Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan adjuk el számítógépünket?

|

Ha a régi asztali számítógép ott porosodik valahol a garázsban, tulajdonosa alkalmasint pénzzé teheti. Ehhez azonban bizonyos előkészületekre van szükség!

Hirdetés

A mai világban - főként így válság idején - minden pénz számít, ami miatt érdemes vállalkozásunk megunt, vagy lecserélt számítógépeit eladni, ahelyett hogy egy garázs vagy az iroda egyik eldugott zugába száműznénk azokat. A por amúgy sem tesz jót a gépnek, s még ráadásul sok helyet is foglal. Nem szabad elfeledkezni ugyanis arról, hogy hiába számít a szemünkben elavult konfigurációnak az adott eszköz, az még így is jó lehet valakinek. Keresleti oldalon ráadásul egy sor olyan kispénzű vevő van, akik alig várják, hogy megszerezhessék a kiselejtezett számítógépeket.

Természetesen ne az első bolhapiacra rohanjunk a kiselejtezett gépekkel, inkább hirdessük meg azokat egy online aukciós portálon keresztül (Vatera, Tesz-Vesz, Boltamarson). Persze ennek is megvannak a maga buktatói! Ezen okból összeállítottunk néhány hasznos tippet, amelyeket érdemes betartani, ha nyugodtan akarunk aludni, s ha jó áron akarjuk eladni a számítógépeket.

Gyógyítsuk meg a gépet
: Biztonsági szempontból nagyon fontos, hogy még eladás előtt tisztítsuk meg az adott számítógépe(ke)t a fertőzésektől. Egy háttérben megbúvó vírussal, kémprogrammal, vagy féreggel egyrészt nem csak nem várt veszélyeknek tehetjük ki az új tulajdonosát, de további kellemetlenségektől is megkímélhetjük magunkat. Ráadásul a kártékony programok jelentősen lelassíthatják a számítógépet; ha sikerül megszabadulni a vírusoktól, az nemcsak biztonságosabbá, de gyorsabbá is teszi a PC-t. Amit emiatt könnyebben el lehet adni, s még a kasszától való távozás után sem reklamál majd senki.

Mentsünk át mindent
: Természetesen az összes személyes fájlt, programot vagy éppen a kedvenc böngésző-beállításokat, jelszavakat és más kulcsfontosságú információkat helyezzük át az új gépekre. Nem szabad, hogy bármilyen olyan információ megmaradjon a kezünk közül kikerült gépe(ke)n, amely alkalmat adhat a visszaélésre. Soha nem tudhatjuk ugyanis, hogy ki áll a vevő oldalán. Erkölcsi bizonyítványt nem kérnek az online aukciókhoz.

hasznaltpc.jpg


Töröljünk minden adatot
: Az előbbi tippünkhöz visszatérve, ha nem migrálunk, akkor se maradjon sem személyes, sem pénzügyi jellegű információ (hitelkártya-, bankszámla-, és társadalombiztosítási-szám) a winchesteren. Jó, ha tudatában vagyunk annak, hogy attól, hogy valamit a lomtárba helyezünk, még nem tettünk semmit. Sőt talán némelyeket meglephet, hogy még az előbbi ürítésével sem végzünk tökéletes munkát. Egyes fájlok ugyanis továbbra is ott lehetnek a merevlemezen és könnyedén visszaállíthatók - holott elvileg törlésre kerültek. Nagyon fontos, hogy az ilyen jellegű adatok úgy kerüljenek törlésre, hogy később olvashatatlanok legyenek - ehhez egy drive-erasing (merevlemez tisztító) eszköz, használata elengedhetetlen. Egy másik lehetőség a winchesteren lévő adatok törlése és a Windows újratelepítése. Ez persze megint nehéz kérdés, hiszen a szerzői jogok itt elég komolyan sérülhetnek.

Gyorsítsuk fel a gépet: Mi van akkor, ha a potenciális vevő szeretné kipróbálni a számítógépet, mielőtt kifizeti érte a pénzt? A lassú rendszerteljesítmény könnyedén meghiúsíthatja a vételi szándékot. Ehhez adódnak a Windows beépített rendszerkarbantartó alkalmazásai, de az interneten bőségesen találhatunk e mellett több ingyenes alkalmazást, amelyekkel a platformunk újratelepítése nélkül is jelentősen javíthatunk gépünk sebességén.

Mennyi, az annyi?:
A tisztességes ár meghatározásának egyik jó módszere, ha a hirdetés feltöltése előtt alaposan tájékozódunk, hogy a hasonló konfigurációk körülbelül milyen árban kelnek el.

Másolt programok: Fel
tételezzük, hogy egy notebook-on másolt Microsoft Office és Adobe Photoshop van. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ebben az esetben vajon legális-e, ha a hordozható eszközön maradnak a programok, vagy el kell azokat távolítani. Jó hír, hogy a szerzői jogi törvények szerint nincs akadálya annak, hogy valaki továbbadja az adott szoftvert; a rossz hír viszont, hogy az EULA (End User Licensing Agreement), vagyis a program telepítésekor elfogadott - és valószínűleg el nem olvasott - végfelhasználói szerződés meghiúsíthatja a viszonteladást. Ha valaki biztosra akar menni, olvassa el azon alkalmazások szerződését, melyeket a számítógépen kíván hagyni. Ha ezek alapján nem lehetséges az újra eladás, a programokat le kell törölni.

Mi a legjobb módja egy számítógép értékesítésének? A legtöbb esetben a használt PC nem egy nagy tétel, tehát mindenki a lehető legalacsonyabb anyagi ráfordítással szeretné megúszni annak eladását. Az Interneten való ingyenes hirdetési lehetőség különösen akkor gazdaságos, ha valaki helyi viszonylatban szeretné eladni számítógépét, mely mindig a legkönnyebb megoldás. Ahhoz, hogy szélesebb kört lehessen megcélozni a hirdetéssel, az aukciós portálok jelenthetnek jó választást, noha eladási díjat kell fizetni és a tulajdonos nem mentesül a portéka becsomagolásának és elszállításának nehézségei alól.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.