Hirdetés
. Hirdetés

HDTV adás Magyarországon

|

A Magyar Telekom kísérleti HDTV szolgáltatását először Budapest XI. kerületében indították el, elsőként az országban.

Hirdetés

A vállalat 2007 nyarán indított kísérleti projektet a szolgáltatás technikai hátteréül szolgáló VDSL2+ technológia kiépítésére és üzemeltetésére Budapesten a XI. kerületben. A VDSL2+ technológia megjelenése forradalmat jelent a szélessávú kapcsolatok terén, hiszen minimum 25 Mb/s letöltési és 1.5 Mb/s feltöltési sebesség is elérhető vele.

A Magyar Telekom 2007 nyarán kezdte el az üvegszál alapú, nagy sávszélességet nyújtó hálózatának kiépítését. Az új, optikai hálózaton alapuló technológiának köszönhetően a fejlesztési területen az elérhető internetes sávszélesség a jelenlegi többszörösére nő (min. 25Mb/s), így a jövőben a T-Com ügyfelei gyorsabban internetezhetnek majd. A fejlesztést követően a már jelenleg is elérhető internet, telefon és T-Home TV (hagyományos televízió készüléken nézhető internetes televízió szolgáltatás, mely számos kényelmi funkciót nyújt) mellett lehetőség nyílik olyan újdonságok bevezetésére is, mint a videotelefon vagy a nagyfelbontású HDTV adás.

A HDTV nagyfelbontású, digitális adást kínáló szolgáltatás, mely a hagyományosnál lényegesen jobb, élvezhetőbb képminőséget biztosít további kényelmi funkciók mellett. A T-Home TV segítségével például a Pekingi Olimpia idején nappal nézhetjük meg az időeltolódás miatt éjszaka közvetített sporteseményeket, és az arra alkalmas HDTV készülék segítségével nagy felbontásban is élvezhetőek lesznek a közvetítések. A tervek szerint az új szolgáltatások bevezetésére 2008-ban kerülhet sor.

A Magyar Telekom VDSL2 hálózati eszközökre kiírt tenderén az Ericsson kapta a lehetőséget mind a próbahálózat kiépítésére, mind pedig egyes területeken a későbbi hálózatfejlesztésben való aktív részvételre. A próbahálózaton a szolgáltatások tesztelése jelenleg is zajlik. A kísérleti projekt keretében Budapest XI. kerületének egy részén jelenleg 100 ügyfél próbálhatja ki a 25 Mb/s sebességű internetkapcsolatot (letöltés min. 25 Mb/s, feltöltés 1,5 Mb/s), az IPTV szolgáltatáson (T-Home TV) keresztül a Sony BRAVIA HDTV készülékein az első HD csatornákat, valamint az IP telefon szolgáltatást. A sikeres projektet követően a vállalat több budapesti kerületben, az agglomerációban és nagyobb vidéki városokban folytatja az üvegszál alapú, nagy sávszélességet nyújtó hálózatának kiépítését. Az érintett önkormányzatokkal folyik az egyeztetés, a fejlesztések első fázisának átadására 2008 első félévében kerül sor.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.