Hirdetés
. Hirdetés

High-tech szemüveg a Google-től

|

Processzor, tárterület és egy androidos telefon funkcionalitása, egyetlen szemüvegbe integrálva. A Google a jövőn dolgozik?

Hirdetés

Webes keresőóriás, az Android platform fejlesztője, az online hirdetési piac domináns résztvevője - ezek a jelzők mind megállják a helyüket a Google-lel kapcsolatban. De hogy szemüveget fejlesztene a vállalat? Ugyan miért tenne kitérőt a kiegészítők világába?

Nos, a választ valahol ott kell keresni, ahol anno a Microsoft első Xboxának bejelentése esetében. A termékpaletta látszólagos diverzifikálása azt jelzi, hogy a cégnél tökéletesen tisztában vannak saját alapjaikkal, melyekre az eddigiektől eltérően, más irányokból is építkeznének. Ennek nyomán nőtt óriásira alig két-három év alatt a semmiből az androidos piac, és ugyanezt célozhatja meg az amerikai vállalat googles munkanevet viselő szemüvegével.

Goggles - okosszemüveg koncepció a Google-től
Goggles - okosszemüveg koncepció a Google-től

Okosszemüveg a Google-től (képünk illusztráció)

Amint arról testvérlapunk, az amerikai Computerworld is beszámolt, már közel végstádiumban van a mintadarab, amely egy okostelefon funkcionalitását hordozza magában, annak tudását egyetlen szemüvegbe ültetve. Integráltan tartalmaz processzort, tárterületet, kamerát, mikrofont és parányi hangszórókat is. A közel 30 éve mozikba került Terminator-film látványvilágát tárja használója szemei elé az eszköz, azaz a szemüveg átlátszó lencséin jelenít meg tulajdonosa számára fontos információkat. Egyfajta HUD-ról van tehát szó, mely elég könnyű ahhoz, hogy hétköznapi használatra szánt szemüvegben is alkalmazni lehessen.

Noha hivatalosan a Google nem ismert el semmit a témával kapcsolatban - azt sem lehet tudni, hogy kereskedelmi forgalomban kapható terméket terveznek-e belőle, vagy csak egy koncepció materializálódni látszó mintadarabjáról van-e szó -, sokan hisznek benne, hogy a keresővállalat éppen egy új út köveit rakosgatja le. Dan Olds, a The Gabriel Consulting Group egyik elemzője például úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nincsen meglepve a „googles” nyilvánosságra kerülése kapcsán. Olds csak azon csodálkozik, hogy nem hamarabb bukkant fel egy ilyen eszköz a Google boszorkánykonyhájában.

„Csak idő kérdése volt, hogy több funkció kerüljön a szemüvegekbe.” - nyilatkozta az elemző - „Nem lep meg, hogy pont a Google az első ezen a téren. Nyilvánvalóan egyik mérnökük erre használta fel a vállalat által felkínált szabad munkaidőt. Sosem lehet tudni - ez talán az okos eszközök egy teljesen új kategóriájának előfutára.”

A szemüveg nyújtotta lehetőségek szinte végtelenek. Például használható arra a készülék, hogy folyamatosan továbbítsa viselője tartózkodási helyét és az általa látott képet egy közösségi hálózatra, vagy a szembejövő járókelők azonosítására. Ha az okostelefonokhoz hasonlóan bővíthető funkcionalitással ruházzák fel - és ha egyáltalán kereskedelmi forgalomba kerül -, akkor igen durva szeletet haraphat ki az okostelefonok - és a szemüvegek - piacából a termék.

Venne okosszemüveget a Google-től?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.