Hirdetés
. Hirdetés

Hozd a saját eszközöd!

|

Világszerte egyre többen használják okostelefonjaikat munkájuk során - állítja az új iPass-felmérés. A kutatócég szerint az emelkedés a "Hozd a saját eszközöd!" kezdeményezésnek tudható be, amelyet egyre több vállalat tesz magáévá. A számok magukért beszélnek: éves szinten akár 240 órával többet dolgoznak azok, akik saját eszközükön keresztül is tudnak munkát végezni.

Hirdetés

Mindazonáltal egyre többen választják az iPhone-t vagy valamilyen androidos készüléket, mint a BlackBerryt, annak ellenére, hogy ez utóbbi sokáig volt a cégek első számú mobiltelefonja: a RIM kétségkívül megfelelt a legtöbb elvárásnak - ám csak egy ideig. Az Apple és a Google térnyerését ugyanis képtelen volt megállítani, sőt még a Windows Phone 7 is lendületbe jött, köszönhetően az impozáns felhasználói élménynek és az elérhető alkalmazások szépen gyarapodó listájának.

Hiába egy új BlackBerry készülék, egy feljavított oprendszer vagy számos új alkalmazásra tett ígéret, a végfelhasználók egyre inkább elpártolnak. Ez pedig apránként elmorzsolja a BlackBerry piaci részesedését, különösen a vállalatok falain belül.

Összefoglaló írásunkban megnézzük, mi minden várhat egy ex-BlackBerry-felhasználóra, ha úgy dönt, vált.

Az iPhone kiűzte a BlackBerryt a tárgyalókból
Az alapfunkciók tekintetében az iPhone több mint megfelelő helyettese a BlackBerrynek. A mindennapi használatban az Apple terméke hatékonyabb munkavégzést eredményez. De az igazi pluszt a többi funkció nyújtja: mint minden okostelefonban, a webböngészés élménye remek, a térkép kiváló és gyakorlatilag bármit megtalálhatunk az App Store-ban, amivel nemcsak igényeinkre szabhatjuk a telefont, de a munkánkban is sokat segít.

BizExpense
Ár: 1,99 dollár
Egy cég költségvetését kezelni nem egyszerű dolog, még akkor sem, ha kisebb cégről van szó. Már egy egyszemélyes vállalkozás életében is akadnak szép számmal bejövő és kimenő számlák, amelyeket ha nem kezelünk a megfelelő alapossággal, komoly gondot okozhatnak az év - vagy a negyedév - végén, amikor a könyvelőnk kijelenti, hogy egészen komoly befizetendő áfa gyűlt össze az elmúlt időszak alatt, így legyünk szívesek a már szinte a zsebünkben érzett haszon komoly részét átutalni a NAV bankszámlájára. A BizExpense programmal ilyen stresszhelyzetbe nem kerülhetünk.

A BizExpense ugyanis segít nyilvántartást vezetni több különböző számláról - akár több különböző cég költségeit is vezethetjük rajta egyszerre - és a legkülönfélébb költségtípusokról. Egy kezdőképernyőn bekéri a tranzakció részleteit, ahol a költség típusa mellett lehetőség van megadni a fizetési módot és a devizanemet, valamint jegyzeteket adhatunk a bejegyzésekhez. Feltüntethetjük például, hogy melyik partnerünket hívtuk meg vacsorára, ha a vacsorát szeretnénk majd elszámolni. Ezek mellett csatolhatjuk még a számlát, amelyet természetesen az iPhone kamerájával fotóztunk le. Így már követhetjük is saját kiadásainkat vagy céges költségeinket naprakészen, de a rendszer képes összefoglalókat is készíteni bizonyos időszakokról, üzleti utakról és azokat továbbítani számítógépünkre egy Excel táblázat formájában. Ebből a könyvelőnk vagy akár mi magunk is könnyedén exportálhatjuk a szükséges adatokat bármilyen számviteli programba, jelentősen leegyszerűsítve ezzel mindkettőnk munkáját.

