Hirdetés
. Hirdetés

Hatalmasat nőtt az Android tabletpiaci részesedése

|

A Stategy Analytics felmérése szerint az Android operációs rendszert használó tabletek piaci részesedése 41 százalékra nőtt az idén. A gyártók külön-külön nem jelentene veszélyt az Apple hegemóniájára nézve; nagy kérdés, hogyan befolyásolja a piacot a Windows 8 megjelenése.

Hirdetés

A Startegy Analytics kutatócég a csütörtökön kiadott jelentése szerint az elmúlt egy évben 29-ről 41 százalékra nőtt az Android operációs rendszert futtató táblagépek piaci részesedése. 2012 harmadik negyedében 25 millió tabletet értékesítettek a gyártók: ezeknek a tavalyi év azonos időszakában mért 64 százalék után már „csak” 57 százalékán fut az Apple iOS operációs rendszere.

William Lynch, a Barnes & Noble vezérigazgatója a Nook tablettel

„Éves szinten közel kétszeresére, 10,2 millió darabra nőtt a globális piacon eladott androidos táblagépek száma – írta blogbejegyzésében Neil Mawston, a Startegy Analytics elemzője. – Volumen szempontjából egyelőre egyik androidos versenytársa sem tudja megközelíteni az Apple-t, de a több tucat gyártó – köztük olyan fajsúlyos szereplők, mint az Asus, a Samsung vagy a Barnes and Noble – együttesen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Google Android platformja egyre inkább meghatározó tényezővé válik a tablet szegmensben."

Az Android-táblák hódítása az Egyesült Államokban kezdődött: az Amazon Kindle Fire-je és a Barnes & Noble Nookja az elmúlt igen jól szerepel az amerikai piacon. A harmadik negyedéves eredményhez valószínűleg nagyban hozzájárult az is, hogy az Apple vásárlói kivártak: az iPad mini eheti megjelenése előtt érezhetően kevesebb fogyott a gyártó nagyobb, 9,7 hüvelykes tabletjéből.

„Az Apple rövid távon mindenképpen piacvezető marad – nyilatkozta Mawston a ZDNet-nek. – Az iPad mini a Q4-ben és a Q1-ben is növelni fogja az eladásaikat. De az is egyértelműnek látszik, hogy az androidos tábor egyre erőteljesebben szorongatja őket. Várható, hogy különösen a hét-kilenchüvelykes kijelzővel szerelt tabletek esetében folyamatosan csökkenni fog a különbség az Apple és az Android piaci részesedése között.”

Mawston hangsúlyozta: nem szabad elfeledkezni arról, hogy a Windows 8 és a Windows RT piacra dobásával a Microsoft is beszállt a buliba. Márpedig ők nagyban játszanak: nem lehetetlen, hogy az új operációs rendszerek megjelenése hosszabb távon alaposan felforgatja majd a piaci erőviszonyokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.