Hirdetés
. Hirdetés

Hamis gyógyszerek sertésinfluenzára

|

A kéretlen elektronikus levelek küldözgetői elkezdték kihasználni a sertésinfluenza körül kialakult érdeklődést, és ezzel igyekeznek megtéveszteni a felhasználókat.

Hirdetés

 A spammerek egyik nagyon alapvető módszere, hogy olyan híreket, eseményeket szemelnek ki maguknak, amelyek az adott időszakban meglehetősen nagy érdeklődésre tartanak számot. Ennek révén ugyanis könnyebben tudják megtéveszteni a felhasználókat. A biztonsági cégeket ezért korántsem érte meglepetésként, amikor a spamszűrőkön fennakadtak az első olyan kéretlen levelek, amelyek fő témájául a sertésinfluenza szolgált.

Az első jelentések szerint a sertésinfluenzát emlegető spamek célja jelenleg még nem a kártékony programok terjesztése, hanem a különféle - kétes származású - gyógyszerek reklámozása. A levelekben legalább egy link található, mely olyan webáruházakra és weboldalakra mutat, amelyeken gyógyszerek vásárolhatók. Fontos megjegyezni, hogy sokszor e weblapoknak csakis egyetlen céljuk van: hitelkártyaszámok, illetve egyéb bizalmas adatok összegyűjtése a gyanútlan felhasználóktól. Arra is érdemes figyelni, hogy a sertésinfluenzával riogató spamek gyakran hírességek nevét is emlegetik. Így például lehetett már találkozni olyan kéretlen küldeménnyel, amely azt állította, hogy Madonna influenzás lett.

Dave Marcus, a McAfee kutatási igazgatója szerint a spamek által hirdetett weboldalak sémája nem szokatlan, hiszen ilyenekkel az elmúlt másfél évben már lehetett találkozni. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az utóbbi napokban jelentősen megnőtt azon domainregisztrációk száma, amelyek a "swine" (sertés) szót is tartalmazzák.

A McAfee felmérése szerint a hét elején a sertésinfluenzával kapcsolatos kéretlen levelek aránya a globális spamforgalom tekintetében 2 százalékot tett ki, míg a megelőző napokban híre-hamva sem volt az ilyen levélszemétnek. Mindez azt jelenti, hogy a spammerek valóban igyekeznek kihasználni a vírus körüli érdeklődést.

Dave Marcus megerősítette, hogy egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a spammerek kártékony programokat is terjesztenének, azonban elképzelhető, hogy mindez csak idő kérdése. A szakember - az eddigi tapasztalatok alapján - olyan vírusterjesztési módszer bevetését is valószínűsíti, amely videók megtekintésére próbálja rávenni a felhasználókat, miközben codec-nek vagy Adobe Flash frissítésnek álcázott rosszindulatú programok letöltését igyekszik elérni.

A Sophos szakemberei is észlelték a sertésinfluenzát emlegető spamek terjedését. Fraser Howard, a cég kutatója elmondta, hogy semmi meglepő nincs az új spamek felbukkanásában. "Ez csak egy újabb nap a spammerek számára, akik böngészik a híreket és használható sztorik után kutakodnak, amiket aztán felhasználnak a kampányaikban. Mindezt pedig még automatizálni is könnyű." - tette hozzá a szakember.

A Symantec kutatói is megerősítették, hogy egyelőre nincs olyan kártékony program, amely a sertésinfluenza hírét próbálná kihasználni a terjedéséhez. Ennek ellenére azért érdemes résen lenni.

 

A hír a Computerworld.hu biztonság rovatában jelent meg. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.