Oracle Business Indicators
Ingyenes
Az Oracle Business Indicators segítségével a pénzügyi vezetők rálátást nyernek a vállalat pénzügyeinek aktuális alakulására, az értékesítési vezetők riasztásokat kaphatnak a teljesítménnyel vagy az ügyfél-elégedettséggel kapcsolatos problémákkal kapcsolatban, a beszerzési vezetők pedig gyorsan ellenőrizhetik egy-egy szállító piaci életképességét - mindezt kényelmesen, az iPhone készülékről.

A felhasználók megtekinthetik a pénzügyekkel, az emberi erőforrásokkal, az ellátási lánccal, illetve az ügyfélkezeléssel kapcsolatos adatokat tartalmazó Oracle Business Intelligence alkalmazásokat és kommunikálhatnak azokkal, továbbá megkaphatják az OBIEE integrált komponense, az Oracle Delivers által generált analitikai riasztásokat. A konfigurációs lehetőségek segítségével a felhasználók kiválaszthatják a szerepkörüknek, illetve preferenciáiknak megfelelő mutatókat. Az Oracle célja, hogy olyan gazdag CRM-alkalmazásokat jelentessen meg az iPhone készülékre, amelyek segítségével a felhasználók menet közben is produktívak lehetnek, együttműködhetnek és információt oszthatnak meg a munkatársakkal, valamint az ügyfelekkel, továbbá értékesítési és egyéb lehetőségeket, ügyfeleket és előrejelzéseket kezelhetnek úgy, hogy mindehhez csak egy iPhone készülékre van szükségük.

Scanner Pro
Ár: 4,99 dollár
Azoknak az üzletembereknek, akik egy kicsit is törődnek a környezettel, vagy egyszerűen csak nem szeretnének egy külön irattárat fenntartani azért, hogy szerződéseiket, írásos dokumentumaikat mindig gyorsan és egyszerűen elérhessék, kiváló ez az alkalmazás, amely tulajdonképpen nem más, mint egy fejlett archiválórendszer. Csak éppen a szkenner helyett itt az iPhone-unk kameráját használjuk: mindössze egy fotót kell készítenünk az archiválandó dokumentumról. Ezután lehetőségünk van módosítani a kép színbeállításait, fényerejét és kontrasztját, majd elmenthetjük a képet. Ez esetben négy variáció közül választhatunk: készíthetünk Evernote jegyzetet, Dropbox fájlt, de elküldhetjük a képet e-mailben bárhova, illetve elmenthetjük azt egy WebDAV kiszolgálón. Ha nincs WebDAV szerverünk, az sem baj. A Scanner Pro súgója pár egyszerű lépésben megmutatja, hogyan tudjuk a WebDAV segítségével átmásolni az elkészült állományokat iPhone-unkról Mac vagy Windows rendszerű számítógépünkre.

SAP Business One Mobile
Ingyenes
Az SAP AG a kisebb vállalkozásokat megcélzó vállalatirányítási rendszeréhez, az SAP Business One-hoz készített egy appot. Az Apple iTunesról letölthető, iPhone-ra és iPadra egyaránt elérhető alkalmazás azokat a funkciókat összegzi, amelyeket az üzleti vezetők a leggyakrabban használnak (jóváhagyás, engedélyezés, készlet- és árlista, üzleti partneradatok, valamint egyes üzletiintelligencia-funkciók). A 25 nyelven, köztük magyarul is beszélő alkalmazás ingyenes a legfrissebb, SAP Business One kiadás felhasználói számára.

A következő alkalmazásokat azoknak ajánljuk, akik sokat utaznak, sokat járnak kiküldetésekre.

