Hirdetés
. Hirdetés

Idén indulhatnak a digitális adások

|

Az NHH kedden kiírta a tendert az öt digitális földfelszíni televíziós és egy rádiós műsorszóró hálózat üzemeltetésére.

Hirdetés

A tender eredményhirdetése 2008 nyarán várható és a jelenlegi analóg műsorszórásnál lényegesen korszerűbb és több új szolgáltatás lehetőségét is kínáló digitális földfelszíni műsorszórás még az idei évben elindulhat Magyarországon - mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke a pályázat részleteit ismertető keddi tájékoztatón. Pataki hozzátette: a digitális műsorszórásnak köszönhetően a lakosság egynegyede, amelyik most csak szoba- vagy tetőantennával képes televíziót nézni, nemsokára az eddigi 3 csatorna helyett 10 csatornát nézhet majd, de a kábeles, illetve műholdas műsorszórásnak is reális alternatívája lehet; emellett további előnyt jelent, hogy várhatóan mobiltelefonokon is megjelenhetnek majd a tévéadások.

Az elmúlt évek azt bizonyították a hazai hírközlésben: az újabb versenyzők, újabb platformok megjelenése minden esetben árcsökkenést eredményeztek, ez történhet a közeljövőben a televíziózásban is - vélekedett Pataki Dániel.

Jogosultság 12 évre
A digitális átállást megalapozó, országos földfelszíni digitális televízió (DVB-T) és rádió (T-DAB) műsorszóró pályázatok tenderét az NHH az Országgyűlés eseti bizottságának jóváhagyásával, a februárban lefolytatott szakmai konzultáció tapasztalatait figyelembe véve tette közzé. A digitális átállás szabályairól szóló törvény szerint mind a televíziós, mind a rádiós pályázat nyertesei 12 évre szóló úgynevezett multiplex - üzemeltetési jogosultságot nyerhetnek el; a pályázatok alapján 3 - majd a kereskedelmi és közszolgálati analóg adások kikapcsolása után további 2 - televíziós multiplexen, illetve egy rádiós multiplexen kezdhetik majd meg a szolgáltatók a digitális műsorsugárzást.

A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak két multiplexen 2008-ban el kell indulnia, míg a nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobil-TV (DVB-H) szolgáltatást is nyújthat. A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után indulhat be. Az Európai Unióban - és így Magyarországon is - a földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania.

A pályázati kiírás szerint a nyertes pályázó döntheti majd el, hogy milyen tömörítési eljárást választ, illetve azt, hogy a televíziós multiplexeken a közszolgálati adások mellett a többit ingyenesen, vagy előfizetéses konstrukcióban teszi-e elérhetővé. Arról is a majdani multiplex üzemeltető dönthet, hogy a Dtv -ben és a pályázati kiírási dokumentációban előírt tartalmak mellett milyen csatornákat tesz majd fel a multiplexekre első körben, illetve, hogy a későbbiekben milyen más csatornákkal bővíti a kínálatot.

A határidő április 24.
A pályázók az ajánlatokat legkésőbb 2008. április 24-én, 11 óráig nyújthatják be. A televíziós pályázaton nem vehetnek részt - önállóan vagy konzorcium tagjaként sem - a nagy, háromszázezer főnél több előfizetővel rendelkező kábelszolgáltatók, illetve a műsorszolgáltatók. A pályázó ajánlatot tehet az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj mértékére is. A televíziós műsorszóró pályázaton az egyszeri díj minimálisan 300 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 3 százaléka. A rádiós pályázaton az egyszeri díj minimálisan 50 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 0,5 százaléka.

Dr. Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának alelnöke elmondta: más pályázatokkal összehasonlítva a díjat alacsonyabban állapították meg, mivel az elsődleges cél az, hogy a kábel- és más szolgáltatóknak minél hamarabb piaci versenytársakat állíthassanak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.