Hirdetés
. Hirdetés

HP Officejet 4500 teszt: kicsiben takarékos

|

Aki keveset nyomtat, gazdaságosan teheti mindezt az HP Officejet 4500-al, ami egy réspiaci termék, de annak nagyon is célratörő.

Hirdetés

Azok számára készült a HP viszonylag kis méretű multifunkciósa, akik szeretnének egy olcsó készülékkel minden irodai funkciót megoldani a lehető legkevesebb kellékanyag- és faxköltséggel. A kis, illetve személyi irodákba szánt készülék tartalmaz színes faxmodult és automata lapadagolót is a kényelmesebb faxoláshoz, másoláshoz és lapolvasáshoz. Szerény, egysoros monokróm szöveges kijelző segítségével kezelhető a honosított menü. Lapfordító egységet nem tartalmaz, és nem is bővíthető ilyen szempontból, a meghajtóprogram biztosít kézi duplex lehetőséget. Ez egy hiányossága a készüléknek, de ha arra gondolunk, hogy átlagosan havi néhány száz lap készítéséhez tervezték, akkor a csak kézi duplex - kipróbáltuk - elviselhető hátrányt jelent.

A maximálisan havi 3000 oldalig terhelhető nyomtatóművet úgy fejlesztették ki, hogy azok is takarékosan üzemeltethessék a készüléket, akik rendszertelenül, kihagyásokkal nyomtatnak. A más, fix fejjel és színenként külön patronokkal dolgozó, általánosságban takarékosabbnak vélt konstrukciók hátránya, hogy már néhány napos üzemszünet után is fejtisztítást végeznek, ami számottevő tintaveszteséggel jár. Az Officejet 4500 viszont kompakt, integrált fejet tartalmazó patronokkal (fekete és trikolor) dolgozik, ami látszólag hátrányos, hiszen a színes CMY patron egésze cserélhető, így mindig van egy kis hulladék tinta. Kis nyomtatási terhelés mellett, jelentősebb üzemszünetekkel viszont takarékosabb üzemet eredményez, mert sokkal kevesebb tintát kell elhasználnia a kompakt, eldobható fejjel integrált rendszer tisztítására. Azok számára tehát, akik egy-két személyes irodát üzemeltetnek és általában csak havi néhány száz oldalt nyomtatnak, eddig egyik gyártó sem kínált igazán takarékos és színes, illetve fotónyomtatásra is alkalmas eszközt, az Officejet 4500 ezt a réspiacot célozza meg.

HP Officejet 4500

A gyártó ISO-kompatibilis kapacitásértékeket ad meg, amiben nem tükröződnek a fent említett konstrukciós előnyök. Az értékek így is elég kedvezőek, lényegesen kevesebből nyomtathatunk akár fekete-fehér, akár színes dokumentumokat, mintha egy olcsó - 50-60 ezer forintos - lézernyomtatót használnánk.

Meglepő, de sok helyütt ma is sokkal jobban megbíznak a faxban, mint mondjuk az e-mailben, így a legtöbb vállalkozás kénytelen legalább mutatóban tartani egy faxos multifunkciós eszközt. Az Officejet használható faxként is, nem csak a szkenneréből küldhetünk át papír dokumentumokat, de a számítógépről is, egy faxnyomtató meghajtóprogram révén. A takarékosságban segít, hogy nem csak küldeni, hanem fogadni is lehet a faxokat papírmentesen, a készülék memóriájába vagy PC-re.

Lézerhez közeli minőségű, kontrasztos irodai nyomatokat produkál az Officejet 4500, igaz, nyomtatási sebességben elmarad a fejlettebb modellektől. Szépen dolgozik fotópapírra is, így marketinganyagok és szegélymentes fotók készítéséhez is használható, ajánlott hozzá a HP Advanced Photo Paper használata. ColorLok rendszerű irodai papírokkal még jobb dokumentum-kontrasztot és vízállóságot is elérhetünk.

PC-ről is kihasználhatjuk a lapolvasó modul lehetőségeit, ami a mintafeladatok alapján jobbra sikerült, mint amit alsó árszintű irodai készülékektől megszokhatunk. PC-s szkenneléshez használható a TWAIN meghajtó bármely alkalmazásból, de ez nem túl kényelmes eszköz. A mellékelt Szolgáltatóközpont szoftverrel gyors beolvasási feladatokat definiálhatunk az alapkészlet (fotó beolvasás, dokumentum beolvasás) mellé, ilyenkor maximális részletességgel beállíthatunk mindent. A rendszer alkalmas kereshető PDF állományok előállítására és OCR feladatokra is, így könnyen felépíthetünk egy digitális dokumentum archívumot. Minden honosított, a kezelőpaneltől a meghajtóprogramokon át a segédszoftverekig.

A Szolgáltatóközpontban mindent részletesen beállíthatunk

Vannak korlátai az Officejet 4500-nak, a már említett duplex egység hiányozhat és papírkapacitása sem bővíthető, így ha kinőnénk, akkor célszerű egy nagyobb modellre váltani. Persze ez egyáltalán nem baj, hiszen havi néhány ezer oldalas terhelésnél már nem ez a konstrukció adná a legkedvezőbb költségeket. Egy mini irodában azonban valóban minden lényeges feladat megoldható az Officejet 4500 segítségével, kis terheléshez jelenleg a legoptimálisabb megoldás.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.