Hirdetés
. Hirdetés

HP Officejet Pro 8500 teszt

|

Elegáns, érintőképernyős és olcsóbban nyomtat, mint egy lézernyomtató

Hirdetés

Elegáns, lakk fekete, fényes burkolatot kapott a HP Officejet Pro 8500, egyúttal vonalai is divatosabbak lettek, mint a megelőző Officejeteké. Kisebb vállalati egységekbe vagy személyi irodákba tervezték, multifunkciós lézernyomtatók egy nagyságrenddel olcsóbb alternatívájának. Fax, másoló, lapolvasó és nyomtató funkciókat kínál. használata megosztható a helyi hálózaton, a beépített Wi-Fi (802.11g) adapter révén vezeték nélkül is. Kezelőpaneljén a numerikus billentyűzettel együtt is a szokásosnál kevesebb nyomógombot találunk, a honosított érintőképernyő menü magától értetődőbb felületet ad. Az előlapon találunk még egy USB kaput és három kártyaolvasó nyílást is, ezek révén nyomtathatunk fotókat és memóriaeszközre szkennelhetünk.

hp officejet pro 8500 wifi tintasugaras nyomtato


Az Officejet Pro 8500-as Wi-Fi-vel felszerelt veáltozatán egy erősebb, 50 lapos dokumentum adagoló kapott helyet, mely kétoldalas eredetik olvasására is alkalmas, ez a tulajdonsága másoláskor is kihasználható. Másolás és nyomtatás során egyaránt jól jön a duplex nyomtató egység. Bár fotónyomtatásra is használható a készülék -– alább erről bővebben írunk --, de nem tartalmaz fotó tálcát, csak egy 250 lapos általános adagolót. Az opcionális második papírkazettát is normál papírhoz tervezték, ezzel 500 laposra bővíthető az összesített kapacitás. PCL 3 nyomtatónyelvet alkalmaz a készülék, meghajtóprogramok Windows és Mac alá érhetők el.

Érdekes nyomtatási megoldást alkalmaztak az új Officejet 8500-ban, mely sokban emlékeztet az elődmodellekre abban, hogy két termál tintasugaras nyomtatófejet tartalmaz (fekete-sárga és bíbor-cián), melyek összesen négy külön patronból tölthetők fel, így nem csorbul a takarékosság elve. (Sőt, a kétfejes felállás lehetővé teszi, hogy a mindig jobban terhelt sárga-fekete fej kifáradásával ne kelljen kidobnunk a hosszabb idő alatt elöregedő bíbor-cián fej modult.) Igaz, a fejek élettartama 150 000 színes oldalra elegendő, ami valószínűsíti, hogy sosem lesz szükség a cseréjükre, de a lehetőség adott.

A rendszer újdonsága HP viszonylatban, hogy pigmentált festékeket alkalmaz, hogy a lézernyomtatókhoz közelebb álló kontrasztot nyújthasson a legolcsóbb normál papíron is. Valóban, meggyőződhettünk róla, igen jó dokumentum minőséget biztosít a készülék normál médián, ráadásul a fotók is nagyon jól sikerültek, színekben és részletgazdagságban megelőzve nem csak a lézernyomtatókat, de sok pigment tintával dolgozó olcsó tintasugarast is. A lézernyomtatókkal szemben két hátrány róható fel neki, nagyobb fedettségű dokumentumoknál kissé áztatja és hullámosítja a papírt és a nyomatok nem állják a kiemelőfilc használatát. Apróbb kényelmi hátrány, hogy tintasugaras viszonylatban zajos és bekapcsolt állapotban halk sziszegő hangot ad, ami közelről zavaró is lehet.

A legtöbb tintasugaras készüléket és sok lézernyomtatót is megszégyenít az OfficeJet Pro 8500 munkatempója, a 10 oldalas monokróm szöveg kinyomtatásához csupán 47 másodpercre volt szüksége, a közepes fedettségű színes dokumentummal is elkészült kevesebb, mint két perc alatt. Ez 12,7 illetve 5,17 lap/per perc valós teljesítményt jelent közel lézernyomtató minőségben, ami nagyon jónak számít.

Továbbra is a megszokottól eltérő a HP lapolvasó TWAIN felülete. A gyors, automatikus munkához hangolták, ezért használata eltér attól, mint amit síkágyas lapolvasóktól megszokhattunk. Mindenképpen végez előolvasást és ha lapot érzékel a dokumentumadagolóban, akkor a beolvasófelület indításakor azonnal elkezdi a sorozatmunkát is az alapértelmezett beállításokkal. Ez praktikus, de ennél fogva mindenképpen ki kell várnunk az előnézeti képet, ami időnként bosszantó lehet. Kikapcsolására egyelőre nem találtunk módot.

