Hirdetés
. Hirdetés

HP-Microsoft: szerelmes kényszerházasok

|

A 250 millió dollár értékű HP-Microsoft megállapodással mindkét fél jól jár.

Hirdetés

A több mint egy éve húzódó gazdasági krízis alaposan felbolygatta a korábban ismert IT piacot. A vállalatok ugyanis költségcsökkentési és hatékonysági szempontból már leginkább azon megoldásokat preferálják, amelyek használatához gyakorlatilag csak a bekapcsolás gombot kell megnyomni, mindenféle hosszadalmas bevezetés és konfigurálás helyett.

 

 

hurd.jpg

 

"Minden a termékekről szól"


Ez minden szinten igaz, így az adatközpontokra is, ahol az egyszerűen telepíthető és menedzselhető megoldások előnyt élveznek a különböző gyártók sokszor nehezen összehangolható szoftvereivel szemben. Ezt az üzleti megoldásokat kínáló IT-vállalatok is felismerték, amelynek eredményeként elsőként az Oracle felvásárolta a Sun Microsystems-t, majd létrejött az EMC a Cisco és a VMware hármas szövetsége, hogy az érintett cégek egységes IT-infrastruktúrát tudjanak kínálni.

A riválisai megerősödése közepette a HP azonban egy kicsit magára maradt és így hátrányba került. A 3com felvásárlása viszont már jelezte, hogy fokozódik a küzdelem az adatközpontokért, de a Cisco és az IBM így is nagy előnyben volt, mivel a HP velük szemben csak kevés szoftvert tudott felmutatni, és így nem volt képes egységes IT-megoldásokat kínálni partnereiknek. Márpedig a válság alaposan megerősítette e piacot.

"Mindez a termékekről szól, hogy miként tudjuk azokat a leginkább plug-and-play megoldásokként kínálni" - nyilatkozta Mark Hurd, a Hewlett-Packard elnök-vezérigazgatója a HP és a Microsoft 250 millió dollár értékű együttműködésének bejelentésekor, kétséget sem hagyva a felől, hogy cége milyen indokok alapján került a Microsoft mellé. Egyértelműen fogalmazva: a HP rendelkezik az adatközpontok létrehozásához szükséges hardverrel, míg a Microsoft az azok üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen szoftverrel, így együttműködésüknek köszönhetően immár képesek lesznek egységes IT-megoldásokat kínálni partnereik felé, amelynek a Cisco és az IBM képviselői bizonyára nem örülnek. A megállapodásuk ezen belül négy fő területet érint:

Üzemkész csomagok

A két szoftvercég képes lesz a megfogalmazásuk szerint "plug-and-play" adatközpontokat kínálni, amelyeknek így nemcsak a létesítése egyszerűsödik majd le, hanem a fenntartása is. Összehangolják a termékeik működését, amelyek hatékonyabban működhetnek majd, egyszerűbb lehet a menedzselésük, és olcsóbb lesz a fenntartásuk. Kínálatukban így rövidesen megjelenhetnek majd az olyan HP szerverek, amelyeken megtalálható lesz előtelepítve az Exchange Server, az SQL Server, a System Center, a Hyper-V és igény szerint a Windows Azure, valamint a HP Insight és a Business Technology Optimization.

Virtualizáció

A fenti példából is jól látszik, hogy a Microsoft így az SQL Server és a Hyper-V számára komoly területet szerezhet, amely szintén a megállapodás része. Ez alapján a HP, amely korábban adatbázis-kezelésnél sokszor az Oracle, míg virtualizációnál a VMware termékeit ajánlotta, most a redmondi szoftvercég megoldásait fogja előtelepítve kínálni. Így mindkét fél jól jár, hiszen a Microsoft erősítheti a Hyper-V piaci pozícióit, míg a HP a Cisco-EMC-WMware szövetségnek tehet keresztbe.

 

 

ballmer.jpg

 

Azure-ra kihegyezve


Menedzsment

A két fél integrálni fogja a közeljövőben a megállapodás alapján menedzsment eszközeit, így a HP Insight, a Business Technology Optimization és a System Center immár egy egységes megoldásként lesz elérhető, amely jelentősen megkönnyíti majd e szerverek üzemeltetését, és átláthatóbbá is teszi a rendszert.

Cloud

Ez az a terület, ahol a redmondi szoftvercég a legtöbbet nyerhet, s nem véletlen, hogy Steve Ballmer a fent megnevezett sajtótájékoztatón leginkább csak a Windows Azure-ról beszélt. A Microsoftot ugyanis az elmúlt időszakban sok kritika érte, hogy a februártól elérhető felhő alapú rendszerét leginkább csak a saját hosztolt szolgáltatásként kínálja, míg a cégeknek elérhető privát Azure-ok körül több volt a kérdőjel. A mostani megállapodás alapján a privát Windows Azure rendszerek a HP gépeivel lesznek megvásárolhatók, míg a Microsoft is 250 millió dolláros partneréről fogja megvásárolni saját Azure adatközpontjához a szervereket. Így reményeik szerint még vonzóbbá tehetik a felhő alapú operációs rendszert.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.