Hirdetés
. Hirdetés

Halálos robbanó akkumulátorok

|

A kínai hatóságok szerint felrobbanó telefonja okozta egy férfi halálát. Dél-Kínában más veszélyes akkukat is találtak.

Hirdetés

Még folyik a vizsgálat annak a 22 éves kínai férfinak az ügyében, aki a jelentések szerint június 19-én halt meg, miután mobiltelefonjának akkumulátora felrobbant. A jelentések szerint a mobiltelefon Motorola márkájú volt, ám ezt egyelőre sem a helyi hatóságok, sem pedig a Motorola nem erősítette meg. A hír először július 4-én a Lanzhou Morning Post nevű lapban jelent meg (a lap az állami Xinhua hírügynökségre hivatkozott). A férfi egyébként hegesztőként dolgozott, halálát a melegben felrbbanó készülék egyik szilánkja okozta, ami a szívébe hatolt.

A Motorola szóvivője visszautasította annak a lehetőségét, hogy a mobiltelefon okozta volna a férfi halálát, szerinte az elsődleges vizsgálatok szerint ez eléggé valószínűtlen. A kínai Motorola sajtófőnöke, Yang Boning azt nyilatkozta, hogy a kínai hatóságokkal együtt dolgoznak a halál okának meghatározásán.

A mobiltelefon okozta haláleset után a dél-kínai Guangdong tartomány kormányzati megbízottai azt nyilatkozták, hogy a héten olyan balesetveszélyes Motorola és Nokia akkumulátorokat fedeztek fel, amelyek bizonyos körülmények között felrobbanhatnak. A hírt a teljes amerikai sajtó átvette, élén a New York Timesszal, a Bloomberggel vagy a Chicago Tribune-nal. Mindkét érintett gyártó azt nyilatkozta, hogy a biztonsági vizsgálatban részt vesznek, szorosan együttműködnek a hatóságokkal, de azt is hangsúlyozták, hogy a szóban forgó akkumulátorok hamisítványok.

A New York Times szerint a kínai hatóságok nem tudnak arról, hogy a hamisított akkumulátorokat külföldre is kivitték volna, vagy csak belföldön lehet megvásárolni azokat.

A robbanó akkumulátorok ügye mellett egyébként az amerikai hatóságoknak több kínai termékkel is meggyűlt már a bajuk. Júniusban az amerikai élelmiszerfelügyelet bejelentette, hogy betilt bizonyos kínai tengeri ételeket, mert azok szennyezettek. Három hónappal korábban többszáz amerikai háziállat halálát a melamine nevű anyagnak tulajdonították, ezt a veszélyes vegyi anyagot a háziállatok ellátásához használt kínai búzalisztben találták meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.