terrorcsoportot hoznak, amely öngyilkos merényleteiről, bombatámadásairól és az amerikai katonák által elkövetett bűncselekményeiről lett híres, s amelyeknek a felvételeit a web-oldalukon is közzéteszik. Havi 70 dollárért, egy texasi szolgáltatónak utalva rendszeresen a pénzt.

"A magas rendelkezésre állás és az alacsony költségek miatt az amerikai tárhely-szolgáltatások vonzók a terroristák számára, akik emiatt itt terjesztik a dzsihád eszméjét" - nyilatkozta a lapnak Rita Katz, a muszlim szélsőséges csoportokat vizsgáló intézet alapítója, aki szerint még az Al-kaida is üzemeltet néhány szervert az általuk utálatosnak titulált országban. A lap még a jelenleg is üzemelő szintén szélsőséges toorabora.com oldalt említi név szerint, amelyet megvizsgálva mi is arra jutottunk, hogy a szervere a texasi Houstonban van elhelyezve. Szép új világ...

 

 

toorabora_1.jpg
 

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.