Skyscanner
Ingyenes
A 600 légitársaság járatai között kereső alkalmazásban megadhatjuk, hogy melyik reptérről és hova szeretnénk utazni, ezután pedig egy évre előre megnézhetjük, hogy hozzávetőlegesen mennyibe fog kerülni a repülőjegy fejenként. Ha kiválasztottuk az indulási és érkezési napot, megtekinthetjük, melyik légitársaság kínálja a legkedvezőbb ajánlatot, hányszor kell átszállnunk, percre pontosan mikor indul az adott járat, majd telefonon vagy interneten keresztül le is foglalhatjuk jegyünket. A Legjobb árak menüpontra bökve vagy a készüléket vízszintesen tartva igen érdekes lista tárul elénk, amely megmutatja, hogy a kezdő repülőtérről (tehát ahonnan fel szeretnénk szállni) hova utazhatunk legolcsóbban. Az ingyenes, iPaddel és iPhone-nal egyaránt kompatibilis programban egy földgömb is található, ezen a nagyobb reptereket és a hozzájuk tartozó ajánlatokat tekinthetjük meg.

Expensify
Ingyenes
Ön is hajlamos elveszíteni a számlákat, amikor üzleti úton van? A cége pedig nyilván csak akkor fizeti ki az üzleti ebédet, ha a számlát is be tudja mutatni, így tudja elszámolni. Az alkalmazás sokkal több, mint a számlák beszkennelése; pontosan nyomon lehet követni a programmal minden hivatalos kiadást, köszönhetően a teljesen automatizált rendszernek, amely akár bankkártyánkkal is együtt tud működni, így garantáltan nem felejtjük el költségeinket rögzíteni.

Keypoint
Ár: 1,99 dollár
Ha fontos partnereinknek kell előadást tartanunk egy üzleti út során, akkor az sosem lehet elég jó: mindig van mit csiszolni rajta. Erre azok a holtidők is megfelelők lehetnek, amikor a repülőre várunk vagy a taxiban ülünk. A Keypoint segítségével akár menet közben is tökéletesíthetjük prezentációnkat. Egy sor témát és animációt használhatunk, amit aztán PDF-be exportálhatunk vagy megoszthatunk másokkal is, ha éppen valamelyik kollégánk véleményét, esetleg segítségét szeretnénk kérni az előadás tökéletesítése érdekében. De ha csak egyszerűen szeretnénk újra végignézni a prezentációnkat, hogy gyakoroljuk a szöveget, a kis program arra is alkalmas.

 

Nem az a lényeg hol vagyunk, hanem hogy mit csinálunk
A BlackBerry egyik legfontosabb funkciója az e-mail volt, ezért elsőként az a kérdés ötlik fel, milyen élményt nyújt egy androidos készülék e-mail kezelése. Mivel az operációs rendszer a Gmail mobilverzióját használja - ami nem igazán különbözik az asztali gépeken megszokottól -, igazán könnyű dolgunk van. Munkavégzésünk során természetesen appok is segítségünkre vannak. Összegyűjtöttük a szerintünk leghasznosabbakat a mobileszközeiken androidos platformot használó üzletemberek számára.

CamCard
Ingyenes és fizetős változatokban egyaránt
A CamCard professzionális névjegykártya-olvasó program Androidra. Rendkívül kényelmessé teszi a papír alapon kapott névjegykártyák digitalizálását, az applikáció ugyanis a telefon kamerájának segítségével felismeri a névjegykártyán írt mezők tartalmát, és az ellenőrzést követően lehetővé teszi az adatok tárolását a Google Névjegyalbumba vagy a telefon saját telefonkönyvébe. Nem kell többé egyesével begépelgetni a névjegyeket, ráadásul a kontaktok valamennyi eszközről (PC, mobil stb.) is elérhetők, frissíthetők lesznek. A névjegyeket egyébként képként is eltárolhatjuk. A magyar ékezetes karakterek felismerésével, különösen az ő betűvel időnként nehézségei vannak az applikációnak, ám az esetleg hibásan felismert karaktereket még mindig egyszerűbb javítani, mint egy teljes névjegykártyányi adatot bepötyögni. Ezt is elkerülhetjük egyébként akkor, ha a névjegyen QR Code is van, mert ezeket is felismeri a program, és akkor kikerülhető a hibalehetőség.