 

 

hp-szolgaltato-kozpont.jpg

 Nem akadály a kétoldalas szkennelés és kereshető PDF készítése sem

 

 

A fotó beolvasása is alapértelmezésben 200 dpi-vel történt, amit egy eldugott beállítóablakban és egy megerősítő kérdést jóváhagyva tudtunk felülbírálni. Piros felirat figyelmeztetett arra, hogy a 300 dpi beállítás miatt újraolvasás fog történni. A művelet nettó időtartama 36 másodperc volt előnézettel együtt, de nem számítva a beállítások között bolyongást és pepecselést.

Továbbra sem túl szimpatikus a HP TWAIN felülete, szerencsére a beolvasási beállítások a készülék paneljáról is megváltoztathatók, onnét zökkenőmentesebben dolgozhatunk. Még könnyebb, ha igénybe vesszük a Szolgáltatóközpont szoftvert, ahol kézreálló sablonok állnak rendelkezésre szkenneléshez. Több fotót külön állományba ment a program, kérhetjük a fakó színek visszaállítását, a por és karcolások eltávolítását vagy a kép adaptív újravilágítását. Karakterfelismeréssel (az I.R.I.S motorjával) kereshető PDF-et vagy szerkeszthető RTF állományt állít elő.

hpofficejetpro8500kepbeolvasas_.png


A HP Szolgáltatóközpont szoftvere sokkal jobb lehetőségeket kínál, mint a hagyományos
TWAIN felület, például több kép automatikus beolvasását külön fájlokba


Spórolhatunk a HP digitális fax szoftverével is, mellyel beállítható, hogy ne kerüljenek kinyomtatásra a beérkezett faxok, ehelyett egy mappában kapjanak helyet és/vagy e-mailben kerüljenek továbbításra. Összességében igen hasznos és egy kisvállalkozás alap dokumentumkezelési igényeit kielégítő szolgáltatáscsokorral találkozhattunk az Officejet Pro 8500-ban.

pcworldajanlata120keretel.png
Az Officejet Pro 8500 legnagyobb előnye, hogy szemtelenül olcsón nyomtathatunk vele az azonos vagy akár lényegesen magasabb árú lézernyomtatókhoz képest. XL-es jelölésű patronjai 2200 vagy 1400 oldal (ISO) kapacitásúak, ami segít alacsonyan tartani a költségeket. A monokróm oldalak előállítása 3,4, a színeseké 13,9 Ft kiadást generál, ami fele egy olcsóbb lézernyomtató költségeinek. Ha a hosszú , 150 000 színes oldalas fejek cseréjét is bele kalkuláljuk, az is csak 9 illetve 18 fillérrel emeli meg a lapköltséget. A gyártó havi 5000 oldalas terhelésig ajánlja munkacsoportos lézernyomtató alapú multifunkciósok kiváltására, legfeljebb 10 fős irodákba. Magunk is kifejezetten ajánljuk az Officejet Pro 8500-at, úgy véljük, hogy ez a célcsoport valóban sokat takaríthat meg, ha erre a tintasugarasra vált lézerről. Ha valaki nem óhajt fizetni a nagyobb és kétoldalas dokumentumadagoló, a színes érintőképernyő és a Wi-Fi kedvéért, az választhatja a csupán vezetékes hálózati csatlakozással felszerelt változatot mintegy 30 000 Forinttal olcsóbban.

hp-officejet-pro-8500-koltsegek-uj.jpg
 


Mérések (perc:másodperc)


Nyomtatás

  • Tesztoldal hideg állapotból: 00:14
  • Tesztoldal meleg állapotból: 00:13
  • Monokróm szövegdokumentum 1. oldal:  00:15 (Dpulexxel első lap: 00:39)
  • Monokróm szövegdokumentum 10. oldal:  00:48 (Duplexxel 5. lap: 02:45)
  • Tízoldalas színes dokumentum 1. oldal: 00:36
  • Tízoldalas színes dokumentum 10. oldal: 01:56
  • Fotó A6 szegély nélkül első példány: 01:27
  • Fotó A6 szegély nélkül további példányok: 01:17


Szkennelés

  • Előnézet: 00:23
  • Monokróm szöveg 300 dpi: 00:12
  • Dokumentum 200 DPI A4 descreen: 00:25
  • Fotó 300 DPI 10×15 cm: 00:36
  • Fotó 600 DPI 10×15 cm: 01:01
  • Dokumentum 10 oldalas szöveg 300 dpi, ADF-ből: 01:43


Másolás

  • Monokróm szöveg A4 első példány: 00:20
  • Monokróm szöveg A4 további példányok: 00:05
  • Dokumentum, színes A4 első példány: 00:30
  • Dokumentum, színes A4 további példányok: 00:15
  • Fotó, minőségi 10×15 cm első példány: 00:46
  • Fotó, minőségi 10×15 cm további példányok: 00:35
  • Fotó reprodukció 10×15 cm, minőségi: 00:00
  • Fotó reprodukció 10×15 cm, normál: 00:00

 


Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.