Hirdetés
. Hirdetés

Helyhez kötött mobilinternet

|

A mobilszolgáltatók egyre inkább a hálózat használatára ösztönzik felhasználóikat. Teszteltük a T-Mobile web'n walk Box-át.

Hirdetés

A mobilszolgáltatók nagyon sok pénzt költöttek a 3G/HSDPA hálózatok kiépítésére, így érthető, hogy minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a hálózat használatára ösztönözzék felhasználóikat. A mobilszolgáltatók kínálatába emiatt kerültek be az adatkártyás noteszgépek, külön a noteszgépbe illeszthető 3G/HSDPA adatkártyák és az USB-s asztali modem. Most a T-Mobile a web'n walk Box nevű asztali modemét teszteltük.

t-mobile.jpg

A doboz ténylegkicsi, annyira, hogy bátran ajánlható nemcsak asztali gépekhez, hanem noteszgépekhez is. Mivel noteszgépeknek ott vannak a PCMCI csatlakozású adatkártyák, melyeket jóval egyszerűbb és könnyebb szállítani, valószínűleg az USB-s modemet többnyire asztali géphez használják majd. Joggal teszi fel a kérdést mindenki, hogy minek kell asztali géphez egy mobilhálózatra csatlakozó modem? Azért, mert a technológia által ritkásan behálózott területeken gyakori, hogy a mobilhálózat kiépült, ADSL szolgáltatás vagy kábelinternet viszont nem igényelhető. Ezen felhasználók számára igazi áldás az USB-s hub.

A csomagban maga az USB modem, a számítógéphez csatlakozó mini USB-USB kábel, rövid útmutató és egy felhasználói kéziköny található. A kis modem letisztult formájú, kerekített szélű doboz. A felső oldalon csak a T-Mobile neve szerepel, az alsó feléről megtudhatjuk, hogy az Option Wireless Technology gyártja, telepítéskor pedig felfedi nekünk gyári nevét: Globetrotter 3G+ Module. A felső oldalon van a GPRS és UMTS felirat, illetve egy kis gomb, amit ha megnyomunk, az épp elérhető GPRS vagy 3G hálózathoz csatlakozik. Jobboldalt van a miniUSB kimenet, illetve a SIM kártya beillesztési helye. A kártyát körmünkkel lehet a helyére benyomni. Baloldalt van egy külső antennacsatlakozó, külső antennát nem mellékelnek a dobozhoz; a leírás szerint ha külső antennát csatlakoztatunk hozzá, a belső automatikusan kikapcsol. A felhasználói kézikönyvért és a rövid útmutatóért külön dicséret a T-Mobile-nak - a leírás pontos, lényegre törő, egyszerű, érthető, mindig azt történik a gépen, amit a könyvben leírva találunk.

A doboz telepítése egyszerű, USB-n keresztül kell csatlakoztatni a számítógéphez (külön felhívják rá a figyelmünket, hogy az USB 1.0-ás csatlakozóval nem kompatibilis az eszköz), a gépről telepítődik a T-Mobile Connect nevű kis alkalmazása, illetve az 5 darab Windows XP driver. Utóbbi eltart egy kis ideig. Mindenképp érdemes a számítógépet újraindítani a telepítés után.

Ha a modemet olyan gépen használjuk, ahol már van egy hálózat, akkor bonyodalmakra számíthatunk - ekkor érdemes a rendszergazda segítségét kérni. Ettől eltekintve az eszköz gond nélkül telepíthető és használható. A készüléken kis ledek vannak, és attól függően, hogy GPRS vagy UMTS kapcsolatot használjuk, az egyik vagy másik felirat melletti égő villog. Ahhoz, hogy internetre csatlakozzunk, mindenképp szükséges egy internetes adatcsomag vásárlása: a havidíjas előfizetők egynapos csomagot is választhatnak, a kártyás ügyfeleknél a legkisebb csomag az 50 Mb adatforgalmú és 1990 forintba kerül.

A T-Mobile Connect szoftvere az 1.0.0.117-es verziószámnál tart. Az alkalmazás spártai: PIN kódot lehet  vele bekapcsolni vagy kikapcsolni, illetve megadni a csatlakozási módot, hogy az UMTS vagy GPRS-t preferáljuk, illetve hogy csak az UMTS vagy csak a GPRS-t vagyunk hajlandóak használni. Hiányzik a kis alkalmazásból az adatforgalmat számoló funkció, de ezt a www.t-mobile.hu oldalon a My Mobile szolgáltatás alatt lekérdezhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.