Hirdetés
. Hirdetés

Hivatalossá váltak a Vista-változatok

|

Egy héttel a kiszivárgott információk után a Microsoft hivatalosan is bejelentette, milyen változatokban érkezik majd a Windows Vista.

Hirdetés

A szoftveróriás következő operációs rendszere összesen hat változatban jelenik majd meg, melyek közül négy az egyéni, kettő pedig az üzleti felhasználókat célozza meg. Előbbiek a Windows Vista Starter, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium és Windows Vista Ultimate; míg a vállalkozásoknak a Windows Vista Business és Windows Vista Enterprise változatokat kínálják majd.

Ezekre az elnevezésekre már a múlt héten is felfigyelhettek a szemfülesebbek a Microsoft oldalán, ám Neil Charney, a vállalat Windows termékmenedzsmentjének vezetője elmondta, hogy azok az információk csak tesztelés céljából kerültek az oldalra, és nem is tartalmaztak minden szükséges adatot. Az egyetlen különbség azonban csak a Windows Vista Starter, amely a legolcsóbb kiszerelése lesz az operációs rendszernek - ez nem szerepelt a múlt heti listában.

Ahogy az várható volt, a továbbiakban elhagyják a Windows Media Center Edition külön változatát, s annak többletszolgáltatásait (DVD lejátszás, egyéb multimédiás tartalmak készítése és írása, stb.) a Vista Home Premium és Ultimate verziókba ültetik át. Ezen felül egyébként Tablet PC támogatással is rendelkeznek majd ezek.

Talán fura, de a Vistához kifejlesztett új Aero kezelőfelületet kihagyják a Starter és Home Basic változatokból, így kizárólag a Home Premium és az Ultimate rendelkezik majd olyan interfésszel, amely lehetővé teszi az egyes mappák és ablakok tartalmának háromdimenziós megjelenítését. Minden verzióban helyet kap azonban az új Sidebar, amely az Asztalon elhelyezkedve olyan információk folyamatos megjelenítésére szolgál, mint a hírek, részvény-árfolyamok, időjárás, stb. A szolgáltatást a Gadgets névre keresztelt mini alkalmazásokkal bővíthetjük majd.

Az összes változatot ellátják szülői felügyelettel, amely segítséget nyújt majd a szülőknek, hogy figyelemmel kísérhessék gyermekeik géphasználatát, beleértve az internetezést is. A továbbfejlesztett biztonsági szolgáltatásokat az üzleti változatok tartalmazzák majd. Az Enterprise-ban például helyet kap majd a BitLocker, amely például egy notebook esetében zárolja a merevlemezen található adatokat. Emellett itt debütál majd a ShareView névre keresztelt peer-to-peer együttműködési szolgáltatás is, amely a PowerPoint prezentációkhoz közös hozzáférést biztosít egyszerre több számítógépről is.

Egyelőre nem tudni biztosan, mely változatok nem tartalmazzák majd a megújult Windows Media Player multimédiás lejátszó program új, 11-es változatát. Mindössze annyit árultak el, hogy amelyek nem tartalmazzák, azok megkapják az "N" jelzést. A megjelenést sem pontosították: továbbra is novembert vagy decembert jelölték meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.