Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan ismerjük fel a szuperfelismerőt - nem csak szoftver kell, ember is

|

Az arcfelismerő szoftverek még mindig hibásak, és téves letartóztatásokhoz vezettek.

Hirdetés

Ausztrál pszichológusok új tesztet dolgoztak ki, amelynek célja a "szuperfelismerők" azonosítása, azaz olyan embereké, akiknek rendkívüli az arcmemóriájuk, és még akkor is emlékeznek az arcokra, ha húsz évvel ezelőtt csak egyszer látták őket például egy szupermarketben.

"A barátok és a családtagok arcának felismerése olyan képesség, amelyet a legtöbben magától értetődőnek tartanak. De az ismeretlen arcokról készült képek összehasonlítása és annak eldöntése, hogy ugyanazt a személyt ábrázolják-e, olyan feladat, amelyet a legtöbb ember kihívásnak talál, még a feladatban sokéves tapasztalatot szerzett rendelkező útlevélkezelők is. Az elmúlt évek egyik legfontosabb megállapítása a szakterületünkön az volt, hogy egyes emberek sokkal jobban felismerik az arcokat fényképekről, mint mások" - mondta David White, az Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) munkatársa, az új tesztet kifejlesztő csoportot vezetője.

A kutatók úgy vélik, hogy a lakosság 2-3 százalékának van ilyen egyedülálló képessége, de úgy tűnik, hogy ez örökletes, nem korrelál a fotografikus memóriával vagy az intelligenciával. Ezeknek a szuperfelismerőknek az azonosítására az UNSW csapata most fejlesztette ki a Glasgow Face Matching Test 2-t (GFMT2), az első, 10 évvel ezelőtt kiadott eredeti teszt frissített változatát.

Hirdetés

A Behavior Research Methods című folyóiratban ismertetett új teszt ugyanazt a forrásadatbázist használja, mint az eredeti, de kulcsfontosságú fejlesztéseket hajtottak végre benne. Például nem csak arra kéri a résztvevőket, hogy portrékat párosítsanak, ehelyett olyan képeket ad meg, amelyeken drámai változások mutatkoznak a megjelenésben.

"Például a biztonsági kamerák (CCTV) és a rendőrségi felvételek összevetésekor változhat a fej szöge, az alany és a kamera távolsága, a kép minősége és az arckifejezés" - mondja White.

Az új teszt mostantól rövid és hosszú változatban is elérhető, egyenként két formanyomtatvánnyal, hogy a résztvevőket ismételten egyformán nehéz feladatokkal tesztelhessék.

Bár a tesztet úgy tervezték, hogy az a legjobb teljesítményt nyújtók azonosítására szolgál, olyan embereket is megtalál, akik "arcvakságban" szenvednek, azaz nehézséget okoz számukra az arcok felismerése.

A kutatók szerint a teszt hasznos eszköz lesz az arcfelismerési feladatokat ellátó személyzet toborzásában, például biztonsági és törvényszéki környezetben a vízumfeldolgozóktól a határellenőrökön át a szerződéses nyomkövetőkig és a rendőrségig.

A közelmúltban az észak-amerikai rendőrség bírálatot kapott, amiért egy ellentmondásos arcfelismerő szoftvert próbált ki, amely képes hozzáférni az útlevélfotókhoz, hogy azokat bűnügyi nyomozások során felhasználhassa. A szövetségi kormány nemrégiben törvényjavaslatot nyújtott be az útlevelekből, bevándorlási okmányokból, jogosítványokból és egyéb dokumentumokból származó fényképek központi adatbázisának használatára, de a törvényt még nem fogadták el.

A kritikusok rámutatnak, hogy az arcfelismerő szoftverek még mindig hibásak, és téves letartóztatásokhoz vezettek, de White szerint a szuperfelismerők segíthetnek a személyazonossági egyezések felülvizsgálatában és a hibák csökkentésében.

"Ez a technológia a gyanúsítottakhoz közeli egyezéseket mutat a képernyőn, így az emberi hiba ebben a szakaszban komoly következményekkel járhat. Ez az új teszt... sokkal ígéretesebb, mint az emberek képzése az ilyen arcfelismerő képességek elsajátítására. A közelmúltban végzett munkánk azt sugallja, hogy a jelenlegi szakmai képzések az arcfelismerés terén nem javítják az emberek teljesítményét" - magyarázta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.