Hirdetés
. Hirdetés

Helikoptert küld a Marsra a NASA

|

A parányi jármű rotorjai tízszer olyan gyorsan pörögnek majd, mint a földi helikoptereké.

Hirdetés

Hirdetés

A NASA kicsiny helikoptert akar küldeni az Egyesült Államok 2020-as űrmissziója keretében a Marsra. Ilyen jellegű légi járművet - jelenlegi tudásunk szerint legalábbis - még soha nem használtak a Földön kívül.

A távirányítású Mars Helicoptert úgy tervezték, hogy a vörös bolygó légritka levegőjében is fel tudjon emelkedni. Kevesebb, mint két kilót nyom, a teste mintegy húsz centis, és a iker-rotorjai 3000 fordulat/perces sebességgel pörögnek, ami körülbelül tízszerese a földi helikoptereknél használt fordulatszámnak.

A Mars atmoszférája olyan ritka, mint a Földé 30 kilométer magaságban. A jelenlegi helikopteres magassági rekord ennek kevesebb, mint a fele.

A légi járművet egy autó méretű szonda juttatja el a vörös bolygó felszínére, és a földi irányítás a telepek feltöltése és a tesztek végrehajtása után adja majd ki az utasítást a helikopternek az autonóm repülés végrehajtására.

A repülő eszköz energiaellátását napelemek biztosítják, és fűtőrendszer gondoskodik arról, hogy ne tehessenek benne kárt a hideg marsi éjszakák.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.