Hirdetés
. Hirdetés

Harc a digitális írástudatlanság ellen

|

A Netrekész program keretében a GKM és 20 cég több mint félmilliárd forintot fordít a digitális írástudás terjesztésére.

Hirdetés

Bár valamennyi magyarországi iskolában, és az ország településeinek többségében elérhető a szélessávú internetszolgáltatás, egy felmérés szerint az ország felnőtt lakosságának 57 százaléka továbbra nem tudja, mire lehet használni a számítógépet, illetve az internetet, azaz gyakorlatilag digitálisan írástudatlannak számít - hangoztatta Kóka János gazdasági miniszter a kedden elkezdődött 8. Internet Hungary konferencián. Az államnak ezért az a feladata, hogy az infrastruktúrában lévő lukakat betömje, továbbá szabályozás, illetve pályázatok segítségével terjessze a digitális kultúrát.

Az elmúlt években a szabályozásnak, illetve a piacfelügyeleti eszközöknek köszönhetően elterjedtek a szélessávú szolgáltatások, amelyekhez a versenynek köszönhetően ma már 20 euró alatti összegért lehet hozzájutni - mondta a gazdasági miniszter. A Gazdasági Operatív program keretében a következő hat évben 20 milliárd forintot költenek el, hogy a ritkán lakott településeket is szélessávú infrastruktúrával lássák el. Emellett a két régebben működő mobiltelefontáraságot a második generációs licencek megújítása fejében arra kötelezik, hogy további 20-20 milliárd forintot költsenek el a ritkán lakott települések mobilszélessávú szolgáltatásának kiépítésére.

Hiába a sok szolgáltatás, illetve tartalom, ha nem ér el az emberek ingerküszöbét; erre azonban az állam önmagában alkalmatlan - vélekedett Kóka János. A GKM ezért a piac szereplőivel együtt indítja el Netrekész elnevezésű programját. Az eddig beszállt 20 cég mintegy 255 millió forintot adott a programba, amelyhez a minisztérium ugyanekkora összeggel járul hozzá. A GKM által biztosított pénzre civil szervezetek pályázhatnak 2007. október 16. és november 26. között egyenként legfejlebb 25 millió forintra olyan projektekkel, amelyek "hozzájárulnak az infokommunikációs eszközök, alkalmazások és tartalmak iránti társadalmi nyitottság növelésén keresztül a hazai internet-használat bővüléséhez. A cégek által nyújtott összeget a program egységes kommunikációjára fordítják majd - tette hozzá Kóka János.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.