Bérkalkulátor
Ingyenes
Vállalkozó legyen a talpán, aki fejben ki tudja számolni, hogy a jelenlegi adórendszerben és a folyamatos jogszabályi változások mellett mennyibe is kerül ténylegesen egy dolgozó a vállalkozásnak, azaz mennyi járulékot, SZJA-t stb. kell fizetni, adott keresett mellett hogyan alakul a nettó bér. A Soft Consulting Hungary Zrt. által fejlesztett ingyenes bérkalkulátor használatával naprakész, pontos információkat kaphat a 2010-es és 2011-es nettó és bruttó bérről, a munkáltatót terhelő bérköltségekről stb. A program figyelembe veszi az adójóváírást, a családi kedvezményt stb. Ideális program, persze jövőre megint frissítenünk kell majd...

Fordító
Ingyenes
Sokat utazó üzletemberek számára „életmentő" lehet, hogy a Google Fordító applikációval tucatnyi fordítást lehet kérni a nálunk lévő mobilon futó program használatával. A nyelvek között a magyar, az angol, német, olasz, orosz, spanyol mellett van például szlovák vagy román, így azoknak a vállalkozóknak is optimális lehet, akik cégüket Magyarország helyett a környező uniós országokban hozták létre. De van például portugál, perzsa, svéd, szerb, szuahéli, tamil, telugu, török, thai, ukrán, urdu, vietnami, walesi, örmény, norvég, maláj, macedón, litván, lett, lengyel, latin, kínai, katalán, jiddis, japán, ír, indonéz, horvát, holland, hindi, héber, haiti kreol, gudzsaráti, grúz, görög, galíciai, finn, filippinó, észt, dán, cseh, bolgár, belorusz, baszk, azerbajdzsáni, arab, albán nyelv is. A programmal akár mondatokat is lehet fordítani, bár a gépi fordítás minősége sokszor inkább vicces...

Google Dokumentumok
Ingyenes
Elsősorban azoknak a vállalkozóknak lehet hasznos, akik dokumentumaikat a felhőalapú Google Dokumentumok szolgáltatásban tárolják. A program segítségével a meglévő dokumentumok tartalmát bárhol és bármikor elérhetik, sőt akár szerkeszthetik is.

File Expert
Ingyenes
A File Expert olyan erőforrás- és fájlmenedzselő szolgáltatás, amellyel az androidos telefonon és táblagépen tárolt fájlokat könnyedén megoszthatjuk, a telefonból kimásolhatjuk PC-re, a felhőbe stb. Akár FTP-n keresztül is megoszthatjuk az eszközön lévő fájlokat, így nem kell azt a PC-hez csatlakoztatni a fotók lementéséhez.

MyCar Locator
Ingyenes
Sokat utazó, szórakozott üzletembereknek való program. Parkoláskor az autó pozícióját eltárolhatjuk térképen, így egy hosszú, fárasztó üzleti tárgyalás után sem okoz gondot a jármű megtalálása, akár egy nagy parkolóban sem, hiszen a program segít visszatalálni az autóhoz.

TaxiMap
Ingyenes
A Microbi Lab fejlesztése lehetővé teszi a taxival utazó üzletemberek számára, hogy az utazást megelőzően az útvonal megadásával előzetes kalkulációt kapjanak a várható költségekről. A program több taxitársaság adataival is számol, így még akár spórolhatunk is, hogy melyik taxis céget hívjuk ki, sőt elkerülhetjük, hogy a taxiórával trükköző sofőrök többet kérjenek az indokoltnál. Egyébként a fuvardíj kalkulációján kívül a taxitársaságok felhívásában is segít, nem kell tehát bepötyögni a cégek számait. Az angol, magyar és német nyelvű program sajnos egyelőre csak Budapesten működik, de szerintünk idő kérdése, hogy más magyar nagyvárosokra is kiterjesszék a működését.

