Hirdetés
. Hirdetés

Hakuna matata

|

Felhasználói élménybeszámoló az IBM Magyarország kommunikációs vezetőjétől, aki az anyacég Corporate Services Corps programja keretében öt hetet tölt Tanzániában.

Hirdetés

Ma vajon milyen lesz a sávszélesség? Reggel ezzel a kérdéssel kezdi a napot az ember Kelet-Afrikában, ha munkája a számítógéphez köti. Mert előfordul, hogy másodpercenként 1024 kilobit sebességgel is lehet száguldani, de azért gyakoribb, hogy meg kell elégedni ennek a felével, harmadával, tizedével. Vagy el kell fogadni, ha a kapcsolat éppen nem működik. Abban egészen biztosak lehetünk, hogy Tanzániában soha senki nem fog idegeskedni körülöttünk technológiai problémák miatt. Legfeljebb ennyit mondanak: hakuna matata - semmi probléma, egyszer úgyis visszajön az internet.

De a hálózat csak egy dolog. Mert azért az is jó, ha van áram, amivel működik a router. A rövidebb áramszünetek áthidalására mindenhol ott a szünetmentes tápegység, és az irodaház bérlői közül néhányan dízel generátort telepítettek az udvarba. Generátorok működnek az élelmiszerboltoknál a hűtőgépek folyamatos üzemben tartása érdekében, a szórakozóhelyeken a világítás biztosítására, a szállodákban a minimális szolgáltatás fenntartására.

Hőskorszak
Kelet-Afrikában soha nem építettek ki a lakosság nagy részét elérő vezetékes telefonhálózatot. Ilyen hatalmas kiterjedésű területen, alacsony népsűrűség mellett csillagászati, soha meg nem térülő összegekbe került volna kábeleket fektetni, ez a körülmény pedig az internetszolgáltatás jövőjét is meghatározta. Itt kapcsolt vonali DSL, vagy kábelnet általában sem jöhet szóba néhány nagyvároson kívül. Az infrastruktúra ugyanakkor még ezekben a körzetekben is hiányos. Az árak magasak, 10-12 ezer forint havi díjat számláznak egy 1 Mbps sebességű ADSL csatlakozásért ott, ahol ez elérhető - éppen ezért a magánháztartásokban ritka az internet.

Jelentős a hiány alap- és középszintű informatikai ismeretből. Kevesen akadnak, akik például képesek egy kisebb vagy nagyobb cég hálózatát összerakni, weboldalait megszerkeszteni, illetve technológiai szempontból karban tartani. Akik értenek mindehhez, azok meg is kérik az árát. Ha valaki vállalkozni szeretne Afrikában, ez a terület sikerrel kecsegtetheti. Internetcsatlakozáshoz lakott települések szállodáiban, irodákban, internetkávézókban lehet hozzájutni, illetve az utak mentén is akad néhány internetes kioszk, hatalmas parabolaantennával az épület tetején.

t_kioszk.jpg
Égből jön a hálózat

GSM és műhold
Afrikában ezen alapszik az informatikai és kommunikációs infrastruktúra, és a technológiák elérhetősége óriási gazdasági, társadalmi hatásokkal járt. Az élet, az emberek egymás közti kommunikációja Európában is megváltozott az elmúlt 10-15 évben, de a fekete kontinensen gyökeres fordulatok történtek. Öt mobilszolgáltató látja el Tanzániát, megfizethető árakat kínálva. Szinte kizárólag felöltőkártyás konstrukciókat lehet igénybe venni, havi számla alapján csak nagyon komoly hitelminősítésen megfelelt vállalati előfizetők egyenlíthetik ki tartozásukat.

Amióta elérhető áron kínálják a mobiltelefont, és lefedték az ország lakott vidékeit, a külvilágtól elzárt faluközösségek is összedobnak pénzt egy-egy GSM telefonra, amelyet a falu közösen használ, hogy az emberek tarthassák a kapcsolatot rokonságukkal, vagy szükség esetén segítséget kérjenek. A vállalkozók és vállalatok azelőtt még a jobban ellátott térségekben is csak nehezen, vagy egyáltalán nem jutottak telefonhoz - most sok irodában működik asztali GSM készülék. A part menti halászok már nem találomra viszik ki az egyik piacra a zsákmányt, ahol a helyi túlkínálat miatt esetleg nem adhatnák el megfelelő áron a halat, hanem előtte mobiltelefonon beszerzik a szükséges információt. Az ellátás egyenletesebbé vált, az árak kiegyenlítődtek, ami a vevőknek is jó, mert nem fordulhat elő, hogy a helyi piacon kialakult hiány miatt túl drágán juthassanak halhoz.

Egyre közelebb
Afrikában az információs forradalom következő és egyre közeledő lépése minden bizonnyal az internet használatának széles körű elterjedése lesz, amikor olcsóbbá és kiforrottabbá válnak a mobilhálózatok infrastruktúráján alapuló adatátviteli szolgáltatások, és az afrikai pénztárcáknak is megfelelő áron kínálják majd az internetképes hordozható eszközöket. Ahogy a kontinens mind több szállal kapcsolódik a világhoz, egyre többen csodálkoznak majd rá: Afrika egészen közel van hozzánk, él, gyarapodik, és mindenkit emlékeztetni fog arra, hogy egyáltalán nem találó vele kapcsolatban az elfelejtett kontinens jelző.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.