Hirdetés
. Hirdetés

haXe 1.0 - új eszköz Flash fejlesztéshez

|

Megjelent az MTASC készítője által kifejlesztett haXe nyelv első kiadása, mely multiplatform (Flash is) objektum-orientált fejlesztést tesz lehetővé kliens és szerveroldalon ugyanazzal az eszközzel.

Hirdetés

A méltán népszerű nyílt forrású Actionscript 2 fordító, az MTASC készítője, Nicolas Cannasse az Actionscript 3 megjelenésekor úgy döntött, hogy fordítójához nem készít AS3 támogatást, hiszen a Flex AS3 fordítója a nyílt forrás (talán csak időleges) kivételével rendelkezik mindazon előnyökkel, melyek az MTASC-ot jellemezték a Flash fejlesztőkörnyezettel szemben (ingyenes, parancssorból működik, független a Flash fejlesztőkörnyezettől, bármilyen IDE-vel használható), így egy open-source AS3 fordító nehezen versenyezhetne az Adobe/Macromedia termékével. Inkább új fejlesztésbe kezdett, s a Flash fejlesztők eddigi tapasztalataiból okulva új nyelvet tervezett, mely szintakszisában nagy mértékben hasonlít az Actionscript 2-höz, de mégis sok újdonsággal rendelkezik - jellemző rá az objektum-orientáltság és a szigorú típusosság, támogatja a függvények automatikus kontextus megőrzését (kidobható a Flash Delegate osztálya), a reguláris kifejezéseket, a távoli eljáráshívásokat (RPC vagy remoting) és más hasznos lehetőségeket.

A nyelv és a fordító igazi előnye azonban a platformfüggetlenség. A fordító képes Flash, Javascript és Neko kimenet készítésére, ugyanaz a forrás több helyen is használható. A Flash és Javascript kimenet értelemszerűen kliensoldalon használható, az osztálykönyvtár támogatja a Flash 7 és 8 minden lehetőségét (amit AS2-vel meg lehet tenni, azt haXe-val is), Javascriptnél az AJAX-ot. A Neko (ez itt egy platformfüggetlen VM-et jelent, mely integrálható pl. Apache webszerverrel is) kimenet használható szerveroldalon, a szerveren szükséges szolgáltatások beépített támogatásával (adatbázis elérés, stb.). A közeli jövőben várható a Flash 6-os és 9-es verziójához való támogatás elkészítése, illetve az AMF alapú remoting osztálykönyvtár implementálása, s a továbbiakban tervezik egy GUI keretrendszer létrehozását is.

A haXe-val egy jól használható eszközt kapnak a Flash fejlesztők, mellyel lerövidíthetik a fejlesztési időt, hiszen ugyanazt a nyelvet és eszközt használhatják kliens- és szerveroldalon egyaránt. Az AS2-vel való hasonlóság okán a tanulási görbe meredeken emelkedhet, s rövid idő alatt elsajátíthatók az új elemek. A Flash 9 támogatás megjelenésével pedig a haXe bizonyos területeken akár a Flex alternatívájaként is felléphet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.