Waze
Ingyenes
Az egyik leghasznosabb applikáció autóval utazó üzletembereknek. A teljesen ingyenes közösségi GPS-alapú navigációs program használói hangnavigáció segítségével tudnak a legoptimálisabban eljutni a célpontba, ráadásul - mivel a felhasználók mozgását anonim módon elemzi a program - az autósok mindig a leggyorsabb útvonalakat kaphatják meg, ugyanakkor térképen is látható, hogy hol van éppen dugó. Sőt, egy gombnyomásra beküldhetők baleseti jelentések, figyelmeztethetjük a később arra járó autósokat a rájuk leselkedő veszélyekre, illetve a traffipaxokról is jelzést adhatunk-kaphatunk. A program segítségével több tízezer forintnyi bírságtól és dugóban elpöfögött üzemanyag kifizetésétől kímélhetjük meg magunkat és vállalkozásunkat.

Véralkohol-kalkulátor
Ingyenes
Az évzáró karácsonyi partik korát éljük, az üzletemberek sokszor egyik céges rendezvényről sietnek a másikra. Ilyenkor pedig nehezen tudnak elkerülni egy-egy koccintást munkatársaikkal, üzleti partnereikkel. Nekik segít a Véralkohol-kalkulátor, amivel megadható, hogy mennyi alkoholt fogyasztottunk, a program pedig kikalkulálja, hogy mikor ülhetünk leghamarabb a volán mögé, ha nem akarunk bírságot kapni.

Necktie Knot
Ingyenes
Ezt a jópofa applikációt azoknak az üzletembereknek ajánljuk, akik odafigyelnek a megjelenésükre. A programban kiválaszthatjuk a nekünk tetsző nyakkendőkötést (számtalan fajta közül választhatunk), majd a szoftver egy színes animáció segítségével lépésről lépésre megmutatja, hogyan is kell megkötni a ruhakiegészítőt. A Necktie Knot egyébként a csokornyakkendőt is támogatja.

Portfolio
Ingyenes
Ilyen vérzivataros időkben, amikor a forintot bóvlivá minősítik, és egy-egy napon belül is óriási mozgások vannak a deviza- és részvénypiacokon, egy üzletember számára elengedhetetlen, hogy a legfrissebb gazdasági híreket útközben is követni tudja. A Google Finance-hoz sok szempontból hasonlító programmal a hírek mellett lekérhetjük az aktuális részvény- és forint árfolyamszalagokat is, sőt az Erste Bank ügyfelei akár üzletkötési megbízásokat is kiadhatnak a BÉT-en.

WhatsApp
Ingyenes
A program segítségével megspórolhatjuk az SMS-küldés árát. Ugyanis szöveges üzenetet küldhetünk a szoftvert már ugyancsak használó partnereink számára, de úgy, hogy a feltehetőleg már amúgy is aktivált adatforgalmi keretet használjuk. Ráadásul a szöveghez akár hangot, térképet és más multimédiás elemeket is csatolhatunk, és nincs 160 karakteres korlát sem.

Menetrend Droid
Ingyenes
Egyre több üzletember választja mostanában a kötött pályás közlekedést, hiszen az utazást is hasznosan tölthetik, dolgozhatnak notebookon, tableten. Nekik ajánljuk a Menetrend Droid ingyenes applikációt, amellyel gyorsan lekérdezhető a MÁV és a Volán menetrendje, de akár a menetjegyeket is megvásárolhatjuk. El is tárolhatjuk azokat az útvonalakat, amelyeken gyakorta utazunk, emellett a programban az is látszik, hogy a vonat várhatóan hány perc késéssel érkezik...

Flightradar24 Free
Ingyenes
A mobilapplikáció segítségével a reptéren üzleti partnerünkre várva Google Térképen láthatjuk, merre jár az adott járatszámú repülőgép. A térképen valós időben látszik a repülőgépek mozgása. Ha a gép még messze jár, még van egy is időnk beleolvasni az e-mailjeinkbe...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.