Hirdetés
. Hirdetés

IBM: az alacsony elterjedtség ellenére is biztató a cloud jövője

|

Az IBM kutatása szerint a vállalkozások alig 13 százaléka implementálta a felhőalapú megoldásokat. A cég mégis bizakodva tekint a szegmensre, szakértőik a következő három évben 41 százalékos növekedésre számítanak.

Hirdetés

Az IBM szerdán adta ki a cloud-rendszerek piaci helyzetével és a technológia kilátásaival foglalkozó, 572 informatikai és vállalatvezető megkérdezésével összeállított kutatását. A felmérés részletes képet alkot a szegmens jelenéről és jövőjéről: készítői a felhőmegoldások elterjedtsége mellett azt is vizsgálták, milyen előnyöket kínál a vállalatok számára a váltás.

A kutatás eredménye szerint a válaszadók 72 százaléka találkozott már valamilyen formában a felhőalapú üzleti megoldásokkal. Harmincnyolc százalékuk pilot projektek formájában kísérletezik a technológiával; 21 százalékuk használja valamelyik platformot; 13 százalékuk pedig üzleti szinten is adaptálta a cloud-megoldásokat.

A felmérés adatai szerint a következő három évben ugrásszerűen megnőhet a felhőrendszerek üzleti felhasználóinak száma: a válaszadók kilencven százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elkövetkező években tervezi hasonló rendszerek bevezetését.

A cégvezetők és IT-szakemberek döntő többsége a fejlett kollaborációs és együttműködési lehetőségeket említette a cloud legfontosabb előnyei között. A felmérés résztvevői szerint a technológia új és jelentős bevételi forrásokat teremt; közel harmaduk a használat utáni (pay as you go) fizetési modellt tartja hasznos és költséghatékony újításnak.

Az informatikai és az üzleti vezetők alapvetően másként ítélik meg a technológiában rejlő lehetőségeket. Előbbieknek alig 38 százaléka tartja a cége szempontjából fontos prioritásnak a felhőalapú megoldások rendszerbe állítását – utóbbiaknak viszont 62 százaléka tervezi, hogy ezekre építse hosszú távú fejlesztési stratégiáját.

Az IBM a cloud jelenlegi, viszonylag alacsony elterjedtsége ellenére is jelentős lehetőségeket lát a szegmensben. Számításuk szerint az elkövetkező években az üzletág jelentős, évi 22 százalékos növekedési rátát mutató, és 2020-ra közel 241 milliárd dollárt termelő szegmenssé válhat.

A kutatás részletes adatai itt olvashatók.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.