Hirdetés
. Hirdetés

IBM: reszkessetek PC-k!

|

Az okostelefonok és táblagépek terjedésével 2015-re a cégeknél is dominálhatnak a mobil alkalmazások.

Hirdetés

Az IBM frissen publikált felmérése szerint 2015-re teljesen át fognak alakulni a ma ismert munkahelyek. Az üzleti szektorban is teret nyernek a mobil eszközök és a felhő informatikai megoldások, amellyel párhuzamosan a céges felhasználók mindennapi munkájukat egyre inkább a mobil alkalmazások közreműködésével fogják elvégezni, míg a hagyományos desktop munkaállomások szerepe visszaesik majd.

 

 



E következtetéseket lehet levonni az IBM 87 országban végzett kétezer IT szakértő megkérdezésén alapuló felmérésből. A kutatásban résztvevő rendszergazdáknak és fejlesztőknek ugyanis több mint a fele (55 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy 2015-re a mobil alkalmazások leváltják majd a hagyományos, desktop alapú szoftvereket a munkahelyeken. Míg a kutatásban résztvevőknek csak 27 százaléka szerint nem fog megváltozni a status quo.

Érdemes mobilra fejleszteni

Természetesen a mobil alkalmazások dominanciája erősen függ a fejlett platformokat futtató mobileszközök elterjedésétől, de ez a jelenlegi állapotok alapján nem forog veszélyben. A táblagépek piaca - ahol például az iPad és a RIM Playbook versenyez - például hatalmas növekedés előtt áll. A Bernstein Research korábbi felmérése alapján a tábla PC eladások hamarosan megelőzhetik a konzol, és hagyományos mobiltelefon értékesítéseket. Így a 9 milliárd dolláros piacával a negyedik legnagyobb végfelhasználóknak szánt elektronikai termékkörré nőheti ki magát. Az első helyen egyébként a televíziók állnak, amit közvetlenül az okostelefonok és a notebookok követnek.

Ha ez megvalósul, akkor a táblagépek és az okostelefonok adoptálási rátája az első négy elektronikai cikk között lesz, így nem lenne meglepő, ha a cégek idővel egyre több és több mobil alkalmazást kezdenének el használni. Az iPhone, a BlackBerry, az Android fejlesztők ráadásul nem pihennek, amelyet jól példáz, hogy a gyártóik webáruházában elérhető szoftverek száma gombaszerűen gyarapszik, és várhatóan a Windows Phone 7 is rátesz erre még egy lapáttal. Ezzel párhuzamosan a mobil alkalmazások értékesítésénél nagy boom várható. Az IBM előrejelzése szerint a mostani 6,2 milliárd dolláros piacuk 30 milliárd dollárra fog növekedni 2013-ra.

Colin McGranaham, a Bernstein kutatója szerint az iPad ráadásul nem csak a netbook/notebook piacból hasít ki egy komoly részesedést, de a TV és a digitális kamera eladásokra is negatív hatással van. A táblagépek PC piacra gyakorolt rossz hatása miatt egyébként a múlt héten a Goldman Sachs vételről semlegesre rontotta a Microsoftra vonatkozó ajánlását, mivel a Windows pozíciói e szektorban egyelőre nem túl erősek.

Feleslegessé váló erőforrások

A mobil alkalmazások térnyerését egyébként az is elősegítheti, hogy az IBM felmérése alapján az IT szakemberek 91 százaléka szerint a jobb menedzselhetőség miatt a felhő informatikai is nagy növekedés előtt áll, amely szintén a hagyományos alkalmazások kárára lesz. S mivel a cloud rendszerek esetében az erőforrások biztosítására nincs teljes körűen szükség - mivel azok távoli szerveren futnak – szinte feleslegessé válnak a nagy erőforrással rendelkező desktop kliensek. A szolgáltatásként kínált fejlett szoftverek futtatásához elegendő lesz egy mobil készülék is. Ez a trend erősödhet, ha megjelenek a bérelhető operációs rendszerek is. Utóbbihoz minden adott. Kell egy virtuális gép, egy távoli elérés és egy internetkapcsolat.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.