Hirdetés
. Hirdetés

Hálózati összeomlás: beszámolót kért a hatóság a T-Mobile-tól

|

Várhatóan a mai napon ad a pénteki szűkszavú tájékoztatásnál bővebb információt a T-Mobile a hírközlési hatóságnak. Az NHH a szolgáltató hálózatának leállása miatt kért információkat a cégtől.

Hirdetés

Néhány soros e-mailben, valamikor déltájban tájékoztatta pénteken a Nemzeti Hírközlési Hatóságot a T-Mobile a hálózatán aznap éjjel óta tartó kritikus problémákról - mondta el Pataki Dániel, az NHH elnöke egy mai, eredetileg az uniós hírközlési szabályozás változásáról szóló budapesti sajtóbeszélgetésen, újságírói kérdésre válaszolva.

Az elnök hozzátette, az NHH-nál a mai napon várják a távközlési cég részletes dokumentációját a történtekről. A hatóság a következő napokban részletesen is megvizsgálja és ellenőrzi a T-Mobile-tól érkező anyagokat, és azt, hogy a cégnek valóban nem áll-e fenn kötbérfizetési kötelezettsége, ahogy azt a vállalat pénteken jelezte.

Pataki Dániel ígéretett tett a sajtóbeszélgetésen, hogy a vizsgálat első eredményéről legkésőbb két héten belül ad bővebb tájékoztatást a nyilvánosságnak.

Hálózatfrissítés hétköznap?

A Computerworld Online kérdésére, hogy nincs-e valamilyen előírás, hogy egy mobilszolgáltató mikor és milyen módon végezhet előre tervezett rendszerfrissítéseket, így például nem problémás-e, hogy a szolgáltató hétköznapon (igaz, az éjjeli órákban) hajtotta végre a végül az országos rendszer összeomlásáig elvezető karbantartást, az elnök azt mondta: alapvetően a szolgáltatók érdeke, hogy megfelelően előkészített módon hajtsanak végre bármiféle beavatkozást, illetőleg rendelkezzenek részletes katasztrófatervvel, valamint be is tartsák azt. 

A hírközlési hatóság mindezek ellenére a következő napokban konzultációt kezdeményez a mobilszolgáltatókkal, hogy hasonló esetekben milyen azonnali intézkedéseket érdemes tenni. Pataki szerint a hazai mobiltávközlés több mint 15 éves történetében nem történt még hasonlóan kritikus hálózati hiba, de a pénteki események rávilágítottak, hogy ma már milyen sok fontos szolgáltatás épül a mobiltelefóniára. Érdemes ezért minden eshetőségre felkészülni - tette hozzá az elnök.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.